Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb

Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 13. mája 2017

Recept od Martiny Grňovej (www.foodlover.sk), ktorý si vyskúšali výhercovia marcového kola našej súťaže Varíme s Varechou v škole varenia - Radosť variť v bratislavskom Poluse.

4
porcie
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Semienková kanapka:
100 g
30 g
100 g
2 PL
30 g
70 g
štipka
štipka
5 PL
Špenátové pesto:
1 stredne veľký ks
1 stredne veľký ks
150 g (čerstvý alebo mrazený)
50 g
1 ČL (alebo olivový)
podľa chuti
podľa chuti
Pečená karotka:
200 g
podľa chuti
Na dozdobenie:
pár lístkov
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Semienková kanapka: Do vody zamiešame chia semienka. Semienka napučia a vstrebajú vody, čím sa vytvorí chia gel, ktorým v ceste nahradíme vajíčka.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešame ho s ostatnými ingredienciami na semienkovú kanapku a rozmixujeme v kuchynskom robote, kým nevznikne lepivé cesto pripomínajúce mokrý piesok.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 2
  3. 3

    Ak je cesto príliš riedke zahustíme ho kokosovou múkou, ktorá na seba veľmi viaže vodu. Ak je príliš husté, pridáme olivový olej.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta vytvarujeme guľu, dáme ju medzi 2 papiere na pečenie a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 4
  5. 5

    Vrchný papier vyhodíme a okraje kanapky ucapkáme tak, aby neboli rozstrapkané a popraskané. Cesto aj so spodným papierom dáme na plech. Navrchu môžeme ozdobiť semienkami a orieškami.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 5
  6. 6

    Pečená karotka: Rúru predhrejeme na 180 °C. Karotku nakrájame na pravidlené hranolčeky a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom. Kanapky a mrkvu dáme piecť na asi 20 minút pri teplote 180 °C.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 6
  7. 7

    Špenátové pesto: Ak používame mrazený špenát, vyberieme ho skôr, aby sa úplne rozmrazil. Nakrájame ošúpanú cibuľu na jemné plátky a dusíme na oleji na slabom plameni približne 10 - 15 minút. Takto bude mäkká a sladučká. Malé množstvo cibule odložíme nabok - na konci ju použijeme na ozdobenie. K cibui pridáme špenát a dusíme ďalšie 3 minúty.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 7
  8. 8

    Potom túto zmes preložíme do mixéra, pridáme oriešky.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 8
  9. 9

    Mixujeme, kým nevznikne jemné pesto. Podľa chuti ho osolíme a okoreníme.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 9
  10. 10

    Servírovanie: Na upečené kanapky navrstvíme pesto, poukladáme karotku a odloženú cibuľku. Posypeme sezamom a lístkami rukoly. Podávame najlepšie teplé, ale chutí perfektne aj studené.

    Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka - obrázok 10

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
...ono to vyzerá pekne...
no oklamať tým chlapský hladný žalúdok...???
hádam iba ako zákusok..
ľudia dnes čarujú ...:-)
Zajímavý recept, určitě bych dala testovací vzorek, bezva suroviny i vizuelně to vypadá moc dobře. Krásná práce, postup, krásná fota. Toto se povedlo!
to je take Slovenske preberat nazvy jedal,ktore nemaju so slovencinou nic spolocne ked uz pouzivate zahranicne vyrazy tak ich neposlovencinujte ako viacero amaterskych slovenskych akoze kucharov!!!! tiez nepisete v receptoch pica miesto pizza ... milujem nazvy ako su kanapka,terinka a atd .. inak zaujimava kombinacia

Pridaj komentár k receptu: