Börek z panvice z tenučkého cesta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 14. novembra 2022
Börek z panvice z tenučkého cesta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný syrový börek z veľmi tenučkého cesta. Zvnútra mäkučký a zvonka pekne chrumkavý. Podľa tohto receptu ho zvládne hravo každý!!!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

5 ks
porcií

Videopostup

Suroviny

Cesto:
500 g
3,25-3,5 dl
1 KL
podľa potreby
Plnka:
1 zväzok
250 g (turecký syr)
50 g

Postup

  1. 1

    Z múky, soli a vody vypracujeme polomäkké cesto, ktoré vymiesime do bochníka. Cesto rozdelíme na 5 častí a znova vymiesime do bochníčkov. Bochníčky potrieme poriadne olejom a necháme 25 minút postáť.

  2. 2

    Na plnku si nadrobno pokrájame petržlenovú vňať a rozmrvíme kravský syr. Ja používam turecký syr v slanom náleve.

  3. 3

    Po uplynutí času, keď už cesto postálo, ideme robiť náš börek 🙂 Olejový bochníček položíme na hladkú dosku. Následne začneme rukami cesto od stredu smerom von roztláčať. Pomáhame si trochou oleja, aby sa nám ruky na ceste šmýkali a tým aj na tenučko roztláčali cesto👍 Musíme dostať tenučký veľký kruh.

  4. 4

    Následne zložíme 2 protiľahlé strany cesta tak, aby sa prekrývali a aby sme dostali akoby dlhý široký pás. Do stredu dáme trochu syra, posypeme vňaťou, trochu osolíme a položíme naň tenučký plátok masla. Zakryjeme jednou stranou cesta. Teraz znova dáme syr, vňať a osolíme. Napokon prikryjeme aj druhou stranou cesta tak, aby sme dostali štvorec.

  5. 5

    Börek pečieme na troške oleja na panvici. Börek sa pečie na strednom ohni niekoľko minút, za častého otáčania/prevracania. Otáča sa asi 4x, keďže sa tie vnútorné pláty cesta musia tiež prepiecť🙂 Pre lepšiu predstavu celého postupu si môžete pozrieť aj moje video.

    Börek z panvice z tenučkého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Börek chutí naozaj výborne. Zvnútra je mäkučký ale zvonka je pekne chrumkavý🙂 Kombinácia syra a petržlanovej vňate je výborná. Tento börek môžem len odporučiť!!! Prajem dobrú chuť !

  7. 7

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

kucharka
Už som robila Borek podľa teba a určite zase urobím, ideme sa za ním zabiť :-))
Podľa tvojho videa to vyzerá jednoduché ako facka, keď to robím doma, tak to také jednoduché nieje :-))
haji
Krásná práce, šikovné ruky a vše robené s láskou - to se pozná! Jsi šikulka!
@kucharka jsi odvážná a šikovná. Moje maličkost se jenom kochá. Na toto kouzlo nemám. Nic.
cesminaz
@haji @terinka @palinko62 dakujem vám za nahliadnutie a milé slová🙂 Teší ma, že sa receptík páči. @kucharka 😅😆😆 ani také strašne ťažké, nie?! Som rada, že vám börek doma chutí. Pekný večer všetkým.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Dobry. Cesminaz mohol by sa tento borek tiez upiect v trube?
Ked som ho soravila na panvici, dost sa mi pripalil.
cesminaz
@ojv (20.11.2022 15:20)

Zdravím @ojv 🙂
Ano môžte kludne aj v rúre, tu je recept  varecha.pravda.sk/recepty/borek-z-tenuckeho-cesta-videore...

Na panvici treba robiť na strednom plameňi a viackrát otáčať. Pečie sa cca.15 minút celkovo. Treba piecť v hrubšej panvici, najlepšie v teflonovej. Ale najdôležitejšie je to otáčanie, lebo tým sa prepečú /predusia aj tie vnútorné pláty cesta🙂 Verím, že raz znova skúsite a podarí sa vám. Srdečne pozdravujem.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha