Sultánova pochúťka - jahňací perkelt na baklažánovom pyré

tassiedevil - fotkatassiedevil, 26. júna 2014

Táto špecialita je údajne veľmi populárna v jednej tureckej reštauráci v Bostone/USA/. Stojí za vyskúšanie...

4-6
porcie

Suroviny

1,5 kg alebo pliecko
50 g
3 PL
1 ks
4 strúčiky
1 ČL
4 ks
1/2 ks
 štipka
2 ČL
300 ml
1 PL namočené v čaji
2 ČL




Postup

  1. 1

    V panvici predhrejeme maslo a olej.Pridáme na 1,5 cm kocky nakrájané mäso a opekáme na strednom ohni 5-6 min. Pridáme na jemno nakrájanú cibulu a cesnak, a pražíme 2-3 min. Potom pridáme červenú papriku, paradajkový pretlak, na drobno nakrájané ošúpané a jadier zbavebé paradajky, oregáno, harissa korenie a na drobno nakrájanú papriku. Podlejeme asi tretinou vývaru , osolíme a prikryté pomaly dusíme na malom ohni asi hodinu, kým nám mäso nezmäkne. sem tam podlievame vývarom. Pri konci zamiešame hrozienka.

  2. 2

    Pokiaľ neviete zohnať harissa korenie tak si môžete pripraviť sami.
    65g turecké paprikové vločky
    6g údená španielska červená paprika
    4g sladká červená paprika
    1g cayenne korenie
    6g mletá rímska rasca
    2,5g mletá rasca
    15 g sušený cesnakový granulát
    7g sumac
    4g soľ
    Všetky koreniny spolu zamiešame.

  3. 3

    Baklažánové pyré si pripravíme deň dopredu.
    2ks baklažán
    150ml olivový olej
    soľ, čierne korenie,citronová šťava
    Baklažány popicháme, trochu z každej strany grilujeme nad otvoreným ohňom a pečieme v 200 C predhriatej rúre asi 20 min. Necháme trochu vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a na panvici trochu popražíme , pokiaľ sa nám vlhkosť odparí. Necháme vychladnúť. Tyčovým mixerom rozmixujeme a postupne pridávame olej a citr.šťavu, pridáme soľ a korenie a vypracujeme na jemné pyré. Môžme pridať aj trochu na jemno nakrájanú cibuľu. Zakryté uložíme do chladničky.

    Sultánova pochúťka - jahňací perkelt na baklažánovom pyré - obrázok 3
  4. 4

    Spôsob servovania.
    Na baklažánové pyré, nakladieme kúsky mäsa a pooblievame omáčkou, zdobíme petržlenovou alebo korianderovou vňaťou. Ja som ešte k tomu spravil aj nokedle, nakoľko poniektorí členovia rodiny ohrňali nosom nad baklažánovým pyré...

Diskusia k receptu

safran
fúha, si sa rozbehol :-) mám kúsok pliecka...
pusta
jéééjha, toto poznám, sultánove potešenie robievam :-) perfektnéééé
a celý recept ako celok na 100%
5*
methi
Velmi pekne!! Baklazany urobene nad ohnom su ovela lepsie nez upecene v rure. Toto muselo super vonat.
frezia
Velmi pekny recept, jahnacinu robim casto, len ten slepaci vyvar mi tam nesedi. Jahnacina ma typicku chut a radsej vzdy pouzijem zeleninovy vyvar, alebo staci podliat horucou vodou.
lucicik
Koriander rozhodne nie, ten sa v tureckej kuchyni nepouziva:-)) proti petrzlenovej vnati neprotestujem. Pyre este lepsie ak sa zmiesa s besamelom- maslo+ muka + mlieko plus do hotoveho pridat pyre. Niektore domacnosti pridavaju aj trochu postruhaneho tvrdeho syra. Ja osobne zboznujem toto jedlo:-))
porzellanka
Vyzera to super, myslim, ze vyskusam cez vikend, ak bude mat moj mäsiar jahnacie. Baklazanove pyre pripomina Baba Ghanoush (bez Tahini). Ako si to serviroval potom? Pyre studene, alebo si ho zohrieval?
tinca
@tassiedevil úžasný rcp len zohnať jahňacinu a bude. Myslím, že aj bez harissa korenia super:)
tiginko
toto vyzerá výborne, ja by som ani tie halušky nepotrebovala. Opäť klasická dilema: uložiť do "mäsa" alebo do "príloh" alebo do "baklažánu" .... :-(
porzellanka
No tak dnes na obed mame hünkar begendi - sultanovo potesenie.
nechala som sa inspirovat, ale samozrejme som pyre urobila s besamelom a syrom... exzellent! K tomu jahnacie ragu...
Dakujem za recept.
tassiedevil
dakujem za komentáriky.....
@porzellanka , sorry, nemohol som Ti včas odpovedať,ale podľa receptu to pyré bolo servirované studené...neviem ako je to v originály?...som rád že chutilo..:) aj ja dakujem.
porzellanka
@tassiedevil robila som podla Tvojho navodu- upiekla som baklazany, osupala, rozmixovala, citron, sol, korenie. Vynechala som olej, lebo: besamel. Potom som si urobila besamel z masla, muky, mlieka a muskatoveho orecha. Zmiesala dokopy a pridala trosku syra.
Bola som totiz u turka kupit jahnacinu a povedala som mu, co idem varit. Sa mu rozziarili oci ako baterky a povedal mi, ako varia "Sultan´s Entzucken" oni doma. Na horuce pyre potom jahnacinu. Ani nevies, ako som ti bola vdacna za ten recept. :-)
tassiedevil
@porzellanka , tak Ty si to teda vylepšila na super jedlo..:) až cítim tie chute v ústach...moja verzia je len taká dietnejšia...:) diéta sem, diéta tam, najbližšie aj ja takto skúsim...:)
safran
tak teda americká diétna verzia je super!
takto pripravený baklažán: najskôr nad ohniskom opečený, ošúpaný a v alobale ďalej robený na záhradnom grile, s olivovým olejom a citrónom (nemáš ho v surovinách) - podávala som teplý, takže nestihol zoxidovať - výýýbornééé, voňalo ohniskom ešte na tanieri :-) korenie podľa bodu 2, okrem granulátu...


1x methi
tassiedevil
ako stále hovorím, majster na majstra sa vždy nájde...:)))no a dobrý kuchár si vie domyslieť tie suroviny...:) asi sa musím zastaviť aj u Teba, ked prídem na Slovensko...:)))
safran
@methi , ďakujem, fakt odporúčam, varila som toto jedlo podľa svojich poznámok už podľa kuchárskych kníh pred mnohými rokmi (vždy si dám dátum prípravy a poznámku), ale nedá sa porovnať! :-)
@tassiedevil , nemusíš, ale ak chceš - môžeš :-)... skôr som myslela, že polovička tej baklažánovej zmesi bude na odskúšanie s bešamelom a syrom, ale horkýžeslíže - zblajzlo sa všetko, také to bolo dobré .-) okrem toho, že takto sa to dá považovať za oddelenú stravu, čo pre trávenie nikdy nie je na škodu :-) ďakujem za poklonu, Ty mne prídeš taký gentleman :-))) nie je ich tu veľa...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia