Kebab

Tepsi kebab (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Další výborný pekáčový kebab :-)

Suroviny

Postup

  1. Na malé "köfte" si pripravíme 1 kg mletého mäsa, 2stredne velké cibule, zo 3 strúčiky cesnaku a 1 papriku. Do misky k mäsu pridáme na drobno pokrájanú cibulu aj papriku, nastrúhaný cesnak, čierne mleté korenie, 1kopcovitú kl ml. červenú papriku, oregano, sol podla chuti a Isot podla chuti - nemusí byť. Všetko dobre rukou premiešame a urobíme malé okrúhle ploché köfte. Zmes sa nelepí, ale keby sa vám to ťažšie robilo, tak si navlažte ruky/dlaň vodou.
  2. Dalej budeme potrebovať 7-8 velkých zemiakov, 2 baklažány najlepšie tenké a zo 2-3 tenké papriky. Vlastne všetko si môžte prispôsobiť podla toho, že pre kolko osôb varíte :-) Napokon zemiaky pokrájame na krúžky hrubé 5-6 mm,osolíme ich a premiešame. Dalej aj baklažan a papriku pokrájame na väčšie kúsky.
  3. Na tento kebab je najvhodnejší a aj to krajšie vyzerá :-) velký okrúhly plech, môj má rozmer 37 cm. Ale kludne použite aký máte po ruke :-) Na suchý plech šikmo ukladáme vždy po dve zemiaky medzi ktoré sme dali 1 köfte. Ja som vytvorila 2kruhy :-) Do stredu pekáča pokladieme/natlačíme nakrájané baklažány a na vrch pokladieme papriku.
  4. V miske si rozmiešame 2-2,5 pl salçe /paradajkové pyré alebo hustý pretlak s 0,5 dl olejom a 6 dl horúcou vodou.
  5. Paradajkovú zálievku vylejeme do pekáča, celý kebab ešte z vrchu trocha osolíme, najmä baklažán a nakrájame na kúsky maslo. Takto odokryté dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190-200 °C.Takto odokryté "pečieme" kým sa obsah pekáča nezačne variť/bublať (aj v strede) a aj vrch sa trocha opečie. Kedže je to dost velký plný plech, tak trvá dosť dlho kým sa to prehreje a začne sa piecť.
  6. U mňa to trvalo 45 minút. Asi v polovici pečenia som papriku pobrala dole, lebo tá sa rýchlo opečie. Po 45-ich minútach, ked už sa kebab začal riadne piecť/bublať , som papriku pokládla naspäť a prikryla plech alobalom. Neprikryjeme ale celkom, len cez stred, aby boli boky volné a malo vzduch. Ono sa to nemá variť/dusiť a pustiť kopu šťavy, ale piecť :-) Napokon takto dáme naspäť do rúry a pečieme cca 30-35 minút. Vlastne kým zemiaky nebudu mäkké. O pol hodinku treba urobit kontrolu :-)
  7. Takýto "pekáčový" kebab je nielen jednoduché a chutné jedlo pre rodinku, ale je velmi vhodný aj ked čakáte návštevu :-) Zemiaky su jemne opečené a mäsko šťavnaté a mäkké :-) Najlepšie sa k nemu hodí chlieb, ktorý si môžte namačkať do výbornej šťavy ;-P Dobrú chuť.