Zapekané špekáčiky
Zapekané špekáčiky

Špekáčiky na čiernom pive fotorecept

bobkovci0za0sporakom - fotkabobkovci0za0sporakom, dnes 10:10

Tento recept sme si vypožičali od bratov Čechov, je to populárna krčmárska/sedliacka mňamka. Hlavne kvôli príprave level amatér (ktorú zvládne každý tatko...)

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

8 ks
3 ks
4 ks
4 strúčiky
500 ml
700 ml (passata)
2-3 naberačky
podľa chuti
podľa chuti
troška
troška
štipka




Postup

  1. 1

    Začneme s predhriatím rúry na 180 stupňov. Špekáčiky nakrájame na polovice a následne na ich chrbátiku urobíme pomocou nožíku ježkov (na anežku).

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Na rade je cibuľa, ktorú treba očistiť a nakrájať na prúžky.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak tak isto očistiť a nakrájať na plátky.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Paradajkový pretlak (passatu) povaríme a dochutíme medom, soľou a čiernym korením (podľa chuti, tak aby dobre bolo). Z paradajkovej omáčky si troška odložíme bokom na zaliatie našich špekáčikov.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Do paradajkovej omáčky vložíme špekáčiky.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Zasypeme ich cibuľou a cesnakom.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Nasleduje najdôležitejší krok, môžeme otvoriť pivo a podlejeme špekáčiky. Pivom nešetríme.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec špekáčiky zalejeme zvyškom odloženej paradajkovej omáčky.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Takto navrstvené vkladáme (bez pokrievky) do rúry vyhriatej na 180 stupňov. My sme piekli dokopy 40 minút. Priebežne treba špekáčiky premiešať.

    Špekáčiky na čiernom pive (fotorecept)  - obrázok 9

Diskusia k receptu

kuko95
Jezis to je cibule a aby sa vypiekla za 40minut ved tam musi byt este ta surova chut ..
ivan14
Tak zrovna mě by to vůbec nevadilo, já chroupu syrovou cibuli jako jablko :-).
zahra
@ivan14 (15.11.2024 11:57)

Ja nie, ale mam rada surovu na aspiku a v salatoch a mnozstvo prazenej pokvapkanej ostrym kecupom s chlebikom. Cim viac, tym lepsie. Kym sme jedli maso, mama zahustovala jedla mnozstvom nasekanej cibule bez muky. Ja to takto robim pre priatelov. U nas je spotreba cibule a cesnaku neskutocna. Ten recept si pamatam aj tak, ze povychladnuti sa don dalo niekolko lyzic majonezy a brali sme si so sebou na vylety.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia