Mäsový börek
Mäsový börek

Tenučký börek s mäsovou plnkou fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 9. februára 2022
Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný börek, ktorý si vedia pripraviť aj tí menej zruční. Tentoraz s plnkou z mletého mäsa. Neváhajte vyskúšať, chutí skvelo.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/10/borek-s-masovou-plnkou.html?m=1

Suroviny

Cesto:
750 g
5 dl
1,5 KL
Plnka:
650 g mleté
1 ks veľká
1 ks
1 ks
2 strúčiky
2 KL
25 g (82 %)
1 zväzok
podľa chuti
Na potretie:
50 g (82 %)
1/2 dl
1 PL
trocha (na potretie cesta)
Na posypanie:
 (čierna rasca)




Postup

  1. 1

    Ako prvé, si pripravíme všetko potrebné. Na plnku si papriky pokrájame na drobné kocky, cibuľu tiež na drobno, cesnak postrúhame a pokrájame si aj menší zväzok petržlenovej vňate. Na natieranie cesta si spustíme 50 g masla s 1/2 dl oleja. Na potretie vrchu böreka pred pečením budeme potrebovať 3-4 PL z toho tuku, do ktorého zamiešame za 1 PL jogurtu. A nakoniec ešte černušku na posypanie. Tá dodá böreku tú pravú chuť.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej panvici rozohrejeme trocha oleja a pridáme pokrájanú zeleninu okrem vňate. Trocha osolíme a na väčšom ohni len tak narýchlo podusíme, aby zmenšilo svoj objem. Následne pridáme mäso, Sumak a soľ podľa potreby. Premiešame a necháme zakryté dusiť. Mäso si pustí vlastnú šťavu, v ktorej sa za krátky čas udusí.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ku koncu, keď už je pod mäsom len máličko vlastnej šťavy, pridáme maslo, premiešame a odstavíme. Nakoniec petržlenovú vňať len vmiešame do plnky a plnku dáme zatiaľ bokom.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si urobíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu, stále podľa potreby, a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 5 dl vody a inokedy zas o pár kvapiek viac, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bochník následne rozdelíme na 5 častí a každú ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky poukladáme buď na naolejovanú tácku, alebo na papier a dobre ich zo všetkých strán ponatierame olejom. Nakoniec ich necháme 20 minút zakryté postáť.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho na doske rukami rozťapkáme do tvaru kruhu. Aby sa nám lepšie šmýkalo a naťahovalo, potrieme trochou oleja aj dosku pod cestom a aj vrch cesta. Potom už len od stredu smerom von šmykľavo roztláčame cesto na tenučký väčší kruh. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne cesto pokvapkáme trochou ohriateho masla s olejom. Cestu zahneme smerom dovnútra obe strany, nanesieme plnku a cesto len zľahka skrútime do malého závinu. Ja som trom börekom posypala plnku aj Isot paprikou, dá výbornú chuť.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Börek poukladáme na plech s papierom a natrieme zvyškom tuku, v ktorom sme rozmiešali 1 PL jogurtu. Börek už len posypeme čiernou rascou, poprípade aj sezamom. Börek pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca 40-45 minút pekne do zlatista. Treba si to sledovať, lebo čas závisí aj od rúry.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení môžme börek natrieť kúskom masla, ale nie je to nutné. Záleží od vás aké chrumkavé to chcete mať.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Börek môžme podávať so šalátom, s polievkou, alebo s pohárom vychladeného Ayranu. Chutí naozaj výborne, skúšku neoľutujete.

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Tenučký börek s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Perfektně zpracovaný receptík, chutné suroivny, neskutečně šikovné ruky! Utěšené balíčky z tenučkého těsta s náplní. Každé sousto se musí rozplývat na jazyku, o vůni ani nemluvě. Krásná práce!
klukodvody
Moc zdravíme a díky zase za krásný recept. To je jako na zavolanou . Budeme mít návštěvu a tak je pohostíme touhle nádherou. Díky moc a krásný den.
cesminaz
@terinka dakujem😊 @kimlo veď sprav, o tebe vieme, že si šikovný👍 @klukodvody budem velmi rada ak vyskúšaš😊 verím že aj návšteve aj vám bude börek chutiť. Prosím ozvi sa mi po skúške späť. Krásne vás oboch pozdravujem! @violeta dakujem krásne za rýchle vyskúšanie🥰 Teším sa že chutilo, super plnku si si vybrala👍
zahra
Moj so spenatom, cesnakom a styrmi druhmi veganskeho syra. Mnaaam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia