Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta fotorecept
Foto: ancicka
Original názov tohto receptu je "Na jelenej soli".Tento recept je tiež z tých babičkovských.Je z kuchárskej knižky z r. 1948.Po minimalnej úprave je taký Zobraziť celý popisOriginal názov tohto receptu je "Na jelenej soli".Tento recept je tiež z tých babičkovských.Je z kuchárskej knižky z r. 1948.Po minimalnej úprave je taký ako je napísaný.Je to jemné pečivko a veľmi chutné.Rezy sú lahodné.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najsamprv so v mlieku zamiešame salajku.
-
2
Vajcia,cukor a maslo vyšľaháme do peny.
-
3
Ked je vyšľaháne,pridáme mlieko so salajkou,
-
4
a múku.Zmiešame ,
-
5
a na pomúčenej doske vypracujeme hladké cesto.Cesto zabalíme do folie,alebo do mikrotenového sačka a odložíme na 12 hodin do chladničky.Cesta sa urobí dostačne veľa,tak si po odležaní z cesta oddelíme po 300 g 3 kusky.
-
6
Potom každý vyvaľkáme vo veľkosti plechu.Snažte sa tak vaľkať,aby ste mohli v celku preložiť na pomastený plech.S cestom sa veľmi dobré pracuje.To cesto sa vyvaľka na tenko a pri pečení zdvojnásobí svoj obiem.Cesto potom každé popicháme vidličkou a upečieme.Platy by mali byť po upečení svetlé.Každý si to musí odsledovať,lebo každá rúra pečie inač.
-
7
Zo zbytku si povykrajajte rôznými formičkami koláčiky.Cesto rozvaľkáme na tenko,tak na 2-3 mm.Cesto pri pečení narastie.Radšej nech je tenšie ako hrubšie,lebo potom koláčiky nemajú pekný tvar.Taktiež ich pečieme na pomastenom plechu.Z cesta mi vyšlo ešte na tri plechy.Netreba ničím potierať.
-
8
Salko si uvaríme 2 hodiny a necháme vychladiť.Môžme si ho uvariť vopred.Potom vyšľaháme s maslom a môžme platy plniť
-
9
Na dva platy rozdelíme plnku a tretím zakryjeme.
-
10
Pokrájame na rezy a jemne pocukrujeme.
-
11
Koláčiky tiež po upečení pocukrujeme.
-
12
Dobrú chuť!
So salajkou peciem vemi rada, pretoze chut ceta je uzasna a nadychana oprooti tomu, ked sa robi s PDP.
Toto je podobny kolacik ako som nedavno robila ja- starodavnu Bohemku, lenze plnka sa nerobi zo salka ale starou technikou, ktoru sme vtedy volali myslim ze nadstavovany krem.
Rezy boli uzasne a hoci som uz vyskusala viacej receptov, ten najstarsi vyhrava.
Moze to byt to aj preto, ze ho pekavala moja sestricka a chut mam stale na jazycku, ked som si z neho ako decko do spajzi tajne chodila ukrajovat.
Krasne Vianoce a kedze vsetky tvoje prace su vystavne - Vianoce u Vas musia byt pre aj priatelov nezabudnutelne.
@janaali ,salajku kupujem u nás v potravinách a majú ju v každých.No dostať kúpiť aj marketoch,len sa treba popýtať.Mavajú ju pri práškoch do pečiva.Niektorá je v sačkoch ako vidíš na foto a niektorá v priesvitných sačkoch.
@mesiar50 ,netreba odkladať,treba upiecť ,nebudeš banovať.
@honestka ,Máš pravdu,tú starú techniku som popísala agnes.Sú úžasné.Ja som ich naplnila predvčerom a dnes ich idem urobiť ešte raz.Mali sme návštevu a len sa tak po nich zaprašilo.
@aroooo ,možnože to pri pečení nekomu nevonia,ale ja mám rada túto vôňu.Lenže oni stoja 12 hodin a pri pečení už to tak nieje cítiť.Ta salajka ako keby z nej tá vôňa sa vyparila.
@stanci777 ,skús niekedy,uvidíš,že si salajku oblúbiš a budeš spokojná.
Prajem všetkým požehnané sviatky!
varecha.pravda.sk/recepty/hamis-kremes-salajkovy/4968-rec...
Salajkou sa podľa mňa nahrádzali drahé vajcia, ktoré kyprili cesto, lebo takto ich stačí minimum.
Rezy sú úplne úžasné, do druhého dňa sa rozležia tak, že sa v ústach len rozplývajú. Tak ako pre @honestka , aj pre mňa sú tieto tradičné staré recepty najvzácnejšie.
Želám Ti šťastné a veselé Vianoce.
Ämarianka,budem rada,ked upečieš,daj vedieť.
@duschko ,mňa by zaujímalo,prečo jú volali "jelenia soľ.
Moje cesto podľa receptu je veľmi riedke nechala som ho v miske v chladničke ale nemám z toho dobrý pocit bude riedke