Rebarborový koláčik s jogurtovou zmrzlinou
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 17. augusta 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
3 bal |
|
Jogurtová zmrzlina: | |
250 g |
|
250 g |
|
125 g |
|
1 ks |
|
375 g 10 % |
|
Zmes: | |
1 kg |
|
500 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
30 g |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
Orechová posýpka: | |
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Keksy a rozpustené maslo spolu rozmixujeme a naplníme pripravené misky, poriadne pritlačíme, aby bol všade rovnaký diel korpusu.
- 2
Zmes: Rebarboru a hrušky očistíme, nakrájame na rovnomerné kúsky. Z vody, červeného vína, cukru, citrónovej šťavy pripravíme nálev, necháme ho zovrieť, pridáme škoricu, badián, mätu a odstavíme. Nalejeme na pripravenú rebarboru a hrušky. Necháme jeden deň marinovať. Na druhý deň precedíme a ovocie uložíme na pripravený korpus. Z rozmixovaných orechov, polohrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorú nasypeme na koláčik. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na 45 minút.
- 3
Smotanovo–jogurtová zmrzlina: Časť smotany rozmiešame so žĺtkami, zostávajúcu smotanu nalejeme do hrnca so sendvičovým dnom, pridáme cukor, zrnká čerstvej vanilky a privedieme do varu. Keď sa začne smotana variť, zmiernime teplotu, nalejeme do nej rozmiešané žĺtky a za stáleho miešania tento zmrzlinový základ zahrievame. Hneď ako dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť. Správne zhustnutie vyskúšame tak, že do základu ponoríme lyžicu a po vybratí nám na nej ostane tenký fi lm. V tomto okamihu odstavíme základ z príkonu tepla, precedíme cez jemné cedidlo a nádobu čiastočne ponoríme do studenej vody, čím urýchlime chladnutie.
- 4
Do chladného základu rozmiešame jogurt a dáme na 45 minút do mrazničky. Chladný zmrzlinový základ nalejeme do zmrzlinového stroja, kde sa tekutina vymiešava a zároveň chladne až do tuhej konzistencie. Hotovú zmrzlinu dáme do mrazničky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem
Dobrý deň, pasterizované vajcia sú tepelne upravené, ale zachovávajú si svoju tekutosť a využívajú sa najmä v receptoch, v ktorých sa vajcia tepelne neupravujú (napríklad žĺtky v tiramisu). Môžete si ich pripraviť aj doma, zvyčajne laické návody ako na to nájdete na internete. Pasterizované vajcia zvyčajne nekúpite v bežných obchodoch, dostanete sa k nim však na niektorých e-shopoch.