Študentská ostro-kyslá polievka na slovenský spôsob

tlakovyhrncek - bez fotkytlakovyhrncek, 2. novembra 2013

Ostrokyslá polievka v slovenskom prevedení (prispôsobené na skromné študentské pomery :D). Za skúšku som nič nedal a chutila výborne :)

5-6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 l
3 ks
2 ks
2 ks
2 ks
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
5-6 PL
3 ks




Postup

  1. 1

    Dúfam, že mi prepáčite, ale ako základ som použil bujónový hovädzí vývar. Nechal som ho priviesť do varu a pridal som na jemné plátky nakrájanú zeleninu (mrkva, pór, kaleráb, zeler, petržlen). Osolil som, okorenil, pridal chilli papričky a sójovú omáčku (všetko od oka). Nechal som chvíľku variť, kým zelenina nezmäkla. Pridal som trošku balzamika a toľko octu, aby bola polievka primerane kyslá (pretože kyslosť mi tam veľmi chýbala a práve balzamiko spravilo takú príjemne zvláštnu chuť). Ešte som to celé trošku dochutil (korenie, soľ, sójová omáčka). Zemiakový škrob (asi 5-6 lyžičiek na cca 2 litre) som vymiešal v 250 ml studenej vody a pomaly vmiešal do polievky. Pri stálom miešaní pomaličky polievka hustla až nakoniec dosiahla mnou stanovenú požadovanú hustotu :). Polievku som vypol, odstavil, rozbil 3 vajíčka vyšľahal a vlial do odstavenej polievky. Toď vše, a polievka bola na svete, a bola výborná :) Oplatí sa vyskúšať :)

  2. 2

    Pokiaľ máte nejaké postrehy, rád si ich prečítam v komentároch. Ďakujem :)

Diskusia k receptu

kimlo
Napad hodny vyskusania, len tak dalej synku.. Mas 5*
afataga
ja moc na polievky nie som, ale ostrokyslu mam rada, hlavne ked riadne pise :-), vzhladom na to, ze asi varis na intraku, sa da nad tym bujonom privriet oko, ale co sa mi najviac paci, ze si tam nedal tofu, ja ho neznasam, takze mozno aj vyskusam, ked budem mat vyvar
havino
tak,ako ju ľúbim, tiež takú echt pálivu a horúcu, variť ju neviem, aspoň si myslím, nevarila som ju. Kamarát ju varieva na litriská a vždy nám pošle, ale on čo má recept, od základu varí kačicu, možné aj nemožné do nej dáva, odradilo ma to od varenia. Na túto tvoju sa asi dám, vývaru mi zostáva občas aj viac, ako dosť, tiež ho varím hrnčisko a v mraziaku už pod mäso mám. Dám vedieť, chuť viem aká by mala byť, sojovú mám ustricovú.
havino
ešte som raz prečítala postup, ja z vajec asi urobím pražené na panvici, ako dávam do čínskych rezancov, či? no nech povedia, napíšu skúsení
tlakovyhrncek
@afataga bohuzial sa ti musim priznat, ze keby som tofu mal, tak by som ho tam dal :D .. ale je to vec vkusu :).. @havino toto bola v poradí moja tretia polievka, ktoru som v zivote robil a myslim ze bola najlahsia :D.. s tymi vajciami je to tak, ze ked ich das uplne nakoniec ako odstavis polievku, tak sa ti spravia take nadychane "netvary" ako mam na uvodnom obrazku (tie bieložlté čudá na vrchu) :)
eviana
@tlakovyhrncek , milujem a často robievam ostrokyslú, nevieme sa jej dojesť. Krásne sa Ti podarila, obzvlášť ak si toto stvoril na intráku, máš môj veľký obdiv a všetkých 5*.
Ešte malý tip - kúp si kuracie trupy a z nich sprav vývar, potom mäsko ober a pridaj k polievke. Ja pridávam aj najemno nasekanú bielu kapustu (nedávam kaleráb) a judášovo ucho (uchovec bazový). Namiesto klasického octu skús použiť ryžový, balzamico nie a keď raz bude peňazí viac, kúp si sójovú omáčku Kikkoman, je rolls royce medzi sójovkami :)
Už teraz sa veľmi teším na Tvoje ďalšie recepty... veľmi si šikovný :)
@havino , vajíčka sprav presne tak ako píše @tlakovyhrncek , nesmaz ich.
eviana
...jáj a zabudla som ešte, že aj ja pridávam tofu, nasekané na minikúsočky :)
daguska
Super.Aj my sme si ako studenti varili a samozrejme tiez recepty prisposobovali podmienkam, surovinam,poctu pritomnych a tak....poviem ti, bolo to nadherne bezstarostne, vzdy rada spominam.Ty sa isto vzdy vynajdes v akychkolvek situaciach.
mariamka
syn ma s nou otravuje, len som zatial nenabrala odvahu, ked vidim tie zlozite recepty, ale tato tvoja studentska sa mi paci, ved bude tiez pre studenta:) a vyuzijem aj rady od @evianky , dakujem
eviana
@2010 , super tip, o zmrazovaní tofu som nevedela... ďakujem, veľmi rada vyskúšam :)
eviana
@mariamka , netreba sa jej báť, je naozaj skvelá, vyskúšaj a uvidíš, že sa k nej budeš rada a často vracať. Ešte sa snažím zohnať si AROWroot (ako zahusťovadlo namiesto solamylu), o ktorej som čítala tu v diskusii a predpokladám, že to bude ešte dokonalejšie. Uvažujem už dlhšie, že by som vložila aj ja recept ako ju pripravujem, ale je tu na ňu už viacero receptov, tak sa trošku obávam kritiky :)
mariamka
@evian nevychadzam z udivu, aka si ty zbehla a vseobecne zdatna v kuchyni, na ten mlady vek :) veru by ma zajimal aj tvoj recept, ak to nebude na 3 strany :) a co sa tyka kritiky, "kto sa boji, nesmie ist do lesa" co urcite nie je tvoj pripad :) @hrncek prepac za OT
evanaaa
Tofu som ešte ani ja neskúšala, aj keď som mnohokrát nad ním váhala. Neviem, ako by mi chutila kyslastá polievka, ja by som ani do vývaru nedala napr. bobkový list, ale ak by bola mliečna, tam mi to nevadí, lebo tam sa žiada. Najviac ma udivil ten bujón, nie to, že si ho tam dal, aj ja ich niekedy používam,(aj napriek mnohým odporcom), ale to, že bol bravčový, lebo s takým som sa ešte nestretla nikde. A bol vôbec taký, alebo to bol hovädzí, @tlakovyhrncek , nezmýlil si sa?
pusta
si skvelý, možno sa od teba len učiť :-)
blahoželám a 5***** ti posielam, patria ti právom.
eviana
@lali87 , presne to som písala @tlakovyhrncek - ovi aj ja, aby si kúpil nejaké súčiastky z kurčaťa a tým pádom sa vývar robí spolu s polievkou, aj mäsko môže použiť. Ale musím uznať, že aj tá Tvoja ostrokyslá vyzerá neodolateľne :)
verii0211
Práve som ju dovarila, ale musela som použiť oveľa menej zeleniny ako píšeš... :) Ale inak je úplne super.. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia