Sviečková na smotane (fotorecept)
Autor receptu: ivopivo
Po viacerích pokusoch a receptoch som ostal pri veľmi jednoduchom a chuťovo
výbornom recepte ktorý pochádza z časopisu Dobré jedlo. Často keď sa k nám chystajú
hostia na obed, je toto stávka na istotu.
8 porcií |
30 minút príprava |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Sviečkovicu alebo iné (stehno, karé, bravćoné alebo hovadze) chudé mäso umyjeme a prešpikujeme slanikou.
- Osolíme a aby sa mäsko uzavrelo ho prudko opečieme zo všetkých strán.
- Koreňovú zeleninu s cibuľu opražíme na výpeku, ktorý nám ostal po opekaní mäsa. Čím viac zeleninu opržíme tým bude mať výraznejšiu chuť. Ešte pridáme nové a čierne korenie, borievky, bobkové listy a múžme aj tymián. U nás je veľmi obľúbená omáčka, tak dávam viac zeleniny ako je v recepte.
- Do pekáča s pokrievkou dáme olej, mäso a zeleninu. podlejeme 1/2 vývaru. Zakryjeme a pri 180°C za občasného polievania vlastnou šťavou pečieme cca 80 min. Do mäkka.
- Mäkko upečené mäso odložíme do tepla na bok.
- Podľa želania rozmixujeme zeleninu s korením alebo bez korenia. V ďalšej hlbšej miske zmiešame obe smotany a pridáme sem dve naberačky rozmixovanej zeleniny a zmešame. Aby sme zabránili seknutiu smotán v horúcej zelenine.
- Zeleninu a smotany dáme do jedného vačšieho hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme 5-7 min Podľa chutí omáčku dochutíme vínom, citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Na záver zjemníme maslom ale už nevaríme.
- Mäso nakrájame a môžme servírovať s domácou knedlou, brusnicami a šľahačkou.