Foto: ivopivo
Po viacerích pokusoch a receptoch som ostal pri veľmi jednoduchom a chuťovo výbornom recepte ktorý pochádza z časopisu Dobré jedlo. Často keď sa k Zobraziť celý popisPo viacerích pokusoch a receptoch som ostal pri veľmi jednoduchom a chuťovo výbornom recepte ktorý pochádza z časopisu Dobré jedlo. Často keď sa k nám chystajú hostia na obed, je toto stávka na istotu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cca 800 g |
|
100 g prerastená |
|
150 g |
|
150 g |
|
1 ks malý |
|
1 ks |
|
cca 10 ks |
|
cca 5 ks |
|
cca 5 ks sušené celé |
|
cca 2 lístky |
|
500 ml |
|
250 g |
|
150 ml |
|
50 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
cca 20 g |
|
|
Postup
-
1
Sviečkovicu alebo iné (stehno, karé, bravćoné alebo hovadze) chudé mäso umyjeme a prešpikujeme slanikou.
- 2
Osolíme a aby sa mäsko uzavrelo ho prudko opečieme zo všetkých strán.
- 3
Koreňovú zeleninu s cibuľu opražíme na výpeku, ktorý nám ostal po opekaní mäsa. Čím viac zeleninu opržíme tým bude mať výraznejšiu chuť. Ešte pridáme nové a čierne korenie, borievky, bobkové listy a múžme aj tymián. U nás je veľmi obľúbená omáčka, tak dávam viac zeleniny ako je v recepte.
- 4
Do pekáča s pokrievkou dáme olej, mäso a zeleninu. podlejeme 1/2 vývaru. Zakryjeme a pri 180°C za občasného polievania vlastnou šťavou pečieme cca 80 min. Do mäkka.
- 5
Mäkko upečené mäso odložíme do tepla na bok.
- 6
Podľa želania rozmixujeme zeleninu s korením alebo bez korenia. V ďalšej hlbšej miske zmiešame obe smotany a pridáme sem dve naberačky rozmixovanej zeleniny a zmešame. Aby sme zabránili seknutiu smotán v horúcej zelenine.
- 7
Zeleninu a smotany dáme do jedného vačšieho hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme 5-7 min Podľa chutí omáčku dochutíme vínom, citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Na záver zjemníme maslom ale už nevaríme.
- 8
Mäso nakrájame a môžme servírovať s domácou knedlou, brusnicami a šľahačkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu