Foto: yogicek
Tento recept, teda základ receptu, je prevzatý z návodu na výrobu šunky. Upravil som si ho podľa svojej chuti. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom zemiakov Zobraziť celý popisTento recept, teda základ receptu, je prevzatý z návodu na výrobu šunky. Upravil som si ho podľa svojej chuti. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom zemiakov a zemiakových jedál. Môže sa to podávať ako samostatné jedlo alebo aj ako príloha. Dôležité v tomto recepte je dodržať hmotnosť surovín aby sa to do tej nádoby vošlo alebo nebolo málo. Keby bolo málo, tak by to bolo nedostatočne stlačené a nespojilo by sa to. Je to síce zdĺhavý rcp. na prípravu zemiakov ale jednoduchý a chutný.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g (očistené) |
|
100 g (mäsitá) |
|
100 g (mäsitá) |
|
nasekaná (podľa chuti) |
|
250 ml (33%) |
|
50 ml (16%) |
|
60 g (strúhaný parmezánového typu) |
|
podľa chuti |
|
1/2 čl (strúhaný) |
|
2 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
Možné varianty surovín: | |
čerstvý |
|
čerstvá |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Obloha: | |
|
|
jogurt |
|
Postup
-
1
Očistené a umyté zemiaky nakrájame na kolieska hrúbky cca 3mm. Necháme odtiecť alebo ich osušíme kuchynskou papierovou utierkou.
-
2
Papriky nakrájame na tenké hranolčeky, petržlenovú vňať posekáme na menšie kúsky. Nie úplne na jemno.
-
3
Šľahačkovú smotanu a kyslú smotanu dáme do hrnca, rozmiešame aby sa spojili a pridáme prelisovaný cesnak. Privedieme do varu.
-
4
Do vriacej smotany pridáme zemiaky. Osolíme, okoreníme MČK, muškátovým orieškom a za neustáleho miešania varíme pri miernej teplote 30min. Je to nezáživné ale musí sa to miešať lebo tým, ako sa smotana redukuje to hneď prihára. Chlap to dokáže jednou rukou lebo v druhej drží kávičku ako ja, aby som pri tom nezaspal.
-
5
Po 30-tich minútach odstavíme, pridáme papriky a petržlenovú vňať. Zamiešame.
-
6
Toto je strúhaný syr Vršatec parmezánového typu, vyrábaný na Slovensku, ktorý som použil ja.
-
7
Syr prisypeme do zemiakov a ešte raz poriadne zamiešame.
-
8
Do nádoby na varenie šunky vložíme mikrotenový sáčok.
-
9
Nádobu plníme zemiakmi a priebežne stláčame aby sme čo najviac vytlačili vzduch. Najlepšie sa to robí zovretou päsťou. Ak si nechcete zababrať ruku, tak si na ňu dajte sáčok alebo ešte lepšie, nech to robí Váš partner (partnerka). Šak keď chce jesť nech si to zaslúži.
-
10
Keď je nádoba naplnená, sáčok prehneme na zemiaky a nádobu uzavrieme. Vložíme do vysokého hrnca, prilejeme toľko vody aby bola nádoba čo najviac ponorená. Vodu zahrejeme na 85°C
-
11
a pri tejto teplote varíme 1 hodinu.
-
12
Než sa nám to uvarí vyvenčíme
-
13
a unavíme hafana. Pre spresnenie, je to pes nie fenka, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.:)))
-
14
Po hodine nádobu vyberieme, necháme vychladnúť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
- 15
Na druhý deň zemiaky vyberieme z nádoby,
- 16
nakrájame na porcie hrubé cca 2cm. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry pod gril zapiecť. Pred koncom pečenia môžme posypať syrom a dopiecť do ružova.
- 17
Zapečené zemiaky. Horné tri so syrom, spodné bez syra. Počas tuhnutia v chladničke sa všetky chute navzájom prepoja a následným zepečením zvýraznia.
- 18
Podávame ako samostatné jedlo so zeleninou a kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Alebo podľa vlastnej chuti. Je to naozaj dobré zemiakové jedlo a viem čo hovorím lebo ja som doteraz veľmi zemiaky nejedol. Holt po 50 sa chute menia.
- 19
Môžme podávať aj ako prílohu k pečenému mäsu alebo vyprážanému rezňu. V mojom prípade k pečenému vtákovi (kurča). Dobrú chuť a všetkým pekný deň.
- 15
Nikam nechoď, zostaň doma. Keď pôjdem na východ šunkovar zoberiem so sebou, Ty dodáš bandurky a vybavené. Na mäso mám v tom to nie je ale sám sebe sa divím, že som sa dal na zemiakové jedlá. Strašné čosi.
Ďakujem za pochvalu.
@afataga
Tú trpezlivosť nekupujem. Ja ju mám asi vrodenú. Rád si počkám na dobré veci. Ten obchod beriem a zoberiem aj hafana nech sa aj psíkovia pohrajú. Ďakujem.
@hubata
Som rád, že sa Ti recept páči. Ďakujem pekne.
@katka78
Len si to urob ak máš rada zemiaky. Neverím, že akurát Tebe by sa nechcelo. Ďakujem.
@kukulienka71
Pre teba platí to isté čo pre @katka78 . Nebuď lenivá. Poznám Tvoje recepty a viem, že by si to zvládla. Ďakujem.
@havino
Ďakujem za pochvalu. Nevieš o tom ale aj Ty máš zásluhu na tom, že som toto jedlo urobil.
@tiginko
Kľudne s Tebou urobím výmenu. Mäsko a knedlíky môžem kedykoľvek. Ďakujem.
@ampara
Určite máš ten istý šunkovar ako ja. Veď v tej dobe asi ani iný nebol. Kupoval som ho v roku 1986. Vyskúšaj, určite nebudeš sklamaná. Ďakujem.
@rea1
Ten môj sa síce divil čo to do neho strkám ale neurazil sa. V tlačenkovom rukáve som to síce nerobil ale prečo nie. Daj na oba konce napr. viečko zo zavarovacích pohárov a zaviaž nad nimi. Vyhrajkaj sa s tým a daj vedieť keby by si to skúsila, ako to dopadlo. Ďakujem.
@medulienka122
Si milá. Ďakujem Ti za komentár.
@ivav
To vieš, všetko chce svoj čas. Aj jednoduché ale dobré jedlo. Ďakujem.
@katrinecka
Konkrétne je Jack Russel teriér krátkosrstý. Zemiaky sú odroda SUNSHINE, varný typ B. Ďakujem.
@elysa
Jaké nahovoriť? Povedz, že chceš a nech urobí. Keby špekuloval, tak použi svoje ženské zbrane. Určite vieš čo na neho platí. Ďakujem.
Milé dámy, ďakujem za pekné komentáre. Prajem Vám pekný deň.
Ako som už niekoľko krát uviedol, ja nie som moc na zemiaky ale toto mi veľmi chutilo. Budem robiť častejšie v rôznych obmenách. Ďakujem Ti za pekný komentár aj za hodnotenie. Prajem Ti pekný deň.
Ďakujem za pochvalu, ten nápad hodiť to na gril je dobrý. K tomu nejaký malý asi 300 gramový kúsoček nejakého mäska a som v siedmom nebi. Ďakujem, že sa o mňa bojíš ale nemusíš. Už som urobil protiopatrenia. Zásobil som mrazák mäskom. Maj sa.
Nie si sama kto vidí takéto zemiaky prvý krát. Ja tiež. Som rád, že sa Ti recept páči. Ďakujem. Pekný víkend Ti prajem.
Ten šunkovar by sa snáď dal nahradiť tým rukávom na tlačenku ale salámovým sáčkom ale nemám s tým skúsenosť. Ak má pán manžel rád niečo údené, tak to tam kľudne vpašuj. Píšem to aj v surovinách, čo všetko by sa tam mohlo dať. Som rád, že sa Ti recept páči a ďakujem. Prajem Ti pekný deň.