Špenátový börek
Špenátový börek

Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 10. mája 2021
Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je sezóna špenátu, tak sa snažím ho rôzne denne zaradiť do nášho jedálnička. Ponúkam Vám veľmi jednoduchý fantasticky chutný börek, ale tentoraz zo Zobraziť celý popisJe sezóna špenátu, tak sa snažím ho rôzne denne zaradiť do nášho jedálnička. Ponúkam Vám veľmi jednoduchý fantasticky chutný börek, ale tentoraz zo zemiakového cesta :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/04/ispanakl-borek-spenatovy-borek-zo.html?m=1

Suroviny

700 g
1 ks surový
cca 4,5 dl
0,5 dl
21 g čerstvé
1 PL
2 KL
Plnka:
350 g čerstvý
 (alebo iný syr na plátky)
150 g
2 ks
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Najprv v miske lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Následne dáme do múky na jemno postrúhaný surový zemiak, ktorý poriadne premiešame s múkou. Pridáme olej a v 3 dl vody rozmiešané droždie. Tých zvyšných cca 1,5 dl vody prilievame postupne počas vypracúvania cesta. Za každým priliatím treba tekutinu poriadne zapracovať do cesta a tým vlastne dostaneme nadýchané ľahké cesto. Výsledné cesto má byť ľahké, kypré a začína sa už oddeľovať od misky. Cesto nakoniec len pomocou trochy múky kratučko premiesime, aby sme dostali tvar bochníka. Poprášime múkou a necháme cca 45 minút kysnúť.

    Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako plnku si zatiaľ pripravíme špenát, ja mám vlastný zo záhradky :-) Ďalej 1 koliesko tureckého kravského syra v slanom náleve, to je cca 150 g. Ale môžete ho bez problémov nahradiť aj kravskou hrudkou. Ďalej pár plátkov tvrdého syra a 2 paradajky. Ak chcete, kľudne môžete pridať aj mozzarellu, alebo pridať pre chuť aj 1-2 strúčiky cesnaku.

    Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na jednu stranu rozmrvíme najprv polku tureckého syra a naň uložíme polovicu špenátu. Špenát osolíme a poukladáme pár plátkov syra a na plátky pokrájanú paradajku. Podľa potreby ešte trocha osolíme a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje stlačiť vôbec netreba :-) Nakoniec börek preložíme na plech s papierom.

    Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natrieme vrch vajcom, ktoré sme rozmiešali s 1 PL jogurtu a posypeme rôznymi semienkami. Ja som dala sezam a ľan, ale vždy dávam aj černušku, ktorá dáva pečivu jeho typickú tureckú chuť ;-P Börek dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na 30minút. Ale pre istotu si to treba sledovať, lebo každá rúra trocha inak pečie.

    Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený börek necháme chvílku vychladnúť.

    Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Börek je veľmi chutný, cesto ľahučké a veľmi fajné, mäkké. Plnka šťavnatá a výbornej chuti :-) Podľa chuti sa börek podáva s polievkou, pohárom Ayranu, alebo aj so šalátom. Prajem dobrú chuť!

    Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

kvakac
Ach jáj. A to som chcel aj ja pridať nejaký recept, no už je to bezpredmetne, zase vyhráš. Mne ostanú len omrvinky. No teraz už vážne, takáto dobrota ja by som sa natlačil s tým ako divočak bukvicou na jeseň. Teba musia nosiť na rukách doma. Takéto dobroty ja žasnem.
cesminaz
@kvakac (10.5.2021 16:06)

:-))) ty robíš ale fóry :-)) My máme špenát velmi radi a tento börek je fakt úžasný. Práve včera som riedila špenát, lebo som ho pravdepodobne nasadila prihusto :-)) Tak už teraz znova rozmýšlam, že čo s ním... :-) Darmo, je špenátová sezóna :-) Pekne pozdravujem.
3baby
Mila Cezminka, dnes som urobila na obed, vsetkym chutilo. Turecky syr som nahradila fetou. Pacia sa mi velmi tvoje recepty.
cesminaz
@3baby (11.5.2021 15:57)

Dakujem za milý komentík, teší ma, že sa ti moje recepty páčia :-) A som velmi rada, že si bola s výsledkom spokojná a že börek chutil. Vdaka pekne za odozvu, pekný večer :-)
1x haji
motyka
Tak toto cesto musí byť makkučké, ako pavučinka. A s vlastným špenátom - fantázia. Ja taktiež nemám turecký syr, ale nahradím balkánskym syrom. Môže byť ? Urobím v sobotu, ako prekvapenie. To bude chvály. Díky @cesminaz. Vďaka za tvoje fantastické a vačšinou aj zdravé recepty. Pa,pa,pa....
cesminaz
@motyka (11.5.2021 21:20)

Milá @motyka , budem rada ak vyskúšaš :-) Kludne daj taký syr, aký uznáš za vhodný. U nás napríklad v Aldi predávajú Dánsky syr v slanom náleve v 200g baleniach. Ten je tiež velmi dobrý, celkom ako turecký kravský syr :-) Daj potom prosím vedieť ako vám chutilo. Pozdravujem.
zdenka1009
Mam rada také jednoduchšie recepty, kde som presvedčená, že sa mi vydaria. A tento sa mi vydaril. Cesto je vynikajúce, dobre sa pracovalo a špenát je sezóna, syry naše slovenské sú tiež kvalitné. Výsledok fantastický. Ďakujem, veľmi nám chuti večera i raňajky.
cesminaz
@zdenka1009 (23.5.2021 08:32)

Super, to som velmi rada, že chutilo a že si bola s receptom spokojná :-) Dakujem za tvoju odozvu.