Šunkové knedle s hubovou omáčkou fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 3. februára 2011
Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept)
Foto: pivonka

Recept už mám veľmi dávno a je z časopisu Život.

4-5
porcie
70 minút
príprava
15*30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Knedle:
750 g, varené v šupke
200 g, varené
100 g
100 g
60 g
2 ks
Omáčka:
50 g
30 g
1 ks,malá
100 g, čerstvé alebo
10-20 g,sušené
štipka
 malý strúčik




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme lisom na zemiaky - ja som pomlela na mäsovom mlynčeku.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zemiakov primiešame na malé kocky pokrájané údené mäso, krupicu, múku, vajcia, soľ a masť. Vypracujeme hladké cesto.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta vyformujeme 8 rovnakých knedlí a varíme vo vode cca 15-20 min.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uvarení ich necháme odkvapkať.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V rajnici si rozpustíme maslo.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opražíme na ňom múku do zlatožlta.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. Vňať som bohužiaľ nemala.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do tohoto základu pridáme čerstvé huby nakrájané na plátky. Vzhľadom na to, že je to takpovediac "zimné jedlo", častejšie prídu k slovu sušené huby vopred namočené vo vode. Pridala som aj vodu, v ktorej sa máčali. Podlejeme vodou.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme paradajkový pretlak, cesnak a ďalšie pochutiny (ja som pridala aj kocku bujónu) a necháme variť, kým huby zmäknú. Hotovú omáčku ešte podľa chuti dochutíme.

    Šunkové knedle s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mirbod
vyskušam huby su moja srdcova zaležitosť
pivonka
Vyskúšajte, varecháči, je to také dobré poctivé zimné jedlo.
dorisa
Vyskúšam aj ja, mám plnú komoru a mrazničku hríbov. Receptík máš pekne spracovaný.
babanka
Vyskúšam tiež - ja pestujem hlivu ustricovú,ktorá je vynikajúca všade do každej prílohy a rôznych jedál. Knedlíky k tomz - vynikajúce .Ukladám KK.
lyali
Joooj, dala by som si. Ďakujem za inšpiráciu. Ja takisto ako babanka vsádzam na hlivu. Nepestujem ju síce ja, ale zásobuje ma ňou môj oco, ktorý ju pestuje. A teraz v mraziaku ako keby som našla :-) Oco hlivy zvykne sušiť, pomlieť a hlivový prášok používa ako hubové korenie do jedál. Zaujímavý je možno aj tento typ: V sezóne klobúčiky posolí, nechá asi hodinu odstáť - osolené, odstáte ako keby zmäkli a obalí ich v zemiakovom cestíčku z postrúhaných zemiakov, vajíčka, hladkej múky, mletej červenej papriky, mletého čierneho korenia, pretlačeného cesnaku a najemno pokrájanej cibuľky a vypraží.
betterman
Mám rád zemiakové cesto a hríby takisto. Musí to byť super.
bejaja
mňam... vypadá to výborne, určite vyskúšam...
murgaska
To sa mi velmi paci a ked budem mat priatelou na buduci tyzden,prekvapim ich.My tu vyhladavame recepty ktore su zaujimave a nerobime ich kazdy den.Dakujem Pivonka.
pivonka
Som rada, že môj recept má pozitívne ohlasy. Murgaška, je to jednoduché jedlo, dúfam, že napriek tomu bude tvojim priateľom chutiť.
ocenko
no vyborne niet co k tomu dodat akoze ukladam a vyskusam
cica2
tak toto vyskúšam! Ďakujem za výborný receptík;-)....pekne aj nafotené!!!
korbacik
... mňam, trochu babračka, ale stojí to za to! A tie huby... Ukladám.
pivonka
@korb áčik, nie je to až také hrozné. Zemiakové knedle - no, ako každé knedle, ale omáčka je hotová za chvíľu. Ak vyskúšaš, alebo iní varecháči, napíš, či chutilo.
korbacik
... tak to je viac než isté, že to vyskúšam, lebo keď ma niečo zaujme, nič ma neodradí. A mám taký zvyk, že každý nový recept si po uvarení alebo upečení oznámkujem, príp. niečo k nemu napíšem, aby som vedela, či stojí za to, ho druhýkrát urobiť:) Momentálne mám obdobie vyrábania cestovín, len keby bolo viac miesta na ich sušenie. Čo sa dá robiť, to sú radosti panelákových bytov:) Majte sa pekne.
pivonka
Oznámkuješ? Ejha! začínam mať strach, aby som nerachla :-)))
pivonka
Ešte: Aj ja by som privítala, keby v KK bol pri recepte priestor na poznámku. Už aj iní varecháči to v minulosti spomínali. Možno to niekedy redakcia umožní.
jerica
@pivonka recept s dobrým fotopopisom:-)knedle robím ako ty len nedávam šunku , v omáčke nepotlačí cesnak dobrú chuť hríbovú? páči sa mi kombinácia jemná omáčka so zemiakovou knedľou,spravím .-))
pivonka
@jerica , aby som povedala pravdu, ja dávam cesnaku do jedla veľmi málo, len tam, kde je nevyhnutný a a to ešte menej, ako je predpis. V tomto recepte predpis bol, jeden strúčik dávam. Nezamýšľala som sa nad tým, či to potlačí chuť ale môžem nabudúce skúsiť bez cesnaku, možno to bude tak lepšie.
anina43
výborný receptík, pekné foto, zemiakové knedle so šunkou - dobrota, dik, určite bude niekedy na obed
mia2404
robila som tvoju omáčku a knedlíky a musím a chutilo nám :-), ale mali sme ktomu aj mäskoooo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia