Slivkové čatní a vysmážaný hermelín fotorecept

evusik - fotkaevusik, 19. decembra 2011
Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept)
Foto: evusik

Slivkové čatní je skvelé ku grilovaným alebo pečeným mäsám ale hodí sa aj k syrom. Jeho výhodou je, že v chlade vydrží aj niekoľko Zobraziť celý popisSlivkové čatní je skvelé ku grilovaným alebo pečeným mäsám ale hodí sa aj k syrom. Jeho výhodou je, že v chlade vydrží aj niekoľko mesiacov.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Slivkové čatní:
900 g
2-3 ks
5 cm
220 ml
100 ml
140 g
1 ks
50-70 g
1/2 PL
Vysmážaný hermelín:




Postup

  1. 1

    Slivky odkôstkujeme, cibuľku nakrájame celkom na drobučko, zázvor nastrúhame a všetko dáme do nižšieho, širšieho kastróla. Pridáme všetky ostatné prísady a na miernom ohni varíme, dusíme asi 45 minút. Občas premiešame, ku koncu častejšie.

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hermelín rozkrojíme na štyri časti.

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Trojuholníky syra obalíme v múke, v rozšľahanom vajíčku a strúhanke do ktorej sme pridali sézam. Potom znovu vo vajíčku a v strúhanke. Obalený syr vložíme na 30 minút do mrazničky.

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čatní je po cca 45-tich minútach je hotové, zmes sa zahustila, všetky chute sa prepojili. Ja som robila presne podľa rozpisu ale na záver som pridala za lyžicu cukru a aj trošku chili. Potom to bolo akurát. Jemne kyselkavé, sladko štipľavé s jemných chvostíkom zázvoru.

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    To čo sme nezjedli som znova zohriala a dala do čistého pohára. Nemusíme sterilizovať, v chladničke vydrží aj 2-3 mesiace. Ale u nás sa zje skôr, pretože je to výborné k pečenému mäsu a ešte lepšie ku grilovanému...

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hermelín vysmažíme a ihneď podávame so slivkovým čatní

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    je to fakt dobrotka :-)

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a dnes sme mali na obed pečené rebierka z diviaka, k tomu slivkové čatní.... strašne to bolo dobré :-)

    Slivkové čatní a vysmážaný hermelín (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marcy
mňááááám,skvelý recept a super fotodokumentácia......:o))))
matata1
krásne šištičky si vyrobila, a to čatní môže byť úžasné. K takéku mäsíčku by som si dala.
zdenka1009
Vyprážaný hermelín to si musím čo najskôr urobiť. A niečo k tomu vymyslím.
mijaita
Ja nerada sladke se slanym, ale tohle zkusim. Minimalne to udelam pro hosty .Krasna fotka i recept !
bejgi
ja zase veľmi rada sladké so slaným...mňaaam skvelý a krásne nafotený recept :)
maartina
vyprážať hermelín nezvyknem, ale robievam ho v lístkovom cestíčku, no recept vyzerá viac než lákavo a s tým čatní to musí byť jedna báseň :)
alexdidi
Tak to verím,že je to dobrotka...slivkové čatní tiež robím podobne aj k mäsu,teraz skúsim podľa teba.Zaujímavé je,že už moja babička i mamička si robievali slivkové čatní,aj keď tam dávali menej prísad a nazývali to Slivčanka.Jedávali to aj len tak s uvarenými zemiakmi.
akeber
hermelín nemusím , ale recept vyzerá tak skvele, že si ho ukladám a vyskúšam....len použijem iný sýr....nádherne nafotené až sa mi slinky zbiehajú


