Slané pečivo
Slané pečivo

Slané jogurtovo-tvarohové pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. augusta 2018
Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Málo pracné a pritom veľmi chutné pečivo. Môže sa jesť samotné, alebo so šalátom, či ako príloha k dobrej polievke :-) U Turkov je Zobraziť celý popisMálo pracné a pritom veľmi chutné pečivo. Môže sa jesť samotné, alebo so šalátom, či ako príloha k dobrej polievke :-) U Turkov je toto pečivo známe pod názvom Dızmana.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
1 ks
1 ks
200 ml
200 ml
50 ml
1 PL
1,5 KL
1 bal.
Zálievka:
4 PL
250 g
1 ks
100-200 ml
50 ml
podľa potreby
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky suroviny na cesto.

    Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vlažné mlieko a vodu vlejeme do jednej misky, pridáme za 1 PL cukor a 1 KL soľ. Dobre premiešame a rozdrobíme doňho aj kvasnice, ktoré buď lyžicou, alebo metličkou celkom rozmiešame. Ďalej pridáme olej, 1vajce + 1bielok a dobre to metličkou rozmiešame. Do tejto tekutiny začneme po troške pridávať múku, ktorú prstami stále premačkáme. Nesmú ostať hrčky. Takto postupujeme až kým nedostaneme polomäkké cesto. Mne stačilo 700 g múky, ale keďže múky sú troška odlišné, je možné, že niekto spotrebuje aj trocha viac :-) Nakoniec vypracované cesto ešte pomocou múky vymiesime krátko do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 1 h kysnúť.

    Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám cesto nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a prepolíme ho na 2 časti. Každú časť jemne vyšúľame a cesto pokrájame (musíte sa riadiť veľkostou svojho plechu). Pokrájané kúsky cesta poukladáme krájanou častou nadol na naolejovaný plech. Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť 25-30 minút. Môj plech mal rozmer 36 cm.

    Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si pripravíme našu zálievku. Všetky suroviny na zálievku zmiešame, soľ si dá každý podľa chuti. Tá zálievka má byť polohustá, má sa liať. To, že koľko mlieka presne budete potrebovať, záleží aj od hustoty jogurtu. Preto je možné, že musíte doliaž aj 2 dl mlieka. Turci robia väčšinou len čisto jogurtovú zálievku bez tvarohu, ale ja zvyknem aj takto s tvarohom, lebo je to tiež veľmi chutné :-)

    Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po podkysnutí si 3 prsty vopcháme do múky a do každého cesta urobíme 3 hlboké jamky .Zakaždým jedným cestom si prsty znova namúčte. Napokon celú zálievku vylejeme na vrch. Zálievka zíde aj do tých jamiek a aj pomedzi kúsky cesta :-) Vrch môžte posypať rôznymi semienkami, ja som dala čiernu rascu (černušku), ktorá dá typickú tureckú chuť :-). Plech dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 40 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.

    Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pri pečení ako kontrolu treba pozerať nielen vrch, ale aj boky a podsunutím lopatky kuknúť aj na spodok :-) Napokon necháme trocha vychladnút.

    Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte teplé sa dajú jednotlivé kúsky krásne oddeľovať :-) Výborne to chutí samotné, ale aj s polievkou. Prajem dobrú chuť.

    Slané jogurtovo-tvarohové pečivo (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Spolehlivě tvé recepty, Cesmínko, poznám na dálku, krásná práce - slané pečivo, tak pěkně zalité, hmmm to musí být dobrota! Nejrozkošnější jsou ty 3 ťapky v každej buchtičce - maličké rybníčky. Šikovnica šikovná!
haji
@Pivonka (3.8.2018 11:32)
No bóže, vyzkoušet se má všechno!! haha Like jde odebrat stejnou cestou - klikneš na to pole a je pryč.
radost
dievčatko šikovné -
toto je veľké pokušenie
aj u nás bude
až najvyšší šéf ukončí to dennodenné grilovanie..
majme všetci dobré dni..:-)
motyka
Pre mňa - bombový. Super recept pre neterinkynho manžela. V polovici augusta bude príležitosť. Určite vyskúšam. @ Cesminaz - obdivujem Ťa, že aj v tých horúčavách takto vyváraš. Prajem Ti dobré zdravie.
Chcem sa opýtať. Aké sú na druhý deň ? Alebo ako uskladniť, aby boli fajné aj do druhého dňa? Díky.
cesminaz
@Haji @Pivonka @Radost @123 @Olinecka @Finczi dakujem Vám za pozastavenie a milé slová :-) @Motyka :-) Ja nemam s tym az taky problem,ze musim aj v tomto teple varit a piect :-) Ja ked mám na niečo náladu a chut,tak spravím vsetko,nech je počasie aké chce ;-P Co sa tyka pečiva,to je najlepšie v den pečenia.Ale do druhého dna ho najlepsie uskladnís tak,ze ho vychladnuté "v celku" dás do sáčku.Ale vyber to radsej z plechu,nieze ti zvlhne náhodou zospodu.Nerozober ho na kúsky.A ak chces,tak ho na druhý den pred podávaním môzes dat aj na pár minút do rúry prehriat :-) Prajem vsetkým príjemný slnečný den! :-)
peluska
krasny recept! chcem sa spytat, na jednej fotke pri surovinach do zalievky vidim cesnak, ale v ingredienciach nie je,tak ci pridavete aj ten. my cesnak lubime. dakujem
cesminaz
@Peluska (4.8.2018 10:21)

Super postreh,dakujem :-) Mne celkom vysiel z hlavy.Ano dala som zo 4-5 strucikov do zalievky,ale to si moze dat aj podla chuti kazdý :-) Dakujem za komentík,pekny den.
motyka
@Cesminaz - ďakujem za radu. Že ma to nenapadlo. Veď keď dám na pár minút znova do rúry, tak bude ako čerstvý a upečený v ten deň. Ty si hlavička. Krásny deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia