Foto: cesminaz
Další výborný pekáčový kebab :-)
Suroviny
7-8 ks |
|
2 ks |
|
2-3 ks čerstvá |
|
Köfte/Kebab: | |
1 kg mleté |
|
2 ks |
|
1 ks čerstvá |
|
3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
1 KL |
|
1,5 KL drvené |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Zálievka: | |
2-2,5 PL (paradajkové pyré/hustý pretlak) |
|
0,5 dl |
|
6 dl |
|
Okrem toho: | |
50-100 g (82 %) |
|
Postup
-
1
Na malé "köfte" si pripravíme 1 kg mletého mäsa, 2stredne velké cibule, zo 3 strúčiky cesnaku a 1 papriku. Do misky k mäsu pridáme na drobno pokrájanú cibulu aj papriku, nastrúhaný cesnak, čierne mleté korenie, 1kopcovitú kl ml. červenú papriku, oregano, sol podla chuti a Isot podla chuti - nemusí byť. Všetko dobre rukou premiešame a urobíme malé okrúhle ploché köfte. Zmes sa nelepí, ale keby sa vám to ťažšie robilo, tak si navlažte ruky/dlaň vodou.
-
2
Dalej budeme potrebovať 7-8 velkých zemiakov, 2 baklažány najlepšie tenké a zo 2-3 tenké papriky. Vlastne všetko si môžte prispôsobiť podla toho, že pre kolko osôb varíte :-) Napokon zemiaky pokrájame na krúžky hrubé 5-6 mm,osolíme ich a premiešame. Dalej aj baklažan a papriku pokrájame na väčšie kúsky.
-
3
Na tento kebab je najvhodnejší a aj to krajšie vyzerá :-) velký okrúhly plech, môj má rozmer 37 cm. Ale kludne použite aký máte po ruke :-) Na suchý plech šikmo ukladáme vždy po dve zemiaky medzi ktoré sme dali 1 köfte. Ja som vytvorila 2kruhy :-) Do stredu pekáča pokladieme/natlačíme nakrájané baklažány a na vrch pokladieme papriku.
-
4
V miske si rozmiešame 2-2,5 pl salçe /paradajkové pyré alebo hustý pretlak s 0,5 dl olejom a 6 dl horúcou vodou.
-
5
Paradajkovú zálievku vylejeme do pekáča, celý kebab ešte z vrchu trocha osolíme, najmä baklažán a nakrájame na kúsky maslo. Takto odokryté dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190-200 °C.Takto odokryté "pečieme" kým sa obsah pekáča nezačne variť/bublať (aj v strede) a aj vrch sa trocha opečie. Kedže je to dost velký plný plech, tak trvá dosť dlho kým sa to prehreje a začne sa piecť.
-
6
U mňa to trvalo 45 minút. Asi v polovici pečenia som papriku pobrala dole, lebo tá sa rýchlo opečie. Po 45-ich minútach, ked už sa kebab začal riadne piecť/bublať , som papriku pokládla naspäť a prikryla plech alobalom. Neprikryjeme ale celkom, len cez stred, aby boli boky volné a malo vzduch. Ono sa to nemá variť/dusiť a pustiť kopu šťavy, ale piecť :-) Napokon takto dáme naspäť do rúry a pečieme cca 30-35 minút. Vlastne kým zemiaky nebudu mäkké. O pol hodinku treba urobit kontrolu :-)
-
7
Takýto "pekáčový" kebab je nielen jednoduché a chutné jedlo pre rodinku, ale je velmi vhodný aj ked čakáte návštevu :-) Zemiaky su jemne opečené a mäsko šťavnaté a mäkké :-) Najlepšie sa k nemu hodí chlieb, ktorý si môžte namačkať do výbornej šťavy ;-P Dobrú chuť.
Ďakujem za odpoveď, je to celkom aj dosť. Na obrázku ten plech vyzeral taký malý. Skúsim asi teraz cez víkend také spraviť, no ukážem recept aj chlapovi a vlete, sa tiež celkom uživí v Big green egg. Kúpili sme si ho tento rok a tak si len zbierame recepty.
Dakujem pekne za pochvalu milá @Jerica :-) Tesim sa,ze aj teba recept zaunal :-) Pozdravujem. @Bebena hore vyššie som písala rozmer plechu 37cm,je to normálny velky okrúhly plech.Budem rada ak vyskúšaš a som si istá,ze to hravo zvladne aj chlap :-) To "vajce" je na to tiež celkom ideálne :-)