Smotanové zemiaky zo šunkovaru fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 6. júla 2014
Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept)
Foto: yogicek

Tento recept, teda základ receptu, je prevzatý z návodu na výrobu šunky. Upravil som si ho podľa svojej chuti. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom zemiakov Zobraziť celý popisTento recept, teda základ receptu, je prevzatý z návodu na výrobu šunky. Upravil som si ho podľa svojej chuti. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom zemiakov a zemiakových jedál. Môže sa to podávať ako samostatné jedlo alebo aj ako príloha. Dôležité v tomto recepte je dodržať hmotnosť surovín aby sa to do tej nádoby vošlo alebo nebolo málo. Keby bolo málo, tak by to bolo nedostatočne stlačené a nespojilo by sa to. Je to síce zdĺhavý rcp. na prípravu zemiakov ale jednoduchý a chutný.

3-6 podľa použitia
porcie
30 minút
príprava
30+60 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g (očistené)
100 g (mäsitá)
100 g (mäsitá)
 nasekaná (podľa chuti)
250 ml (33%)
50 ml (16%)
60 g (strúhaný parmezánového typu)
 podľa chuti
1/2 čl (strúhaný)
2 strúčiky
 podľa chuti
Možné varianty surovín:
 čerstvý
 čerstvá
Obloha:
 jogurt




Postup

  1. 1

    Očistené a umyté zemiaky nakrájame na kolieska hrúbky cca 3mm. Necháme odtiecť alebo ich osušíme kuchynskou papierovou utierkou.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriky nakrájame na tenké hranolčeky, petržlenovú vňať posekáme na menšie kúsky. Nie úplne na jemno.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šľahačkovú smotanu a kyslú smotanu dáme do hrnca, rozmiešame aby sa spojili a pridáme prelisovaný cesnak. Privedieme do varu.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vriacej smotany pridáme zemiaky. Osolíme, okoreníme MČK, muškátovým orieškom a za neustáleho miešania varíme pri miernej teplote 30min. Je to nezáživné ale musí sa to miešať lebo tým, ako sa smotana redukuje to hneď prihára. Chlap to dokáže jednou rukou lebo v druhej drží kávičku ako ja, aby som pri tom nezaspal.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 30-tich minútach odstavíme, pridáme papriky a petržlenovú vňať. Zamiešame.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Toto je strúhaný syr Vršatec parmezánového typu, vyrábaný na Slovensku, ktorý som použil ja.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Syr prisypeme do zemiakov a ešte raz poriadne zamiešame.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do nádoby na varenie šunky vložíme mikrotenový sáčok.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nádobu plníme zemiakmi a priebežne stláčame aby sme čo najviac vytlačili vzduch. Najlepšie sa to robí zovretou päsťou. Ak si nechcete zababrať ruku, tak si na ňu dajte sáčok alebo ešte lepšie, nech to robí Váš partner (partnerka). Šak keď chce jesť nech si to zaslúži.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď je nádoba naplnená, sáčok prehneme na zemiaky a nádobu uzavrieme. Vložíme do vysokého hrnca, prilejeme toľko vody aby bola nádoba čo najviac ponorená. Vodu zahrejeme na 85°C

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a pri tejto teplote varíme 1 hodinu.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Než sa nám to uvarí vyvenčíme

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a unavíme hafana. Pre spresnenie, je to pes nie fenka, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.:)))

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po hodine nádobu vyberieme, necháme vychladnúť a odložíme do druhého dňa do chladničky.

  15. 15

    Na druhý deň zemiaky vyberieme z nádoby,

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    nakrájame na porcie hrubé cca 2cm. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry pod gril zapiecť. Pred koncom pečenia môžme posypať syrom a dopiecť do ružova.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Zapečené zemiaky. Horné tri so syrom, spodné bez syra. Počas tuhnutia v chladničke sa všetky chute navzájom prepoja a následným zepečením zvýraznia.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Podávame ako samostatné jedlo so zeleninou a kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Alebo podľa vlastnej chuti. Je to naozaj dobré zemiakové jedlo a viem čo hovorím lebo ja som doteraz veľmi zemiaky nejedol. Holt po 50 sa chute menia.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Môžme podávať aj ako prílohu k pečenému mäsu alebo vyprážanému rezňu. V mojom prípade k pečenému vtákovi (kurča). Dobrú chuť a všetkým pekný deň.

    Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

frezia68
A pretože nemám šunkovar a bandurky všakovaké ľúbim,tak si na tú dobrôtku dôjdem aj bez pozvania,kým ešte máte.Šak me ňeviruciš,ňe?A to si vymyslel,lebo nemáš na mäso? Dobre si uplatnil fantáziu :-)))
afataga
este si zabudol napisat, kde kupujes tu trpezlivost :-), vyzera to naramne, hodilo by sa mi to dnes na obed ku karbosom, nabuduce dodas lisovane krumple a ja karbose :-), ten syr je super, aj ja ho obcas pouzivam, nasa fenka drichme presne tak isto, aj zuby si vetra :-)
hubata
@Yogicek Bobina nie je uvedená v použitých surovinách. Doteraz som mala takú skúsenosť že zemiaky z chladničky už nie sú také chutné na druhý deň, ale ty si ma vyviedol z omylu. Keď bude menej stupňov vonku tak si tvoj recept vyskúšam, lebo ja teraz nemám čas, furt sme niekde preč, po termáloch a večer už takéto komplikované sa mi teda veru robiť nechce ....... Ukladám do KK a vyskúšame. Vďaka za receptík, foto aj krásny popis.
katka78
Vitaj medzi zemiakomilmi a cíť sa dobre :-) Podobný recept som nedávno videla v kombinácii zemiaky a hokaido, akurát sa jedlo nevarilo, ale pieklo. Zvyšok postupu však bol veľmi podobný a už vtedy sa mi to páčilo. Neviem, či sa mi pre zdĺhavosť do toho bude chcieť, ale veru by som ochutnala, zemiaky môžem na všetky spôsoby a tieto tvoje sa mi veľmi páčia.
havino
maria svata, ludia dobrí, čo tu už nevymyslíte? že zemiaky v šunkovare? no ved ho mám dva mesiace, čo som šunku varila prvý raz a včul aj zemiaky mám nosiť v hlave? len dobré to môže byť podľa surovín, no ved uvidím, kedy ako, ale nezabudnem určite na tento nápad, chválim len
tiginko
Po troch dňoch strávených na českých knedlíkoch s vepřom a odšoférovaných 500km by som si veru dala tvoju zemiakovú šunku. Že ja som sem ešte liezla!!!
ampara
To je bomba! Šunkovar mám,taký hliníkový "socialistický",len si musím spomenúť,kam som ho strčila. Ale tento recept určite vyskúšam, už je v kk.
rea1
nuž, môj šunkovar je zvyknutý len na masso, neurazí sa, keď doň narvem krumpole? asi nie, no dobre. ale keďže aj šunku občas robím v tlačenkovom čreve, určite by sa aj toto dalo, čo myslíš? poriadne nadupať, zamotúziť na obidvoch koncoch a uvariť - ja to veru skúsim, páčia sa mi takéto hračičkavé recepty. a keď sú ešte aj dobré ... :-)
medulienka122
už len pre ten vtipný komentár k receptu musím vyskúšať, milujem bandurky, len šunkovar nemám, ale nejako si poradím... zlatý hafan :)
elysa
museli byť náramne dobré...šunku robil manžel bez šunkovaru a bola dobrá, asi by aj toto šlo, len ho n to nahovoriť...
yogicek
Milá @frezia68
Nikam nechoď, zostaň doma. Keď pôjdem na východ šunkovar zoberiem so sebou, Ty dodáš bandurky a vybavené. Na mäso mám v tom to nie je ale sám sebe sa divím, že som sa dal na zemiakové jedlá. Strašné čosi.
yogicek
@micanela
Ďakujem za pochvalu.
@afataga
Tú trpezlivosť nekupujem. Ja ju mám asi vrodenú. Rád si počkám na dobré veci. Ten obchod beriem a zoberiem aj hafana nech sa aj psíkovia pohrajú. Ďakujem.
@hubata
Som rád, že sa Ti recept páči. Ďakujem pekne.
@katka78
Len si to urob ak máš rada zemiaky. Neverím, že akurát Tebe by sa nechcelo. Ďakujem.
