Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup)

Autor receptu: evusik

Túto tortu som piekla našej neveste k výročiu. Piekla som ju dvakrát. Prvý krát som upiekla večer korpus a ráno som išla plniť keď zazvonil telefón a oslava bola pre chorobu zrušená... no čo už, z torty som urobila koláč a dedko mal ku kávičke. Druhý krát keď som piekla a volal syn, prvá otázka bola: Dúfam, že nerušíte oslavu?... tortu som nakoniec upiekla, narodeniny sme riadne oslávili a tortu zjedli....

16
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: vyšľaháme si tuhý sneh zo šiestich bielkov. Čokoládu rozpustíme nad parou alebo v mikrovlnke. Maslo vyšľaháme s cukrom, do rozpustenej čokolády postupne zašľaháme po jednom žĺtky a maslo s cukrom. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a spojíme s čokoládovou hmotou. V tomto momente mi odišiel mixér, zhorel motor a ja som celú tortu dorábala ručne :-) nakoniec pridáme sneh, zľahka zamiešame a dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
  2. Pečieme na 160°C asi 35-40 minút. Toto množstvo je na jednu formu s priemerom 23 cm, ja som piekla v dvoch formách s priemerom 17cm
  3. Teraz si pripravíme linecké cesto. Múku preosejeme, pridáme cukor, studené maslo a žĺtok a nožom sekáme maslo spolu s ostatnými surovinami až nám vznikne taká mrvenička a tú rýchlo zmiesime, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na hodinu, ešte lepšie cez noc.
  4. Na papier si obkreslíme veľkosť našej budúcej torty a nakreslíme si srdiečka a 30-tku tak ako si predstavujeme budúcu výzdobu.
  5. náš vzor si podstrčíme pod pečiaci papier a z lineckého cesta si vytvarujeme srdiečka a 30-tku, zbytok cesta som vyvaľkala a povykrajovala kvietky a srdiečka. Hotový plech som vyhodila na balkón, piekla som v noci, vonku okolo nuly, tak mi to pekne stuhlo a až potom som dala piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 8-10 minút.
  6. vychladnutý korpus, najlepšie na druhý deň, rozkrojíme
  7. Jahodová plnka: kompótové jahody scedíme, nálev doplníme vodou tak aby sme mali 300ml. V náleve rozmiešame Zlatý klas, môžeme pridať cukor a uvaríme. Do hotového pridáme jahody, môžeme trochu pomačkať, prevaríme a necháme vychladnúť. Polovicu vychladnutej plnky navrstvíme na spodný korpus.
  8. Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom. Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, do vlažného zamiešame po troche tvaroh a necháme v chladničke stuhnúť. Nanesieme na jahodovú plnku. Druhý plát som potrela jahodou plnkou ale iba tým želé bez celých jahôd a tou potretou stranou som prikryla tvarohovú plnku. Takto som pokračovala s ostatným plátmi. Celú tortu so potrela tvarohovou plnkou a dala na noc do chladničky. Pokračovala som až na druhý deň.
  9. Poleva Ganache: šľahačkovú smotanu si dáme variť, tesne pred bodom varu odstavíme, pridáme rozlámanú čokoládu, kúsok masla a 1PL rumu a miešame a miešame pekne rukou, veď ako inak keď ja som svoj mixér spálila :-( až nám vznikne krásna hladká lesklá poleva.... túto polevu robievam podľa receptu od @honestka kliknite sem ak chcete pozrieť pôvodný recept
  10. čokoládovú polevu lejeme na dobre vychladenú tortu pekne od stredu, čokoláda sa rozleje a stečie po stranách a mi jej v tom pomôžeme a ak chceme môžeme ju veľkým plochým nožom uhladiť... ja som nechcela, tak som ju nechala len tak hala-bala stekať po stranách...
  11. Bielu polevovú čokoládu (dukátiky) necháme zmäknúť spolu s kúskom Cery v mikrovlnke, vymiešame a namáčame do nej srdiečka
  12. čokoládové srdiečka potom rozložíme na torte asi tak ako by sme ich mali mať, skrátka taká skúška...
  13. potom vrch torty polejeme čokoládovou polevou a srdiečka do nej zatlačíme tak, aby sa nám vyplnil stred srdiečok...
  14. dozdobíme kvietkami a čerstvými jahodami, ktoré sú síce bez chuti ale parádu urobia :-)
  15. vezmeme kytičku, tortu, darček a môžeme ísť gratulovať... jediné čo ma mrzí je to, že ju nemám odfotenú v reze, ale foťák som si zabudla zobrať a pravdu poviem bolo nás tak veľa a bola taká pohoda, že som na fotenie úplne zabudla :-)