palokuchki
Kombinacia chuti musi byt vyborna. To slivkove catni ma zaujalo. Urcite ho skusim, ked budem mat slivky.
evusik
pre tých ktorý hermelín ešte nevysmážali vrele odporúčam, kto ho nemá rád môže vyskúšať s iným syrom, ale čatní je najsamlepšie k mäsu a samozrejme na grilovačku k tmavému mäsu :-)
ale keď si doma v trúbe upečiete a na tanier naložíte krásny kus studenej krkovičky a k tomu miesto kyselej uhorky si dáte ostré, pikantné slivkové čatní..... nebíčko v papuľke :-)
tatranka
Presne ako radíš @evusik , hermelín nemám rada,ale skúsim s iným syrom.Recept sa mi páči.
jamarlen
netreba čakať rok na slivky, dá sa to urobiť aj zo sušených slivák, samozrejme namočených...a je to dobručké ku kačke....:)
irenaw
aká fotogenická dobrota, slivkové čatní nepoznám, ukladám si
evusik
dnes sme mali na obed pečené rebierka z diviaka, ja som si k tomu naložila veľkú porciu slivkového čatní, bolo to skvelé :-) a keďže na pridanie celého receptu nie je čas, pridávam aspoň fotku finálneho produktu....
zirafninka1
tak to catni sa mi paci.. hned som vedela, ze je to tvoj recept. uz podla krasnej fotky
aroooo
@evusik ,dalo by sa to pripraviť aj zo slivkového kompótu,suchého zázvoru a tymiánu alebo by to už bolo celkom o inom?
evusik
@arooo ja som robila už aj so slivkového kompótu a bolo to výborné, len opatrne s cukrom a netreba to tak dlho variť, ja som to len všetko spolu povarila asi 10 minút a potom som to nechala cez noc stáť aby sa chute dobre prepojili...
čo sa týka sušeného tymiánu tak určite, ale so zázvorom som si neni celkom istá, teda použiť ho samozrejme môžeš ale zase opatrne, radšej po troche pridávať... ja som teraz pridávala aj na drobno pokrájanú chili papričku, lebo sa mi to stále zdalo málo štipľavé .-)
cica2
to nemá chybu, ako všetky tvoje recepty aj tento je na 1*
ivanakc
Dnes sme mali na večru, bolo to fantastické, ďakujem za receptík
marianna76
íha, tak toto ano... toto je oveľa, oveľa krajšie... a hneď si ho ukladám... a zázvor, víno, tymián ... mňam ... /hm, asi som svoje nemala radšej vkladať/ a kebyže nájdem skôr toto tvoje, určite by som spravila, lebo sme našli veľa sliviek....
Evušik a ďakujem, veľmi pekne za upozornenie na tento tvoj recept... Dík, Dík, Dík....
evusik
@marianna76 prosím ťa len nič nemaž, receptov na čatní je veľké množstvo, robí sa z rôzneho ovocia a každý si spraví podľa svojej chuti... viac ostré, pikantné, pálivé.... ako kto má rád... a tvoj recept je úplne iný ako tento, tak nech si máme z čoho vyberať, veď o tom je Varecha, no nie? :-)
marianna76
@evusik ďakujem, ďakujem... ale určite budem robiť takto podľa teba. Sa teším už na jar, záhradku a slivky...
katka78
Výborné slivkové čatní. Navyše som dala trošku cesnaku. Na včerajšej grilovanie malo úspech. Ďakujem pekne za recept @evusik !
evusik
@katka78 ja robím čatní stále, tohto roku som robila slivkovo-hroznové, marhuľové, paradajkové a tiež mám s nimi na grilovačkách úspech... som rada, že chutilo aj u vás :-)
katka78
Veru chutilo, aj to marhuľové sme mali na grilovačke, samo o sebe je tiež výborné, ale keďže boli aj tzatziki, pikantný paradajkový džem a toto slivkové čatní, niečo išlo viac, niečo menej. Ale chutia skvele, ešteže som si urobila zásoby na zimu :-)
evusik
@katka78 jáj, tak to vyzerá fantasticky... všetko, syr aj ten posúch vzadu :)
tohto roku sa aj u nás pojedlo celkom slušné množstvo rôzneho čatní, ale niečo mám aj uložené na zimu...
havino
to je tak milé dievčence, ked v súhrne si prečítam svoje meno a odkaz na recept, kuknem na recept, čatní špica, ked ja také môžem u nás len ja a to rebrá som také v nedeľu kúpila, samé mäso, na ten účel už ich aj také predávajú, neobrezané, no či by som si nedala k nim? manžel len kyslé, @evusik , máme rovnaké taniere, aj to poteší a @katar ínka si veľmi milá
evusik
@katka78 tiež pekávam posúchy, vlastne mám jeden základný recept a ten rôzne obmieňam ale najväčší úspecg má vždy ten najjednoduchší s cesnakom, tymianom a maličkými kúskami slaniny .-)
@havino na taniere som zaťažená, keď nejaký pekný vidím už aj kupujem, keď sa stratím v obchoďáku môj muž vie kde ma hľadať :-) a posúšik parádny... u nás má väčší úspech ako chlieb, hlavne ku gulášu...