Silný slepačí vývar

Autor receptu: radox1

V nedeľu polievka nesmie chýbať, či už v chladnejších mesiacoch alebo po sobotných akciách, aby nás nakopla opäť na nohy. Receptov na túto polievku je tu síce dostatok, ale nie varených touto metodikou, kde ručím za čírosť tejto blahodárnej tekutiny. Najlepšia je samozrejme sliepka domáca, alebo z obchodu tzv.ťažká sliepka predávaná po poloviciach, ktorá bežne váži 1,5 kg.

6-8
porcií
20 minút
príprava
180-240 minút
na 130 °C

Suroviny

Postup

  1. Takže poďme na to, nebudem okolo toho rozpisovať žiadne nudné dlhé ódy. Sliepku rozporcujeme na väčšie kusy - ja som mal polovicu tej ťažkej - potrieme ju tenkou vrstvou pretlaku - neprehnať to, úplne stačí čajová lyžička a nie, nebude ho v polievke cítiť.
  2. Na širokej panvici rozpálime tuk, sliepku poopekáme do hneda, vyberieme, vložíme vcelku koreňovú zeleninu, prekrojenú cibuľu so šupkou, pór, cesnak, šampiňón a opečieme do zlatohneda. Zdôrazňujem, že koreňová zelenina musí byť vcelku.
  3. Celé to presypeme do hrnca a j s výpekom v panvici, dolejeme studenou vodou, postupne privedieme do varu a pozbierame z hladiny zrazené bielkoviny. Následne pridáme koreniny, papriku a zelerovú vńať, posolíme - áno solím na začiatku aby soľ prenikla do všetkého, len to nesmie byť soľ jódidovaná, prikryjeme a vložíme do rozohriatej rúry na 130 °C, časovač vypnutia nastavíme na 3 hodiny, ale rúru otvárane až po 4, nakoľko teplo stále pracuje a polievka sa zároveň ustáli.
  4. Následne opatrne vyberieme mäso a zeleninu, precedíme a vložíme petr. vňať - pozor na kal na dne hrnca. Príloha je individuálna disciplína, my sme mali krupicové halušky.