Sviečková na smotane fotorecept

ivopivo - fotkaivopivo, 6. decembra 2015
Sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: ivopivo

Po viacerích pokusoch a receptoch som ostal pri veľmi jednoduchom a chuťovo výbornom recepte ktorý pochádza z časopisu Dobré jedlo. Často keď sa k Zobraziť celý popisPo viacerích pokusoch a receptoch som ostal pri veľmi jednoduchom a chuťovo výbornom recepte ktorý pochádza z časopisu Dobré jedlo. Často keď sa k nám chystajú hostia na obed, je toto stávka na istotu.

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

cca 800 g
100 g prerastená
150 g
150 g
1 ks malý
1 ks
cca 10 ks
cca 5 ks
cca 5 ks sušené celé
cca 2 lístky
500 ml
250 g
150 ml
50 ml
podľa chuti
podľa chuti
cca 20 g




Postup

  1. 1

    Sviečkovicu alebo iné (stehno, karé, bravćoné alebo hovadze) chudé mäso umyjeme a prešpikujeme slanikou.

  2. 2

    Osolíme a aby sa mäsko uzavrelo ho prudko opečieme zo všetkých strán.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koreňovú zeleninu s cibuľu opražíme na výpeku, ktorý nám ostal po opekaní mäsa. Čím viac zeleninu opržíme tým bude mať výraznejšiu chuť. Ešte pridáme nové a čierne korenie, borievky, bobkové listy a múžme aj tymián. U nás je veľmi obľúbená omáčka, tak dávam viac zeleniny ako je v recepte.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pekáča s pokrievkou dáme olej, mäso a zeleninu. podlejeme 1/2 vývaru. Zakryjeme a pri 180°C za občasného polievania vlastnou šťavou pečieme cca 80 min. Do mäkka.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäkko upečené mäso odložíme do tepla na bok.

  6. 6

    Podľa želania rozmixujeme zeleninu s korením alebo bez korenia. V ďalšej hlbšej miske zmiešame obe smotany a pridáme sem dve naberačky rozmixovanej zeleniny a zmešame. Aby sme zabránili seknutiu smotán v horúcej zelenine.

  7. 7

    Zeleninu a smotany dáme do jedného vačšieho hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme 5-7 min Podľa chutí omáčku dochutíme vínom, citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Na záver zjemníme maslom ale už nevaríme.

  8. 8

    Mäso nakrájame a môžme servírovať s domácou knedlou, brusnicami a šľahačkou.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mirop
nie velmi vabne.... omacka ma byt hladsia a slahacka je zo spreja co?
radox1
na Karlštejne som dostal svieckovu s tou slahackou v spreji,v momente isla naspät do kuchyne.pokial je to prava svieckovica,je hrieh ju robit 80 minut,no a ta omacka,radsej nekomentujem.
evanaaa
Všetko musíte skritizovať, možno nie je omáčka hladká, ale neznamená, že nie je chutná.....mne tam len mäso chýba,a si je zakryté. Ja som robila minulý týždeň, prvý raz nie z hovädzieho mäsa, ale z bravč. stehna a dalo sa jesť. Ale natrafila som na vrecúška s koreninami na sviečkovú, použila som, jedno pri varení, aspoň som mala všetko pokope a potom som ho len vyrala, ako pri čajovom. Nešpikujem síce slaninou ( raz som skúsila, ale chuť slaniny sa mi tam nejako nepozdávala, tak už tak nerobím), ale dávam za lyžicu horčice.
ivopivo
Drsné komenty priatelia. Priznávam podcenil som grafickú časť receptu a použil 6r staré fotky. Pri najbližšej príležitosti, keď k nám budú "chystať hostia na obed" ich vymením.
1x nyx




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia