Sekaná s vajíčkom

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 29. marca 2023
Sekaná s vajíčkom
Foto: Shutterstock

Mäsová zmes v sebe ukrýva vajíčka, ktoré v reze pekne „ukážu“.

40 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g mleté (mix hovädzie a bravčové)
5 ks
2 ks
3 strúčiky
2 ČL
1/2 ČL
2 ČL
6 hrstí
podľa potreby




Postup

  1. 1

    3 vajcia uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme.

  2. 2

    Vo väčšej mise spojíme mleté mäso, pridáme najemno nasekanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku. Pridáme jedno surové vajce a jeden žĺtok, zvyšný bielok odložíme. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, sušený majorán, ktorý ešte rozdrobíme medzi prstami a zmes dobre premiešame.

  3. 3

    Nakoniec zmes posypeme strúhankou a necháme pár minút odpočívať. Potom dôkladne premiešame s ostatnými surovinami. Zmes by sa mala dať ľahko formovať, ak sa drobí, pridáme trochu mlieka a opäť dôkladne premiešame.

  4. 4

    Papier na pečenie potrieme trochou vody a tvarujeme naň mäsový plát. Do stredu vložíme uvarené vajíčka, potom opatrne pomocou papiera na pečenie mäso zbalíme do rolády a vytvoríme hladký valček. Nakoniec povrch potrieme odloženým vyšľahaným bielkom.

  5. 5

    Sekanú preložíme na plech potretý masťou, podlejeme trochou vody a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 60 minút. Sekanú môžeme piecť aj vo forme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia