Ispanaklı börek (Špenátový borek)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 10. novembra 2011

Musíte vyskúšať! :)

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

6 plátov
náplň:
300 g
3
150 ml
 , korenie
 opražený




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji udusíme do sklovita jednu nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme polievkovú lyžicu paprikovej pasty a ešte chvíľu miešame. Špenátové listy umyjeme a nasekáme na väčšie kúsky. Pridáme k cibuli a dusíme kým sa neodparí všetka tekutina.

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 1
  2. 2

    Osolíme okoreníme a odstavíme. Takto by to malo vyzerať, špenát nemá byť rozvarený na kašu.

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 2
  3. 3

    Zapekaciu nádobu vytrieme maslom. V miske rozmiešame vajíčka, olivový olej, mlieko a štipku soli.

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 3
  4. 4

    Na dno zapekacej nádoby uložíme 2 pláty štrúdľového cesta a polejeme tretinou vajíčkovej zmesi. Uložíme ďalšie dve vrsty cesta. Štrúdľové cesto (alebo fillo, yufka) sa rýchlo vysušuje, preto sa snažíme pracovať rýchlo (prípadne cesto udržiavame zakryté vlhkou utierkou).

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 4
  5. 5

    Cesto opäť polejeme trochou zmesi a na to položíme vychladnutý špenát. Navrch rozmrvíme syr Feta.

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 5
  6. 6

    Položíme posledné dve vrstvy cesta okraje zatlačíme a prelejeme zvyšnou tekutou zmesou.

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 6
  7. 7

    Ak máme čas, vložíme takto pripravené do chladničky na dve hodinky. Borek tak bude po upečení chutnejší a chrumkavejší. Ale pokojne ho šupnite hneď do rúry vyhriatej na 170 - 175 °C na cca 40 minút, kým nechytí zlatú farbu. Predtým ho môžete posypať sezamom.

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 7
  8. 8

    Po vychladnutí nakrájame na štvorce a podávame.

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 8
  9. 9

    Vyskúšajte s olivami a čiernym čajom. Je to ozajstná mňamka! Afyiet olsun! :)

    Ispanaklı börek (Špenátový borek)  - obrázok 9

Diskusia k receptu

palokuchki
Moze to byt naozaj dobre. Je to skoro ako feta-spenatova strudla. Ja som uz tiez rozmyslala, ze nieco take urobim. Teraz si ma nakopla.
dorisa
Tak,toto ma dostalo, musí to byť dobré.
dorisa
Napadlo ma, to tento borek jedávajú aj v Tisíc a jednej noci???
marcy
vyzerá to veľmi vábne,slinky sa zbiehajú ....mňam :)) aké lístkové cesto si použila??? Uvítala by som od Teba aj nejakú sladkú verziu s lístkovým cestom,ďakujem *-*
dorisa
@marcy , podľa mňa je to štrúdlové cesto, tenulinke, ktoré predávajú ako polotovar alebo v rolke, alebo na obdĺžniky naskladané:)
nazarboncuk
ahojte! @marcy použila som obyčajné hotové štrúdľové cesto z obchodu, majú ho skoro v každých väčších potravinách. @egreska nooo krasny je veru, niet nad domáce cesto ;) ja som lenivka lenivá na takéto veci :D
zitar
egreska ma predbehla, chcela som to presne napísať, ( mám ho odskúšaný a je vynikajúci !!!!!!!!).
Neznamená to však že tento sa mi nepáči, stojí za vyskúšanie, je menej prácny, keďže cesto je hotové.
foska
Pred par dnami som chvalila recept, teraz budem chvalit samotne jedlo. Vecera podla Tvojho popisu bola vyborna, dakujem ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia