Zeleninové Stir-Fry
Študentské zeleninové Stir-Fry
Autor receptu: janakubicova
Tento recept som vytvorila z pozorovania viacerých receptov a videí. Je to veľmi
chutné jedlo a príjemná náhrada za obyčajnú dusenú
zeleninu. Samozrejme, nikdy nebude chutiť tak, ako v skutočnej čínskej reštaurácii, ale
za pokus to stojí :-) S kvalitnými ingredianciami
dosiahnete ešte lepší výsledok! (Napríklad ja som použila obyčajné špagety, avšak
k jedlu patria čínske rezance, najlepšie hrubšie.)
2-3 porcie |
20-25 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup- Pre tento recept je potrebné si všetko najskôr poriadne predpripraviť a nakrájať. Pri samotnom varení by sa nemalo stráviť viac než 10 minút.
- Najskôr si naložíme tofu/mäso. Nakrájame si ho na malé kocky alebo rezance podľa preferencií. Nakrájame si aj cesnak a polovicu zázvoru na menšie kúsky, ale pozor - nie veľmi drobné, aby sa zbytočne nespálili pri pražení. Zasypeme koreninami - karí, kurkuma, mleté čierne korenie, trošku soli (nie veľmi, sójová omáčka je slanšia), pridáme 3 PL sójovej omáčky a necháme marinovať minimálne pol hodinu, avšak najlepšie je samozrejme čo najdlhšie, aby sa všetky suroviny a ich chute spojili dokopy so štruktúrou tofu (v mojom prípade) alebo kuracieho mäsa. :)
- Ak máte menej času, môžte ihneď začať pripravovať zeleninu na opekanie, zakiaľ sa vám marinuje mäso. Ak máte času dosť, kľudne to odložte až dovtedy, kým toto jedlo nepôjdete pripravovať.
Očistíme a nakrájame si všetku zeleninu na čo najmenšie prúžky, krúžky a kúsky - cibuľa, cukina, paprika, fazuľové struky na prúžky, brokolicu rozoberieme na malé hlavičky, pokrájame cesnak a pór. Môžte kľudne pridať aj inú pevnú zeleninu, napríklad mrkvu či kapustu, ja som však akurát nič iné v tej chvíli doma nemala :)
- Na prípravu zálievky použijeme zvyšnú sójovú omáčku, cukor a 1 dcl vody. Medzičasom si je potrebné pripraviť rezance podľa návodu na obale.
- Keď sa konečne rozhodnete, že ste hladní, pripravte sa na rýchlu akciu pri sporáku. Budete potrebovať 2 panvice, ktoré sú veľmi dobre rozohriate. Na zeleninu by bol najlepší wok, ale keďže som študentka na internáte, bohužiaľ ho (ešte) nemám zadovážený. :-/
Na jednej panvici si dajte opekať na (chilli) oleji tofu/mäso a čas od času ho je potrebné miešať. Na druhej panvici si najskôr opražíme na (chilli) oleji sprudka cibuľové prúžky, pridáme cesnak a zázvor, ktoré krásne prevoňajú kuchyňu. Vysypeme všetku zeleninu do panvice a miešame tak často, aby sa neprihorela, keďže má byť na silnom stupni.
- Keď bude zelenina po pár minútach al dente, to znamená ani nie uvarená ale ani nie surová, pridáme sójovú zálievku a chvíľu ešte pražíme, no nie príliš dlho. Zelenina by mala byť stále trocha chrumkavá.
- Pri tofu/mäse máte 2 možnosti - buď ich po opražení pridáte do zeleniny a na výpeku opražíte z rýchla rezance, alebo do panvice hodíte rezance pražiť spolu s tofu/mäsom. :)
- Na konci sa už len všetko zmieša na jednom tanieri, pridáme na menšie kúsky nasekaný čerstvý koriander (kto nemá rád, nemusí pridať) a po pár minútach je hotovo! Je to rýchly recept, najdlhšia je príprava všetkých ingrediencií, ale nie je to nič hrozné.
|