Rizoto
Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Neviem prečo sa volá srbské, je to také retro jedlo, ktoré sme mávali voľakedy bežne v závodnej jedálni, niekedy pod názvom
džuveč, aj keď medzi nimi nebol rozdiel. *Ja som si to celkom obľúbil, recept som našiel na internete, ale upravil podľa seba.
5 porcií |
30 minút príprava |
35 minút na 190 °C |
Postup
- Mäso nakrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno a ryžu prepláchneme.
- Na oleji speníme cibuľu a pridáme mäso a prudko opečieme, aby sa zatiahlo.
- Pridáme paradajkový pretlak, krátko orestujeme, aby stratil kyslosť, odstavíme z plameňa a pridáme mletú papriku. Premiešame, aby sa rozpustila, osolíme a okoreníme. Vrátime na sporák, prilejeme trocha vývaru a dusíme asi 20 minút.
- Pridáme prepláchnutú ryžu a premiešame. Ryža do seba vstrebe šťavu a chvíľu ju restujeme.
- Pridáme hrášok a nakrájanú kapiu.
- Zmes dáme do pekáča a prilejeme zvyšný vývar, aby bolo všetko ponorené asi 1 cm. Kto robil zmes v hrnci s kovovými rukoväťami vhodné do rúry, nemusí použiť zvlášť pekáč.
- Prikryté dusíme v rúre asi 190 °C asi 30-35 minút pokiaľ sa tekutina neodparí. Rizoto by nemalo byť suché.
- Podávame posypané strúhaným syrom a s kyslou uhorkou.