Rillettes
Rillettes z bravčového pliecka so skaramelizovanou cibuľou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Rillettes sú obľúbenou špecialitou francúzskej kuchyne, ide o pomaly varené mäso v
tuku niekoľko hodín s koreninami a s vínom, ochutenie môže byť rôzne, ako aj použité
mäso a čas prípravy, môže sa pripraviť z bravčového, kačacieho, králičieho, rybieho
mäsa, výsledkom je úžasne chutné rozvláknené mäsko v tuku s konzistenciou podobnou
paštéte, ktoré je voňavé a úžasne chutné. Vybrala som recept, ktorý pridávam.
1 dávka porcia |
30 minút príprava |
360 minút na 70 - 80 °C |
Postup- Bravčové pliecko som umyla, osušila a vložila do pekáčika.
- Našpikovala som ho cesnakom, osolila z každej strany,....
- ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a posypala rozmarínom,
- ...potom som pliecko preliala horúcou bravčovou masťou,....
- ...piekla som ho v rúre vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 20 minút.
- Takto pečené pliecko som vložila do hrnca, pridala som cibuľu pokrájanú na kliny, celé borievky, bobkové listy, preliala som ho výpekom s bravčovou masťou,pridala som husaciu masť....
- ...horúci domáci zeleninový vývar, víno, u mňa to bolo Chardonnay, pomaly som priviedla do varu, prikryla pokrievkou a varila som za občasného prelievania tekutinou a opatrného otáčania pliecka plných 6 hodín, občas som všetko podliala trochou horúcej vody, aby bolo mäsko takmer ponorené v tekutine. Potom som vypla plameň a nechala trocha vychladnúť, mäsko som opatrne vybrala za pomoci drevených špachtlí na dosku a nechala som ho niečo vychladnúť.
- Zatiaľ som na 1 PL rozpáleného olivového oleja dala 1 PL kryštálového cukru a za stáleho miešania som nechala cukor skaramelizovať na karamel.
- Ku karamelu som pridala na mesiačiky pokrájanú a rozobratú cibuľu, ktorú som za stáleho miešania nechala skaramelizovať.
- Ked cibuľa skaramelizovala, priliala som Chardonnay, osolila a uvarila som až na "cibuľový lekvár", víno sa celkom odparilo.
- Hotové mäsko som na doske pomocou dvoch vidličiek rozdelila na vlákna, ide to veľmi ľahko. Mäsko som vrátila späť do čistého hrnca, zmiešala som ho opatrne so skaramelizovanou cibuľou...
- ... a preliala vínovo - zeleninovou - mastnou šťavou, ktorú som precedila cez husté sito po vybratí hotového mäska vcelku.
- Rozdelila som hotové Rillettes do ramequiniek a pohárov a som zaliala ešte rozpustenou husacou masťou, nevydržali sme to a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom sme si pochutnali sme si už na teplých Rillettes, ostatné som odložila stuhnúť do chladničky.
- A dnes boli skvelé raňajky :-))))
Rilettes sú vynikajúcou tradičnou pochúťkou francúzskej kuchyne, pripravujú sa aj z iného mäska, napr. kačacieho, králičieho, rybacieho a iného, zásadne s vínom a vývarom, s rôznym korenením. Podstatou Rillettes je pomalé dlhé niekoľkohodinové varenie mäska v tuku, vo víne a vývare a výslednou je konzistencia voňavej a úžasne chutnej paštéty. Ten čas, námaha a dodržanie technológie sa bohate oplatí a odmení. Na vareche je viac krásnych receptov, mne sa najviac páčia Rillettes od @amelie, pridala som recept, ktorý je odlišný a naozaj výborný. Rilletes sa dajú aj zmraziť alebo aj zavariť, ak spravíte vo väčšom množstve, nám sa veľmi rýchlo minú, celkom iste už dnes :-) Vrelo odporúčam vyskúšať, prajem Dobrú chuť:-)
|