Smotanové zemiaky zo šunkovaru (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Tento recept, teda základ receptu, je prevzatý z návodu na výrobu šunky. Upravil som si ho podľa svojej chuti. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom zemiakov a zemiakových jedál. Môže sa to podávať ako samostatné jedlo alebo aj ako príloha. Dôležité v tomto recepte je dodržať hmotnosť surovín aby sa to do tej nádoby vošlo alebo nebolo málo. Keby bolo málo, tak by to bolo nedostatočne stlačené a nespojilo by sa to. Je to síce zdĺhavý rcp. na prípravu zemiakov ale jednoduchý a chutný.

3-6 podľa použitia
porcie
30 minút
príprava
30+60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené a umyté zemiaky nakrájame na kolieska hrúbky cca 3mm. Necháme odtiecť alebo ich osušíme kuchynskou papierovou utierkou.
  2. Papriky nakrájame na tenké hranolčeky, petržlenovú vňať posekáme na menšie kúsky. Nie úplne na jemno.
  3. Šľahačkovú smotanu a kyslú smotanu dáme do hrnca, rozmiešame aby sa spojili a pridáme prelisovaný cesnak. Privedieme do varu.
  4. Do vriacej smotany pridáme zemiaky. Osolíme, okoreníme MČK, muškátovým orieškom a za neustáleho miešania varíme pri miernej teplote 30min. Je to nezáživné ale musí sa to miešať lebo tým, ako sa smotana redukuje to hneď prihára. Chlap to dokáže jednou rukou lebo v druhej drží kávičku ako ja, aby som pri tom nezaspal.
  5. Po 30-tich minútach odstavíme, pridáme papriky a petržlenovú vňať. Zamiešame.
  6. Toto je strúhaný syr Vršatec parmezánového typu, vyrábaný na Slovensku, ktorý som použil ja.
  7. Syr prisypeme do zemiakov a ešte raz poriadne zamiešame.
  8. Do nádoby na varenie šunky vložíme mikrotenový sáčok.
  9. Nádobu plníme zemiakmi a priebežne stláčame aby sme čo najviac vytlačili vzduch. Najlepšie sa to robí zovretou päsťou. Ak si nechcete zababrať ruku, tak si na ňu dajte sáčok alebo ešte lepšie, nech to robí Váš partner (partnerka). Šak keď chce jesť nech si to zaslúži.
  10. Keď je nádoba naplnená, sáčok prehneme na zemiaky a nádobu uzavrieme. Vložíme do vysokého hrnca, prilejeme toľko vody aby bola nádoba čo najviac ponorená. Vodu zahrejeme na 85°C
  11. a pri tejto teplote varíme 1 hodinu.
  12. Než sa nám to uvarí vyvenčíme
  13. a unavíme hafana. Pre spresnenie, je to pes nie fenka, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.:)))
  14. Po hodine nádobu vyberieme, necháme vychladnúť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
  15. Na druhý deň zemiaky vyberieme z nádoby,
  16. nakrájame na porcie hrubé cca 2cm. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry pod gril zapiecť. Pred koncom pečenia môžme posypať syrom a dopiecť do ružova.
  17. Zapečené zemiaky. Horné tri so syrom, spodné bez syra. Počas tuhnutia v chladničke sa všetky chute navzájom prepoja a následným zepečením zvýraznia.
  18. Podávame ako samostatné jedlo so zeleninou a kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Alebo podľa vlastnej chuti. Je to naozaj dobré zemiakové jedlo a viem čo hovorím lebo ja som doteraz veľmi zemiaky nejedol. Holt po 50 sa chute menia.
  19. Môžme podávať aj ako prílohu k pečenému mäsu alebo vyprážanému rezňu. V mojom prípade k pečenému vtákovi (kurča). Dobrú chuť a všetkým pekný deň.