Naša silvestrovská kapustnica fotorecept
Foto: svetliii
Túto kapustnicu robíme každý rok na Silvestra, vyskúšajte, je výborná.
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1,5 kg (šunka, krkovica) |
|
800-1000 g (3-4 druhy) |
|
100 g |
|
|
|
1-2 hrste (strúhance) |
|
|
|
štipka |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do veľkého hrnca dáme 1 kg kyslej kapusty. Odporúčam ju premyť, ak máte radi kyslejšie premyte aspoň polovicu. Ja dávam údenú šunku, údenú krkovicu do 7 l hrnca cca 1,5 kg, pridávam v celku do hrnca ku kapuste. Následne pridáme klobásky, ktoré predtým celé dopichám vidličkou, aby dobre pustili šťavu počas varenia, dávam 3-4 druhy, cca 800 g.
-
2
Pridám sušené huby, väčšinou dubáky cca 100 g alebo podľa chuti. Následne zalejem vodou a varím takto pomaly aj 4-5 hodín na úplne najslabšom stupni. Po tých cca 4-5 hodinách vyberiem mäso aj klobásy a urobím zásmažku a to tak, že do menšieho hrnca dám olej a keď už je rozpálený, pridám múku, trochu mletého čierneho korenia a miešam na nižšom plameni poriadne. Keď je zásmažka hotová pridám do nej mletú papriku a následne studenú vodu a ihneď poriadne miešam, aby sa neurobili hrudky. Pridám ju pomaly do hrnca s kapustnicou a premiešam. Necháme variť, nakrájame si na kolieska uvarenú klobásu a vložíme ju naspäť do kapustnice. Údené mäso tam naspäť nedávam. To vždy zjeme také samotné s chlebom. Pridám ale za hrsť-dve mrveničky (strúhance) a ďalej povaríme ešte chvíľu.
-
3
Celkom na koniec pridáme pretlačený cesnak, ja dávam bohato, tak ľúbime. Ja nedochucujem soľou vôbec. Údené mäso a klobásy sú dosť slané, čiže kapustnica je vždy akurát.
-
4
V tanieri vyzerá takto.
-
5
Vyskúšajte niekedy tento môj spôsob a dajte vedieť, ako sa podarila.
Diskusia k receptu