Králičia roláda
Králičia roláda

Rolovaný králik v bylinkovej kruste s cuketovou rolkou

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 15. apríla 2021
Rolovaný králik v bylinkovej kruste s cuketovou rolkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

1 ks vykostený
35 g
25 g
1 ks
100 g mladé
Cuketová rolka:
2 ks
250 g
150 g
50 g
Pyré:
750 g
250 g
1 ks
100 g
1 strúčik
Krusta:
100 g
100 g staršie, vysušené




Postup

  1. 1

    Ideálne je, ak kúpime vykosteného králika. Ak sa to nepodarí, vykostíme ho tak, že jednotlivé kosti z neho vyrežeme bez toho, aby sme králika akokoľvek porciovali, teda aby po vykostení zostal v jednom kuse. Všetky odrezky a jedlé vnútornosti (pečienku, obličky) zmixujeme spolu s rozmarínom, medvedím cesnakom, vajcom, olivovým olejom a dochutíme soľou a čiernym korením.

  2. 2

    Vykosteného králika rozprestrieme na stôl vnútornou stranou navrch, osolíme, okoreníme a poriadne ponatierame štvrtinou vymixovanej zmesi z vnútorností. Králika stočíme do potravinárskej fólie, tak aby vznikla pevná rolka, konce zaviažeme. Dáme variť na 2,5 hodiny do hrnca s vodou na 56 °C. Ak nemáme v domácnosti kuchynský teplomer, teplotu vody sa snažíme udržiavať na úrovni, ktorá nevrie ani nezačína bublať, ale jemne sa z nej parí.

  3. 3

    Vezmeme cuketu a škrabkou od vrchu po spodok ťaháme dlhé pásy – stuhy, ktoré prekladáme na potravinársku fóliu cez seba. K zvyšku zmixovanej zmesi králičích vnútorností pridáme zvyšky oškrabanej cukety, nakrájané zemiaky, hrášok, mätu, zmes znova dochutíme, naukladáme na cuketu a urobíme z nej rolku, ktorú zatiahneme do fólie ako králika. Dáme variť ku králikovi asi hodinu pred koncom varenia.

  4. 4

    Na pyré orestujeme šalotku na troche masla, pridáme cesnak, očistené nakrájané zemiaky, podlejeme a varíme do mäkka. Scedíme, necháme trocha vody pre prípad, keby bolo pyré pri mixovaní husté, pridáme petržlenovú vňať, zvyšok masla a zmixujeme na pyré.

  5. 5

    Na krustu vymixujeme vňať spolu s vysušeným pečivom a dosolíme. Po uvarení králika opatrne rozbalíme a opečieme zo všetkých strán (zatiahneme) prudko na panvici. Prihodíme hráškové struky. Králika vyberieme z panvice, obalíme v pripravenej kruste a môžeme krájať. Cuketovú rolku tiež vybalíme a rozkrojíme na niekoľko častí. Obidve rolky podávame s hráškovými strukmi a s petržlenovo–zemiakovým pyré.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia