Králičia roláda
Rolovaný králik v bylinkovej kruste s cuketovou rolkou
Autor receptu: redakcia
Postup- Ideálne je, ak kúpime vykosteného králika. Ak sa to nepodarí, vykostíme ho tak, že jednotlivé kosti z neho vyrežeme bez
toho, aby sme králika akokoľvek porciovali, teda aby po vykostení zostal v jednom kuse. Všetky odrezky a jedlé vnútornosti (pečienku, obličky) zmixujeme spolu
s rozmarínom, medvedím cesnakom, vajcom, olivovým olejom a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Vykosteného králika rozprestrieme na stôl vnútornou stranou navrch, osolíme, okoreníme a poriadne ponatierame štvrtinou
vymixovanej zmesi z vnútorností. Králika stočíme do potravinárskej fólie, tak
aby vznikla pevná rolka, konce zaviažeme. Dáme variť na 2,5 hodiny do hrnca s vodou na 56 °C. Ak nemáme v domácnosti kuchynský teplomer, teplotu vody sa snažíme udržiavať na úrovni, ktorá nevrie
ani nezačína bublať, ale jemne sa z nej parí.
- Vezmeme cuketu a škrabkou od vrchu po spodok ťaháme dlhé pásy – stuhy, ktoré prekladáme na potravinársku fóliu cez seba. K zvyšku zmixovanej zmesi králičích vnútorností pridáme zvyšky oškrabanej cukety, nakrájané zemiaky, hrášok, mätu, zmes znova dochutíme, naukladáme na cuketu a urobíme z nej rolku, ktorú zatiahneme
do fólie ako králika. Dáme variť ku králikovi asi hodinu pred koncom varenia.
- Na pyré orestujeme šalotku na troche masla, pridáme cesnak, očistené nakrájané zemiaky, podlejeme a varíme do mäkka. Scedíme, necháme trocha vody pre prípad, keby
bolo pyré pri mixovaní husté, pridáme
petržlenovú vňať, zvyšok masla a zmixujeme na pyré.
- Na krustu vymixujeme vňať spolu s vysušeným pečivom a dosolíme. Po uvarení králika opatrne rozbalíme a opečieme zo všetkých
strán (zatiahneme) prudko na panvici. Prihodíme hráškové struky. Králika vyberieme z panvice, obalíme v pripravenej
kruste a môžeme krájať. Cuketovú rolku
tiež vybalíme a rozkrojíme na niekoľko
častí. Obidve rolky podávame s hráškovými strukmi a s petržlenovo–zemiakovým pyré.
|