Sójový guláš
Sójový guláš

Tekvicovo-sójový guláš s orzom

blissofplants - fotkablissofplants, 7. februára 2022

Ak práve nemáte doma tekvicu, môže sa nahradiť zemiakmi.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL (podľa vlastného výberu)
1 ks
2 strúčiky
1/2 ks
1-2 ks
350 g
150 g
200-400 g (v konzerve)
1-2 ks
 (voliteľné)
 čerstvá (voliteľné)
 (alebo ryža)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zohrejeme olej vo veľkom hrnci na strednom ohni.

  2. 2

    Pridáme nakrájanú cibuľu, papriku, stonkový zeler a pár minút restujeme.

  3. 3

    Po pár minútach restovania vložíme bobkový list, nadrobno nakrájaný cesnak, sušené bylinky a po minútke môžeme pridať sójové kocky a na 2 cm kocky nakrájanú tekvicu.

  4. 4

    Zalejeme vodou, zakryjeme hrniec a varíme zhruba 15 minút.

  5. 5

    Dobre ochutíme. Pridáme paradajky v konzerve a varíme kým zelenina a sója sú mäkké.

  6. 6

    Guláš môžeme servírovať s uvarenou ryžou, v mojom prípade orzo, keďže som mala z predchádzajúceho jedla, alebo čerstvým chlebíkom.

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, chutné suroviny a skvělé foto! Počítám, že by to šlo aj s tofu, např. Silken Tofu - jak píše @bugout - je jemnější. Tak by mohlo pasovat aj sem, si myslím. Ale to je jenom úvaha. Krásný den!
blissofplants
@haji (7.2.2022 13:11)

Ďakujem velmi pekne milá @haji 🤗
Silken tofu by som do tochto receptu radšej nepridávala práve kvôli tej jemnej konzistencii, asi by sa 'rozpadlo' v tomto jedle. 😊
Ja ho používam iba do sladkých receptov i keď viem, že mnohí ho obľubujú v polievke, ja nie. 😉
Pekný pondelok prajem.
1x haji
haji
@blissofplants (7.2.2022 14:20)
Aha, děkuji za tvoji zkušenost, je dobré vědět, že je ST jemné a mohlo by se rozpadnout. Mapuji terén, nemám strach, že se s ním, na chvostu naší gubernie, tak rychle potkám.
farbuska
Kedysi som sójové kocky alebo sójovú drť pomerne často používala, lebo dcéra je vegetariánka. Robievala som s nimi aj náhrady klasických jedál: s kockami napríklad segedínsky guláš, s drťou veľmi úspešne napr. plnenú papriku. Teraz to mám ešte trochu komplikovanejšie, lebo zať je bezlepkáč, takže musím pri ich návšteve zostavovať menu tak, aby si každý niečo našiel. Tento gulášik bude vhodný pre všetkých, akurát orzo zamením za ryžu. Vďaka.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha