Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka

skolavareniapolusSkolaVareniaPolus, 13. mája 2017 8:00
Ďalšie recepty »

Recept od Martiny Grňovej (www.foodlover.sk), ktorý si vyskúšali výhercovia marcového kola našej súťaže Varíme s Varechou v škole varenia - Radosť variť v bratislavskom Poluse.

4
porcie
20 min
na 180 °C

Suroviny

Semienková kanapka:
100 g
30 g
100 g
2 PL
30 g
70 g
štipka
štipka
5 PL
Špenátové pesto:
1 stredne veľký ks
1 stredne veľký ks
150 g (čerstvý alebo mrazený)
50 g
1 ČL (alebo olivový)
podľa chuti
podľa chuti
Pečená karotka:
200 g
podľa chuti
Na dozdobenie:
pár lístkov
1 ČL

Postup prípravy

  1. 1

    Semienková kanapka: Do vody zamiešame chia semienka. Semienka napučia a vstrebajú vody, čím sa vytvorí chia gel, ktorým v ceste nahradíme vajíčka.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešame ho s ostatnými ingredienciami na semienkovú kanapku a rozmixujeme v kuchynskom robote, kým nevznikne lepivé cesto pripomínajúce mokrý piesok.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 2
  3. 3

    Ak je cesto príliš riedke zahustíme ho kokosovou múkou, ktorá na seba veľmi viaže vodu. Ak je príliš husté, pridáme olivový olej.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta vytvarujeme guľu, dáme ju medzi 2 papiere na pečenie a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 4
  5. 5

    Vrchný papier vyhodíme a okraje kanapky ucapkáme tak, aby neboli rozstrapkané a popraskané. Cesto aj so spodným papierom dáme na plech. Navrchu môžeme ozdobiť semienkami a orieškami.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 5
  6. 6

    Pečená karotka: Rúru predhrejeme na 180 °C. Karotku nakrájame na pravidlené hranolčeky a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom. Kanapky a mrkvu dáme piecť na asi 20 minút pri teplote 180 °C.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 6
  7. 7

    Špenátové pesto: Ak používame mrazený špenát, vyberieme ho skôr, aby sa úplne rozmrazil. Nakrájame ošúpanú cibuľu na jemné plátky a dusíme na oleji na slabom plameni približne 10 - 15 minút. Takto bude mäkká a sladučká. Malé množstvo cibule odložíme nabok - na konci ju použijeme na ozdobenie. K cibui pridáme špenát a dusíme ďalšie 3 minúty.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 7
  8. 8

    Potom túto zmes preložíme do mixéra, pridáme oriešky.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 8
  9. 9

    Mixujeme, kým nevznikne jemné pesto. Podľa chuti ho osolíme a okoreníme.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 9
  10. 10

    Servírovanie: Na upečené kanapky navrstvíme pesto, poukladáme karotku a odloženú cibuľku. Posypeme sezamom a lístkami rukoly. Podávame najlepšie teplé, ale chutí perfektne aj studené.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist