Teplý zeleninový šalát s baby brokolicou a so zemiakmi fotorecept
Foto: sracz
Výhodou tohto zeleninového šalátu je to, že je vhodný na servírovanie v teplom, aj v studenom stave. Môžete ho podávať ako prílohu k bársakému Zobraziť celý popisVýhodou tohto zeleninového šalátu je to, že je vhodný na servírovanie v teplom, aj v studenom stave. Môžete ho podávať ako prílohu k bársakému mäsu, ale aj ako samostatné vegetariánske jedlo. Kombináciu zeleniny si zvolíte podľa vlastných chutí i predstáv a samozrejme, aj ako uspejete na trhu, či v obchode. Každý sa môže stať obdivovanou kuchárskou celebritou, teda aspoň na „domácom ihrisku“. Otvorene sa Vám priznávam, že to doslova platí aj o mne. Tak s chuťou aj odvahou do experimentovania.
porcií
príprava
na 180/200 °C
Suroviny
600-700 g menšie |
|
1 KL |
|
2-3 ks |
|
2-3 ks väčšia |
|
3-4 strúčiky |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
3-4 PL (olivový) |
|
2-3 ks (broccolini) |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti (čerstvá) |
|
2-3 ks |
|
2-3 ČL |
|
2-3 KL čerstvé |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Keď je všetko pripravené, tak potom to je iba skladačka. Menšie červené zemiaky na ¼-1/6 obvarené s troškou soli a celou rascou.
-
2
Na treťom (najväčšom) otvore „mandolíny” pokrájaná karotka a cibuľa, spolu s plátkami cesnaku, krátko udusené na rastlinnom oleji.
-
3
Pokrájané (približne na 10-12 mm kúsky) dve hlávky aj s nožičkami baby brokolice (broccolini) a pokrájané, opäť na „mandolíne”, stonky zeleru.
-
4
Pridať k udusenej karotke s cibuľou, spolu s jednou-dvomi jalapeños (∑ si zvoľte podľa Ø odolnosti Vašich jazykov), jemne posoliť,
-
5
zmiešať a podusiť, než sa objem zeleniny zníži približne o 50 %.
-
6
Teraz do panvice pridať aj na plátky pokrájanú zelenú papriku a 3-4 minúty podusiť. Ja s mojou máme radi pocit, keď nám aspoň trošku chrumká pod zubami.
-
7
Teraz konečne došlo aj na predvarené zemiaky, čerstvo mleté korenie a karí korenie. Všetko spoločne zmiešať, porozkladať plátky masla a 33 minút opiecť v rúre vyhriatej na 180-200 °C.
-
8
S obľubou používam tento druh zmesi karí korenia, obohatenej aj o iné zložky.
-
9
Hotový zeleninový šalát, podávaný s vyprážanou kuracinou v cestíčku, odmení každého, aj toho najnáročnejšieho, gurmána.
-
10
Šalát mi zvýšil, tak som ho na druhý deň „roztentočkoval pučákom“ na zemiaky, pridal ešte 3-4 PL strúhanky, naberačkou „napechoval“ do tvaru pologulí a zapiekol 33 min na 180-200 °C rozložené na vymastenom pekáči. Pomocou PL je možné vytvarovať aj do tvaru „mandličiek“. Podával som ich na rezni z kuracieho stehna a domácej tatárskej omáčke.
-
11
U susedov rozkvitol „košatý” kaktus a najväčšiu radosť z neho majú teraz usilovné včielky.
-
12
Mladému gekovi sa na stene nášho domu tiež páči aj po polnoci.
Diskusia k receptu