Zeleninové Stir-Fry
Zeleninové Stir-Fry

Študentské zeleninové Stir-Fry

janakubicova - bez fotkyjanakubicova, 13. decembra 2018

Tento recept som vytvorila z pozorovania viacerých receptov a videí. Je to veľmi chutné jedlo a príjemná náhrada za obyčajnú dusenú zeleninu. Samozrejme, nikdy Zobraziť celý popisTento recept som vytvorila z pozorovania viacerých receptov a videí. Je to veľmi chutné jedlo a príjemná náhrada za obyčajnú dusenú zeleninu. Samozrejme, nikdy nebude chutiť tak, ako v skutočnej čínskej reštaurácii, ale za pokus to stojí :-) S kvalitnými ingredianciami dosiahnete ešte lepší výsledok! (Napríklad ja som použila obyčajné špagety, avšak k jedlu patria čínske rezance, najlepšie hrubšie.)

2-3
porcie
20-25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 strúčiky
1 veľkosť palca
1/2 bal. (alebo kuracie mäso)
1/2 ks
1/2 ks
1/2 ks
10 ks
5 PL (hustá, tmavá)
2 KL
2 KL
1 KL
2 KL
1/2 ks
štipka
 (nemusí byť)
1/2 bal.
 hrsť




Postup

  1. 1

    Pre tento recept je potrebné si všetko najskôr poriadne predpripraviť a nakrájať. Pri samotnom varení by sa nemalo stráviť viac než 10 minút.

    Študentské zeleninové Stir-Fry - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si naložíme tofu/mäso. Nakrájame si ho na malé kocky alebo rezance podľa preferencií. Nakrájame si aj cesnak a polovicu zázvoru na menšie kúsky, ale pozor - nie veľmi drobné, aby sa zbytočne nespálili pri pražení. Zasypeme koreninami - karí, kurkuma, mleté čierne korenie, trošku soli (nie veľmi, sójová omáčka je slanšia), pridáme 3 PL sójovej omáčky a necháme marinovať minimálne pol hodinu, avšak najlepšie je samozrejme čo najdlhšie, aby sa všetky suroviny a ich chute spojili dokopy so štruktúrou tofu (v mojom prípade) alebo kuracieho mäsa. :)

  3. 3

    Ak máte menej času, môžte ihneď začať pripravovať zeleninu na opekanie, zakiaľ sa vám marinuje mäso. Ak máte času dosť, kľudne to odložte až dovtedy, kým toto jedlo nepôjdete pripravovať. Očistíme a nakrájame si všetku zeleninu na čo najmenšie prúžky, krúžky a kúsky - cibuľa, cukina, paprika, fazuľové struky na prúžky, brokolicu rozoberieme na malé hlavičky, pokrájame cesnak a pór. Môžte kľudne pridať aj inú pevnú zeleninu, napríklad mrkvu či kapustu, ja som však akurát nič iné v tej chvíli doma nemala :)

  4. 4

    Na prípravu zálievky použijeme zvyšnú sójovú omáčku, cukor a 1 dcl vody. Medzičasom si je potrebné pripraviť rezance podľa návodu na obale.

  5. 5

    Keď sa konečne rozhodnete, že ste hladní, pripravte sa na rýchlu akciu pri sporáku. Budete potrebovať 2 panvice, ktoré sú veľmi dobre rozohriate. Na zeleninu by bol najlepší wok, ale keďže som študentka na internáte, bohužiaľ ho (ešte) nemám zadovážený. :-/ Na jednej panvici si dajte opekať na (chilli) oleji tofu/mäso a čas od času ho je potrebné miešať. Na druhej panvici si najskôr opražíme na (chilli) oleji sprudka cibuľové prúžky, pridáme cesnak a zázvor, ktoré krásne prevoňajú kuchyňu. Vysypeme všetku zeleninu do panvice a miešame tak často, aby sa neprihorela, keďže má byť na silnom stupni.

  6. 6

    Keď bude zelenina po pár minútach al dente, to znamená ani nie uvarená ale ani nie surová, pridáme sójovú zálievku a chvíľu ešte pražíme, no nie príliš dlho. Zelenina by mala byť stále trocha chrumkavá.

  7. 7

    Pri tofu/mäse máte 2 možnosti - buď ich po opražení pridáte do zeleniny a na výpeku opražíte z rýchla rezance, alebo do panvice hodíte rezance pražiť spolu s tofu/mäsom. :)

  8. 8

    Na konci sa už len všetko zmieša na jednom tanieri, pridáme na menšie kúsky nasekaný čerstvý koriander (kto nemá rád, nemusí pridať) a po pár minútach je hotovo! Je to rýchly recept, najdlhšia je príprava všetkých ingrediencií, ale nie je to nič hrozné.

Diskusia k receptu