Zeleninové Stir-Fry

Študentské zeleninové Stir-Fry

Autor receptu: janakubicova

Tento recept som vytvorila z pozorovania viacerých receptov a videí. Je to veľmi chutné jedlo a príjemná náhrada za obyčajnú dusenú zeleninu. Samozrejme, nikdy nebude chutiť tak, ako v skutočnej čínskej reštaurácii, ale za pokus to stojí :-) S kvalitnými ingredianciami dosiahnete ešte lepší výsledok! (Napríklad ja som použila obyčajné špagety, avšak k jedlu patria čínske rezance, najlepšie hrubšie.)

2-3
porcie
20-25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pre tento recept je potrebné si všetko najskôr poriadne predpripraviť a nakrájať. Pri samotnom varení by sa nemalo stráviť viac než 10 minút.
  2. Najskôr si naložíme tofu/mäso. Nakrájame si ho na malé kocky alebo rezance podľa preferencií. Nakrájame si aj cesnak a polovicu zázvoru na menšie kúsky, ale pozor - nie veľmi drobné, aby sa zbytočne nespálili pri pražení. Zasypeme koreninami - karí, kurkuma, mleté čierne korenie, trošku soli (nie veľmi, sójová omáčka je slanšia), pridáme 3 PL sójovej omáčky a necháme marinovať minimálne pol hodinu, avšak najlepšie je samozrejme čo najdlhšie, aby sa všetky suroviny a ich chute spojili dokopy so štruktúrou tofu (v mojom prípade) alebo kuracieho mäsa. :)
  3. Ak máte menej času, môžte ihneď začať pripravovať zeleninu na opekanie, zakiaľ sa vám marinuje mäso. Ak máte času dosť, kľudne to odložte až dovtedy, kým toto jedlo nepôjdete pripravovať. Očistíme a nakrájame si všetku zeleninu na čo najmenšie prúžky, krúžky a kúsky - cibuľa, cukina, paprika, fazuľové struky na prúžky, brokolicu rozoberieme na malé hlavičky, pokrájame cesnak a pór. Môžte kľudne pridať aj inú pevnú zeleninu, napríklad mrkvu či kapustu, ja som však akurát nič iné v tej chvíli doma nemala :)
  4. Na prípravu zálievky použijeme zvyšnú sójovú omáčku, cukor a 1 dcl vody. Medzičasom si je potrebné pripraviť rezance podľa návodu na obale.
  5. Keď sa konečne rozhodnete, že ste hladní, pripravte sa na rýchlu akciu pri sporáku. Budete potrebovať 2 panvice, ktoré sú veľmi dobre rozohriate. Na zeleninu by bol najlepší wok, ale keďže som študentka na internáte, bohužiaľ ho (ešte) nemám zadovážený. :-/ Na jednej panvici si dajte opekať na (chilli) oleji tofu/mäso a čas od času ho je potrebné miešať. Na druhej panvici si najskôr opražíme na (chilli) oleji sprudka cibuľové prúžky, pridáme cesnak a zázvor, ktoré krásne prevoňajú kuchyňu. Vysypeme všetku zeleninu do panvice a miešame tak často, aby sa neprihorela, keďže má byť na silnom stupni.
  6. Keď bude zelenina po pár minútach al dente, to znamená ani nie uvarená ale ani nie surová, pridáme sójovú zálievku a chvíľu ešte pražíme, no nie príliš dlho. Zelenina by mala byť stále trocha chrumkavá.
  7. Pri tofu/mäse máte 2 možnosti - buď ich po opražení pridáte do zeleniny a na výpeku opražíte z rýchla rezance, alebo do panvice hodíte rezance pražiť spolu s tofu/mäsom. :)
  8. Na konci sa už len všetko zmieša na jednom tanieri, pridáme na menšie kúsky nasekaný čerstvý koriander (kto nemá rád, nemusí pridať) a po pár minútach je hotovo! Je to rýchly recept, najdlhšia je príprava všetkých ingrediencií, ale nie je to nič hrozné.