Foto: radox1
V nedeľu polievka nesmie chýbať, či už v chladnejších mesiacoch alebo po sobotných akciách, aby nás nakopla opäť na nohy. Receptov na túto polievku Zobraziť celý popisV nedeľu polievka nesmie chýbať, či už v chladnejších mesiacoch alebo po sobotných akciách, aby nás nakopla opäť na nohy. Receptov na túto polievku je tu síce dostatok, ale nie varených touto metodikou, kde ručím za čírosť tejto blahodárnej tekutiny. Najlepšia je samozrejme sliepka domáca, alebo z obchodu tzv.ťažká sliepka predávaná po poloviciach, ktorá bežne váži 1,5 kg.
porcií
príprava
na 130 °C
Suroviny
1500 g |
|
2-3 l |
|
1 PL |
|
1 ČL hustý |
|
1 ks veľká |
|
2 ks veľká |
|
2 ks veľký |
|
|
|
3 stonky |
|
|
|
1 ks veľký |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
|
|
10 ks |
|
3 ks |
|
1 ks menší |
|
Postup
-
1
Takže poďme na to, nebudem okolo toho rozpisovať žiadne nudné dlhé ódy. Sliepku rozporcujeme na väčšie kusy - ja som mal polovicu tej ťažkej - potrieme ju tenkou vrstvou pretlaku - neprehnať to, úplne stačí čajová lyžička a nie, nebude ho v polievke cítiť.
- 2
Na širokej panvici rozpálime tuk, sliepku poopekáme do hneda, vyberieme, vložíme vcelku koreňovú zeleninu, prekrojenú cibuľu so šupkou, pór, cesnak, šampiňón a opečieme do zlatohneda. Zdôrazňujem, že koreňová zelenina musí byť vcelku.
- 3
Celé to presypeme do hrnca a j s výpekom v panvici, dolejeme studenou vodou, postupne privedieme do varu a pozbierame z hladiny zrazené bielkoviny. Následne pridáme koreniny, papriku a zelerovú vńať, posolíme - áno solím na začiatku aby soľ prenikla do všetkého, len to nesmie byť soľ jódidovaná, prikryjeme a vložíme do rozohriatej rúry na 130 °C, časovač vypnutia nastavíme na 3 hodiny, ale rúru otvárane až po 4, nakoľko teplo stále pracuje a polievka sa zároveň ustáli.
- 4
Následne opatrne vyberieme mäso a zeleninu, precedíme a vložíme petr. vňať - pozor na kal na dne hrnca. Príloha je individuálna disciplína, my sme mali krupicové halušky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
tato ako si nazvala vychytavka s pretlakom sa bezne vyuziva v spickovych restauraciach pri zakladani silnych vyvarov,demiglace, consommé,len sa to von nevynasa.
uložené v kk a 5* posielam :-)
to zapecenie sa robi bez podliatia vody,cielom je to vsetko rychlo zapiect a nie to upiect,rura 240° max 10minut.ja mam odskusane ze morska sol nekali,jednoducho jod tam nechcem.
p.s. Paprika pcr - to jsi mě dostal, oblíbená odrůda mého tatínka.
Ďakujem za odpoveď. Tiež používam iba morskú soľ a preto som nevedel že môže iná soľ zakaliť. Ja dávam do rúry na 250 °c a na gril, keď je mäso už do červena tak ho obrátim. Trvá to iba chvíľu. Potom dám horúce mäso do studenej vody a nikdy ju nemám zakalenú. Ale vyskúšam podľa teba.
no vsak tak,len to nepodlievaj,aby sa to nedusilo,cize na suchy pekac alebo kvapka tuku.zabudol som napisat aj ten gril-horne teleso.sliepku som ale opiekol na panvici,lebo ma kozu,ale napr.rebra,kosti....v rure.
vy ste varecháčske esá...
ja nie...
ale inovujem-aj vďaka vám-svoje vareškovanie..:-)
Tej vody je tam minimálne, len toľko aby bol plech pokrytý. Môže to byť maximálne 3 milimetre. Robím tak každý druh mäsa a tiež špikové kosti. Taká polievka má inú chuť, lepšiu.
Ďakujem, no takú pochvalu si nezaslúžim, len sa rád učím,a toto som tiež niekde odkukal, vyskúšal a odvtedy inak nerobim. :-)))
keby si poriadne cital,nic sa neupieklo.
mozno skusim mlieko z yaka.
Ako písal @Radox1 , nič sa nepečie a myslím že prilievanie studenej vody k bublajúcemu vývaru nieje moc dobrý nápad. Dá sa to riešiť aj krátkodobým alebo polovičným odstavením hrnca zo zdroja tepla a potom zredukovať teplotu. Určite neprilievam studenú vodu do vriacej polievky. Možno tak horúcu..
Ale nemám s tým skúsenosti.
bod cislo2 trva nie viac ako jednu minutu.dôvod preco, si nastudutuj metodiku varenia takychto podobnych receptov.
tatino @radox1 môže byť na krásnu dcérenku právom hrdý!
dakujem,poslal som ju nech sa niecomu priucí.
Robil nie zo sliepky ale z kačky.
Ja som si trochu upravila spôsob, neosolenú !!!! sliepku som rozdelila na štrtky, na vrch kože sliepky som z varnej konvice pomaly liala vriacu vodu tak, že vidíš ako sa koža svrkáva. Keď sliepka bola "obarená ale len na vrchu kože, išla prykrytá do predhriatej rúry na 200°C , piekla som 20 minút na 200°C , po 20 minútach som štvrtky sliepky obátila kožou dolu a dopiekla do polozmäknutia, už som sliepku neobracala. Piekla som ju ešte pol hodinu. Medzi tým sa varil osolený zeleninový vývar aj so sádielkom zo sliepky. Keď bola (neosolená!!) sliepka takto predpečená, a zelenina vo vývare uvarená, zeleninu vyberieme, odložíme , potom do čistého zeleninového vývaru som vložila predpečené štvrte zo sliepky aj s čistou šťavou z výpeku. Potom som sliepku ešte varila v zeleninovom vývare pod pokrievkou tlakového hrnca pokiaľ sliepka nebola uvarená do mäkka. Podávala som ju so slížikami (moje domáce), samozrejme mám rada stehienko aj s kožou, to išlo na tanier pre mňa. Keď budem mať sliepku či aj kačku, už len na tento spôsob ju budem robiť, vývar ako kryštál, aj ked vždy mám čistý vývar z hovädzieho či z hydiny,
ale tá chuť je v niečom iná, fakt lepšia.
Parádna porcia, vyzerá neodolateľne!!!!:-)
paráda.
tvoj sposob pripravy polievky je velmi zaujimavy, rura takmer nahradza pomaly hrniec s pouzitim vyssieho stupna ohrevu,
prijemny den zelam ☺