Foto: nazarboncuk
Musíte vyskúšať! :)
porcie
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Na olivovom oleji udusíme do sklovita jednu nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme polievkovú lyžicu paprikovej pasty a ešte chvíľu miešame. Špenátové listy umyjeme a nasekáme na väčšie kúsky. Pridáme k cibuli a dusíme kým sa neodparí všetka tekutina.
-
2
Osolíme okoreníme a odstavíme. Takto by to malo vyzerať, špenát nemá byť rozvarený na kašu.
-
3
Zapekaciu nádobu vytrieme maslom. V miske rozmiešame vajíčka, olivový olej, mlieko a štipku soli.
-
4
Na dno zapekacej nádoby uložíme 2 pláty štrúdľového cesta a polejeme tretinou vajíčkovej zmesi. Uložíme ďalšie dve vrsty cesta. Štrúdľové cesto (alebo fillo, yufka) sa rýchlo vysušuje, preto sa snažíme pracovať rýchlo (prípadne cesto udržiavame zakryté vlhkou utierkou).
-
5
Cesto opäť polejeme trochou zmesi a na to položíme vychladnutý špenát. Navrch rozmrvíme syr Feta.
-
6
Položíme posledné dve vrstvy cesta okraje zatlačíme a prelejeme zvyšnou tekutou zmesou.
-
7
Ak máme čas, vložíme takto pripravené do chladničky na dve hodinky. Borek tak bude po upečení chutnejší a chrumkavejší. Ale pokojne ho šupnite hneď do rúry vyhriatej na 170 - 175 °C na cca 40 minút, kým nechytí zlatú farbu. Predtým ho môžete posypať sezamom.
-
8
Po vychladnutí nakrájame na štvorce a podávame.
-
9
Vyskúšajte s olivami a čiernym čajom. Je to ozajstná mňamka! Afyiet olsun! :)
kto neskusil,tak odporučam,je to mňam !!!
Neznamená to však že tento sa mi nepáči, stojí za vyskúšanie, je menej prácny, keďže cesto je hotové.