Slovenská kapustnica
porcií
Suroviny
| 1280 g |
|
| 1,2 kg |
|
| 2 ks papriková |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 1 ks |
|
| 3 strúčiky |
|
| 4 guličky |
|
| 4 guličky |
|
| 2 |
|
| 2 KL |
|
| 300 ml |
|
| 2 PL |
|
| 70 g |
|
Postup
-
1
Sušené huby namočíme do vody. Údené rebrá nasekáme na menšie časti, dáme do väčšieho hrnca s vodou (tak aby boli ponorené) a privedieme do varu. Potom znížime plameň a varíme 20 minút.
- 2
Kapustu zlejeme (nálev nevylievame), vyžmýkame a pridáme k rebrám. Potom pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, nožičky klobásy vcelku (aby sa počas varenia nevysušili) a sušené slivky. Namočené huby zlejeme a pridáme do polievky. Do sitka na korenie vložíme guličky čierneho a nového korenia, bobkové listy a ponoríme do polievky. Varíme zhruba 2 hodiny.
- 3
Údené rebrá a klobásu vyberieme a necháme vychladnúť. Vyberieme aj korenia. Smotanu zmiešame s múkou a zmesou zahustíme polievku. Dochutíme paprikou, soľou a korením podľa chuti. Pridáme aj nálev z kapusty a krátko povaríme.
- 4
Klobásu nakrájame na kolieska a mäso z rebier dáme naspäť do polievky. Podávame s lyžičkou smotany.
Tiež kapustnica:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Toto je liptovská luteránska kapustnica, takto ju varili moje staré matere z Liptova, môj otec aj richtár a ako ju ja poznám takmer 60 rokov. Miesto rebier môže byť kus údeného. My robíme ale nakoniec zápražku, nemáme radi múku v smotane.