Zapekaná ryba
Zapekaná ryba

Rybársky koláč videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 8. januára 2024

Nasaď si cylinder a nahoď anglický prízvuk - toto je nekompromisná britská domáca kuchyňa.
Zdroj: Instagram @walrus.buko

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g (fileta)
1 kg
1 zväzok
3 PL
1 PL
1/2 ks
3 PL (T630)
1 ČL
500 ml
1 ks
1 ks
1 PL
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Na začiatok uvar ošúpané zemiaky v osolenej vode - od zovretia potom na miernom plameni, cca 20 minút. Na druhom fronte na rozpálenej suchej panvici opeč nasekané jarné cibuľky. Daj im 5 cm veľkosť a nie viac ako 2 minúty za stáleho miešania. Hotovému jedlu potom dodajú dymovú / grilovanú arómu.

  2. 2

    Na plac prichádza výroba bešamelu a teda tretí hrniec na stredný plameň. Pridaj tam 2 PL masla a jednu veľkú lyžicu olivového oleja. Keď sa maslo roztopí, pridaj nasekaný a umytý pór. Osoľ a okoreň, miešaj 2 minúty. Po tomto čase pridaj 3 lyžice múky a pomaly za stáleho miešania ju opraž. Čím dlhšie a trpezlivejšie, tým hlbšiu a orieškovejšiu chuť z toho dostaneš. Daj tomu minimálne 5 minút. Dochuť granulovaným cesnakom a prilej studené mlieko. Najprv jednu tretinu, stále miešaj habarkou, potom druhú a nakoniec tretiu. Takto sa vyhneš hrudkám, pekne postupne… Var ďalších 5 minút, konzistencia musí byť na tej hustejšej strane, nezabudni skontrolovať slanosť.

  3. 3

    Do hotového bešamelu potom prihoď nakrájanú mrkvu, fenikel (jeho lístočky si nechaj na dozdobenie), na kocky nakrájanú rybu (tresku / lososa / halibuta / alebo z každej trošku, výber je na tebe), horčicu, opečenú cibuľku a nasekanú pažítku. Všetko spolu dobre premiešaj a odstav bokom.

  4. 4

    Uvarené zemiaky sceď a vlož do hlbokej misy. Pridaj k nim nastrúhaný syr, lyžicu masla a žĺtok z vajíčka. Všetko spolu popuč a premiešaj. Rovnako aj tu skontroluj slanosť.

  5. 5

    Predhrej rúru na 200 °C. Do zapekacej nádoby vylej bešamelovú zmes a navrch poukladaj popučené zemiaky do súvislej vrstvy. Vlož do rúry na 25 minút. Nakoniec dozdob feniklovými lístkami. Podávaj napr. s fazuľkami na pare, či s hráškovo mätovým pyré.

  6. 6

    Budem rád, ak ma budeš sledovať aj na Instagrame : @walrus.buko

Diskusia k receptu

evanaaa
Celkom sa mi tento recept páči, jeden čas sme mali ryby skoro každý týždeň, neviem, prečo sme s nimi prestali, ale toto skúsim spraviť, prípadne s malou obmenou, iste to bude chutné jedlo. Zatiaľ ide do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia