Rolovaný králik v bylinkovej kruste s cuketovou rolkou
Šuhajíci pri panvici, 15. apríla 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
1 ks vykostený |
|
35 g |
|
25 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
100 g mladé |
|
Cuketová rolka: | |
2 ks |
|
250 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
Pyré: | |
750 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 strúčik |
|
Krusta: | |
100 g |
|
100 g staršie, vysušené |
|
Postup
-
1
Ideálne je, ak kúpime vykosteného králika. Ak sa to nepodarí, vykostíme ho tak, že jednotlivé kosti z neho vyrežeme bez toho, aby sme králika akokoľvek porciovali, teda aby po vykostení zostal v jednom kuse. Všetky odrezky a jedlé vnútornosti (pečienku, obličky) zmixujeme spolu s rozmarínom, medvedím cesnakom, vajcom, olivovým olejom a dochutíme soľou a čiernym korením.
- 2
Vykosteného králika rozprestrieme na stôl vnútornou stranou navrch, osolíme, okoreníme a poriadne ponatierame štvrtinou vymixovanej zmesi z vnútorností. Králika stočíme do potravinárskej fólie, tak aby vznikla pevná rolka, konce zaviažeme. Dáme variť na 2,5 hodiny do hrnca s vodou na 56 °C. Ak nemáme v domácnosti kuchynský teplomer, teplotu vody sa snažíme udržiavať na úrovni, ktorá nevrie ani nezačína bublať, ale jemne sa z nej parí.
- 3
Vezmeme cuketu a škrabkou od vrchu po spodok ťaháme dlhé pásy – stuhy, ktoré prekladáme na potravinársku fóliu cez seba. K zvyšku zmixovanej zmesi králičích vnútorností pridáme zvyšky oškrabanej cukety, nakrájané zemiaky, hrášok, mätu, zmes znova dochutíme, naukladáme na cuketu a urobíme z nej rolku, ktorú zatiahneme do fólie ako králika. Dáme variť ku králikovi asi hodinu pred koncom varenia.
- 4
Na pyré orestujeme šalotku na troche masla, pridáme cesnak, očistené nakrájané zemiaky, podlejeme a varíme do mäkka. Scedíme, necháme trocha vody pre prípad, keby bolo pyré pri mixovaní husté, pridáme petržlenovú vňať, zvyšok masla a zmixujeme na pyré.
- 5
Na krustu vymixujeme vňať spolu s vysušeným pečivom a dosolíme. Po uvarení králika opatrne rozbalíme a opečieme zo všetkých strán (zatiahneme) prudko na panvici. Prihodíme hráškové struky. Králika vyberieme z panvice, obalíme v pripravenej kruste a môžeme krájať. Cuketovú rolku tiež vybalíme a rozkrojíme na niekoľko častí. Obidve rolky podávame s hráškovými strukmi a s petržlenovo–zemiakovým pyré.
Tiež králičia roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu