Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 6. januára 2013
Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept)
Foto: afataga

Druhý pokus, aj keď som mäso robila kratšiu dobu ako minule, bolo viac prepečené a ja neviem prečo, ak mi niekto poradí, budem rada. Zobraziť celý popisDruhý pokus, aj keď som mäso robila kratšiu dobu ako minule, bolo viac prepečené a ja neviem prečo, ak mi niekto poradí, budem rada. Použila som z toho istého mäsa ako prvý krát, takže bolo zmrazené, možno preto.

2
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

220 g
1 KL
8 ks
redukcia:
3 PL
5 ks
1,5 dl
6 ks
2 KL
zemiaky:
 alebo bravčová
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Rozmrazené mäso som vybrala hodinu pred prípravou z chladničky, trošičku potrela olejom a posypala som v mažiari drveným korením, tesne pred prípravou som osolila

    Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky v šupke som predvarila a dala som opekať na kačacej masti, pridala som rascu, soľ a rozmarín

    Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som dala na rozohriatu panvicu, opekala som z každej strany 2,5 min., lebo som chcela, aby bolo medium rare, ale nevyšlo :-(((

    Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso som dala odpočívať do alobalu pod poklop, neviem, čo by sa s ním stalo, keby som ho ešte dala do rúry, ako sa píše v niektorých receptoch

    Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do panvice som dala výpek z mäsa a orestovala som na ňom pečiarky

    Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som smotanu, biele korenie, soľ, rozmarín a redukovala som, na záver som pridala kúsok masla a odstavila

    Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Robila som dva kusy, jeden bol menej prepečený, ale fotka je rozmazaná

    Steak so smotanovo-pečiarkovou redukciou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jokin
Paráda mňam, mňam, už je v KK:-)
dorenika
Blue: 1 minute each side

Rare: 1½ minutes each side

Medium rare: 2 minutes each side

Medium: 2¼ minutes each side

Medium-well done: 2½ - 3 minutes each side
2010
Hm... bodaj by to bolo take jednoduche ako napisala @dorenika , ja steaky nerobim , je to na mojom synovi co robil v steak house.Zalezi na hrubke masa a ako bolo odlezane , on dava este zapekat do truby ale steaky maju cez 500g a 3-4 cm hrubky.
afataga
dakujem za pochvaly aj rady
@dorenika presne ako pise @2010 nie je to take jednoduche, nedavno som robila prvy krat, to iste maso, z kazdej strany 3,5 min. a bolo medium, chcela som medium rare a vidis ako to dopadlo, ale aj tak dakujem, myslela si to dobre, nabuduce im asi len ukazem panvicu :-)
afataga
@2010 som sa ti zabudla podakovat :-) no ja neviem, 500g, ibaze by sme si ho dali na polovice, neviem to odhadnut podla tej dlane, stale sa mi zda rovnake
@margaretka28 dakujem, mala si prist na obed :-)
kimlo
Tak to si mi teda dala! Včera som robil taký istý recept, nafotil, že ho tu uverejním a Ty si ma predbehla! Čo teraz? :-)
2010
Preco nepridat ? ked je tu 1500 rovnakych receptov na pagace tak mozu byt aj dva na steaky?
radox1
tych casov by som sa rozhodne nedrzal,nakolko ma kazdy inu panvicu,inu intenzitu zdroja tepla,aj velkost steaku.ja to zistujem tlakom prsta na maso pocas pripravy.je to len o skusenostiach a instinkte,proste clovek si to musi odvarit.podla fotky by som odhadol na medium rare asi 1,5 az 2minuty.
dodo46
@afataga
vyzerá to super- hneď by som sa do nich pustil. Na tej rozmazanej je
najlepší, podľa môjho gusta
tiginko
obdivujem všetkých, čo vedia urobiť dobrý steak. Ja ich milujem, ale tých pár pokusov, čo som zatiaľ mala, ma presvedčilo o tom, že si ich budeme radšej naďalej dávať u "profesionálov". Nie som ochotná jesť nejaké ako-tak vydarené pokusy z drahého mäsa. Môžem sa pridržiavať akýchkoľvek rád, môj názor je, že bežný človek sa na Slovensku ťažko dostane ku kvalitnému a správne vyzretému mäsu a potom sa to ťažko dobehne prípravou.
afataga
dakujem za dalsie pochvaly a rady
@radox1 uz som pisala, ze mne sa ta moja dlan zda vsade rovnaka :-) nejde mi do hlavy, ze minule ten isty kus masa som robila dlhsie a bolo medium, asi len skusat dalej
@dodo46 mas pravdu, ten rozmazany bol lepsie a robila som ich rovnako
@tiginko celkom nesuhlasim, lebo aj v restike som uz zazila vselico, nie vsade maju dobre maso a nie vsade ho vedia urobit, ja som sa rozhodla, ze sa to naucim a v lete bude vonku na grile
radox1
tak,tak,ja si v restike zasadne steak (az na osvedcene vynimky)neobjednavam,nakolko ako narocny spotrebitel nechcem zazit sklamanie-a tych som teda zazil pozehnane.kto ma moznost ist do metra,tak tam je na vyber dozreteho masa dost-ale za kvalitu sa platí.
afataga
@radox1 ano v metre maju rozne maso, ale ako viem ako laik rozornat, ktore je odlezane? ja som kupila zadne z byka a nechala som ho 5 dni v chladnicke a kedze sme minule nezjedli vsetko, dala som zamrazit
radox1
je fajn ze si ho nechala odlezat.myslel som tie specialne masa vakuovo balene z argentiny a inych statoch urcenych na minutky,a je tam aj udaj doby zrenia.ale su drahsie.ked steak zo zadneho,tak z casti -kvetova spicka.
2010
@afagata , ked som bol nedavno na slovensku prisiel letak z Metra a bol som sokovany ake drahe hovadzie tam mate hlavne tie drahsie rezy .
Ta kvetova spicka aj ta najlepsia black angus je stale relativne lacna k platu cca 7 E v celku.
afataga
@2010 bohuzial mas pravdu, nie len maso je u nas drahe, moji kamarati z BA chodia na nakupy do Rakuska, vsetko je tam lacnejsie a to si vezmi, ake su platy tam a u nas a to uz nehovorim o nakupoch v Madarsku a Polsku, cudna politika, rakusania a nemci nedokazu pochopit, ako z toho mozeme vyzit, no to bolo len tak na margo, my to nezmenime, este mam dva kusy v mraziaku z toho ceskeho bycka, potom sa poobzeram po tej spicke, alebo som aj uvazovala nad vysokou rostenkou, tzv. rybie oko
evanaaa
V jednom komentári som spomínala, že min. týždeň mali v Bille nejaké dovozové máso, dva druhy ale ich pomenovanie si nepamätám boli vysoké asi 8 cm ( alebo viac?), široké tak 12-14 cm a skoro pol metra dlhé. Ale drahé ak sa nemýlim, 16-18eur celý kus. Alebo to nebolo drahé?
2010
@afagata , dakedey ani kupa draheho masa nie je zaruka na dobry steak , u nas je norma -stitok MSA ktory ta informuje co to maso je-qualitou a co z toho bude po 5 dni odlozenia ale aj 30 dni . Takze z tretej triedy dostanes max 4 ale nikdy 5 v ktorej je len par percent produkcie a koncia v drahych restauraciach , v Amerike je to podobne maju normu USDA na quality choice steak , kde je garantovany vysledok ale aj cena a... potom su mimo normu japonske steaky Wagyu , maju ich aj v Metre... 90 E kg.


2010
@afagata , ty si ma inspirovala nabehol som do velkoskladu, takze nizky rostenec -5 ( roquefort-zelene korenie omacka) tmavsi z vonku, bol grilovany na otvorenom plameni .




tiginko
OMG, to nie je fér @2010 , ja som mometálne v štádiu, keď stále skúšam urobiť čo najdokonalejší roastbeaf a aj keď sa mi už celkom darí, viem si ho predstaviť aj lepší. Ale stále je to zrejme o tej kvalite mäsa....
afataga
@2010 super vysledok, musim sa viac snazit :-) bola som tri dni na skoleni v tatrach v dost drahom hoteli, kuchyna sa da opisat jednym slovom: katastrofa, napr. kuracie prsia s ananasom a syrom, studene zemiaky, nedovarena ryza, odporne umele zakusky...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia