Špekáčiky na čiernom pive fotorecept
Foto: bobkovci0za0sporakom
Tento recept sme si vypožičali od bratov Čechov, je to populárna krčmárska/sedliacka mňamka. Hlavne kvôli príprave level amatér (ktorú zvládne každý tatko...)
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
8 ks |
|
3 ks |
|
4 ks |
|
4 strúčiky |
|
500 ml |
|
700 ml (passata) |
|
2-3 naberačky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
troška |
|
troška |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Začneme s predhriatím rúry na 180 stupňov. Špekáčiky nakrájame na polovice a následne na ich chrbátiku urobíme pomocou nožíku ježkov (na anežku).
-
2
Na rade je cibuľa, ktorú treba očistiť a nakrájať na prúžky.
-
3
Cesnak tak isto očistiť a nakrájať na plátky.
-
4
Paradajkový pretlak (passatu) povaríme a dochutíme medom, soľou a čiernym korením (podľa chuti, tak aby dobre bolo). Z paradajkovej omáčky si troška odložíme bokom na zaliatie našich špekáčikov.
-
5
Do paradajkovej omáčky vložíme špekáčiky.
-
6
Zasypeme ich cibuľou a cesnakom.
-
7
Nasleduje najdôležitejší krok, môžeme otvoriť pivo a podlejeme špekáčiky. Pivom nešetríme.
-
8
Nakoniec špekáčiky zalejeme zvyškom odloženej paradajkovej omáčky.
-
9
Takto navrstvené vkladáme (bez pokrievky) do rúry vyhriatej na 180 stupňov. My sme piekli dokopy 40 minút. Priebežne treba špekáčiky premiešať.
Ja nie, ale mam rada surovu na aspiku a v salatoch a mnozstvo prazenej pokvapkanej ostrym kecupom s chlebikom. Cim viac, tym lepsie. Kym sme jedli maso, mama zahustovala jedla mnozstvom nasekanej cibule bez muky. Ja to takto robim pre priatelov. U nas je spotreba cibule a cesnaku neskutocna. Ten recept si pamatam aj tak, ze povychladnuti sa don dalo niekolko lyzic majonezy a brali sme si so sebou na vylety.