@kukulienka71
Pre teba platí to isté čo pre @katka78 . Nebuď lenivá. Poznám Tvoje recepty a viem, že by si to zvládla. Ďakujem.
@havino
Ďakujem za pochvalu. Nevieš o tom ale aj Ty máš zásluhu na tom, že som toto jedlo urobil.
@tiginko
Kľudne s Tebou urobím výmenu. Mäsko a knedlíky môžem kedykoľvek. Ďakujem.
@ampara
Určite máš ten istý šunkovar ako ja. Veď v tej dobe asi ani iný nebol. Kupoval som ho v roku 1986. Vyskúšaj, určite nebudeš sklamaná. Ďakujem.
@rea1
Ten môj sa síce divil čo to do neho strkám ale neurazil sa. V tlačenkovom rukáve som to síce nerobil ale prečo nie. Daj na oba konce napr. viečko zo zavarovacích pohárov a zaviaž nad nimi. Vyhrajkaj sa s tým a daj vedieť keby by si to skúsila, ako to dopadlo. Ďakujem.
@medulienka122
Si milá. Ďakujem Ti za komentár.
@ivav
To vieš, všetko chce svoj čas. Aj jednoduché ale dobré jedlo. Ďakujem.
@katrinecka
Konkrétne je Jack Russel teriér krátkosrstý. Zemiaky sú odroda SUNSHINE, varný typ B. Ďakujem.
@elysa
Jaké nahovoriť? Povedz, že chceš a nech urobí. Keby špekuloval, tak použi svoje ženské zbrane. Určite vieš čo na neho platí. Ďakujem.
Milé dámy, ďakujem za pekné komentáre. Prajem Vám pekný deň.
luss44
Tvoj nápad vyzerá veľmi chutne, zemiaky poznám na veľa spôsobov, takto ich vidím prvý krát. Vidím, že aj zemiačiky dokážu ešte prekvapiť.
tatranka
To je príma nápad !!!!! Už aj v najbližšej dobe veru vyskúšam.Recept sa mi páči a takto inovované jedlo zo zemiakov bude na našom stole novinka. Kk 5*.
yogicek
Drahá @tatranka
Ako som už niekoľko krát uviedol, ja nie som moc na zemiaky ale toto mi veľmi chutilo. Budem robiť častejšie v rôznych obmenách. Ďakujem Ti za pekný komentár aj za hodnotenie. Prajem Ti pekný deň.
eviana
@yogicek , chlape zadrž, začínam sa o Teba vážne báť... nie je tých banduriek na Teba príliš? Ale že šalamúnsky si to vymyslel... viem si predstaviť tak fajne na grile do chrumkava prepečené, mňaaaam... a vieš aká som, že smotanu so smotanou môžem... takže mne si týmto receptom veeeeľmi ulahodil, škoda, že len 5* je v ponuke ;) Tlieskam :)
yogicek
Milá @eviana
Ďakujem za pochvalu, ten nápad hodiť to na gril je dobrý. K tomu nejaký malý asi 300 gramový kúsoček nejakého mäska a som v siedmom nebi. Ďakujem, že sa o mňa bojíš ale nemusíš. Už som urobil protiopatrenia. Zásobil som mrazák mäskom. Maj sa.
yogicek
Milá luss44
Nie si sama kto vidí takéto zemiaky prvý krát. Ja tiež. Som rád, že sa Ti recept páči. Ďakujem. Pekný víkend Ti prajem.
evanaaa
@yogicek , aj ja som rozmýšľala, ako a čím nahradiť ten šunkovar, vidím aj rady, ako na to, je to niečo, čo tu ešte nebolo, preto si recept zatiaľ uložím a rozmýšľam, či by sa nedalo k tým zemiakom prepašovať aj nejaké mäso, údené alebo údenina kvôli môjmu mužovi. Ale vďaka za tento nápad........
yogicek
Milá @evanaaa
Ten šunkovar by sa snáď dal nahradiť tým rukávom na tlačenku ale salámovým sáčkom ale nemám s tým skúsenosť. Ak má pán manžel rád niečo údené, tak to tam kľudne vpašuj. Píšem to aj v surovinách, čo všetko by sa tam mohlo dať. Som rád, že sa Ti recept páči a ďakujem. Prajem Ti pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia