Tenučký börek s mäsovou plnkou fotorecept
Foto: cesminaz
Výborný börek, ktorý si vedia pripraviť aj tí menej zruční. Tentoraz s plnkou z mletého mäsa. Neváhajte vyskúšať, chutí skvelo.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/10/borek-s-masovou-plnkou.html?m=1
Suroviny
Cesto: | |
750 g |
|
5 dl |
|
1,5 KL |
|
Plnka: | |
650 g mleté |
|
1 ks veľká |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
2 KL |
|
25 g (82 %) |
|
1 zväzok |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
50 g (82 %) |
|
1/2 dl |
|
1 PL |
|
trocha (na potretie cesta) |
|
Na posypanie: | |
(čierna rasca) |
|
Postup
-
1
Ako prvé, si pripravíme všetko potrebné. Na plnku si papriky pokrájame na drobné kocky, cibuľu tiež na drobno, cesnak postrúhame a pokrájame si aj menší zväzok petržlenovej vňate. Na natieranie cesta si spustíme 50 g masla s 1/2 dl oleja. Na potretie vrchu böreka pred pečením budeme potrebovať 3-4 PL z toho tuku, do ktorého zamiešame za 1 PL jogurtu. A nakoniec ešte černušku na posypanie. Tá dodá böreku tú pravú chuť.
-
2
V jednej panvici rozohrejeme trocha oleja a pridáme pokrájanú zeleninu okrem vňate. Trocha osolíme a na väčšom ohni len tak narýchlo podusíme, aby zmenšilo svoj objem. Následne pridáme mäso, Sumak a soľ podľa potreby. Premiešame a necháme zakryté dusiť. Mäso si pustí vlastnú šťavu, v ktorej sa za krátky čas udusí.
-
3
Ku koncu, keď už je pod mäsom len máličko vlastnej šťavy, pridáme maslo, premiešame a odstavíme. Nakoniec petržlenovú vňať len vmiešame do plnky a plnku dáme zatiaľ bokom.
-
4
Teraz si urobíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu, stále podľa potreby, a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 5 dl vody a inokedy zas o pár kvapiek viac, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka.
-
5
Bochník následne rozdelíme na 5 častí a každú ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky poukladáme buď na naolejovanú tácku, alebo na papier a dobre ich zo všetkých strán ponatierame olejom. Nakoniec ich necháme 20 minút zakryté postáť.
-
6
Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho na doske rukami rozťapkáme do tvaru kruhu. Aby sa nám lepšie šmýkalo a naťahovalo, potrieme trochou oleja aj dosku pod cestom a aj vrch cesta. Potom už len od stredu smerom von šmykľavo roztláčame cesto na tenučký väčší kruh. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo.
-
7
Následne cesto pokvapkáme trochou ohriateho masla s olejom. Cestu zahneme smerom dovnútra obe strany, nanesieme plnku a cesto len zľahka skrútime do malého závinu. Ja som trom börekom posypala plnku aj Isot paprikou, dá výbornú chuť.
-
8
Börek poukladáme na plech s papierom a natrieme zvyškom tuku, v ktorom sme rozmiešali 1 PL jogurtu. Börek už len posypeme čiernou rascou, poprípade aj sezamom. Börek pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca 40-45 minút pekne do zlatista. Treba si to sledovať, lebo čas závisí aj od rúry.
-
9
Po upečení môžme börek natrieť kúskom masla, ale nie je to nutné. Záleží od vás aké chrumkavé to chcete mať.
-
10
Börek môžme podávať so šalátom, s polievkou, alebo s pohárom vychladeného Ayranu. Chutí naozaj výborne, skúšku neoľutujete.
-
11
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Tiez ho urcite urobim a s roznymi plnkami, lebo sme vegani poniektori.:) Dakujem za recept. je fajn ked vidim ake mnozstvo z toho vyjde.
Ďakujem za recept @cesminaz