Rebarborový koláčik s jogurtovou zmrzlinou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 17. augusta 2016
Rebarborový koláčik s jogurtovou zmrzlinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
35 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

Korpus:
250 g
3 bal
Jogurtová zmrzlina:
250 g
250 g
125 g
1 ks
375 g 10 %
Zmes:
1 kg
500 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
30 g
3 ks
2 ks
Orechová posýpka:
100 g
100 g
100 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Keksy a rozpustené maslo spolu rozmixujeme a naplníme pripravené misky, poriadne pritlačíme, aby bol všade rovnaký diel korpusu.

  2. 2

    Zmes: Rebarboru a hrušky očistíme, nakrájame na rovnomerné kúsky. Z vody, červeného vína, cukru, citrónovej šťavy pripravíme nálev, necháme ho zovrieť, pridáme škoricu, badián, mätu a odstavíme. Nalejeme na pripravenú rebarboru a hrušky. Necháme jeden deň marinovať. Na druhý deň precedíme a ovocie uložíme na pripravený korpus. Z rozmixovaných orechov, polohrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorú nasypeme na koláčik. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na 45 minút.

  3. 3

    Smotanovo–jogurtová zmrzlina: Časť smotany rozmiešame so žĺtkami, zostávajúcu smotanu nalejeme do hrnca so sendvičovým dnom, pridáme cukor, zrnká čerstvej vanilky a privedieme do varu. Keď sa začne smotana variť, zmiernime teplotu, nalejeme do nej rozmiešané žĺtky a za stáleho miešania tento zmrzlinový základ zahrievame. Hneď ako dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť. Správne zhustnutie vyskúšame tak, že do základu ponoríme lyžicu a po vybratí nám na nej ostane tenký fi lm. V tomto okamihu odstavíme základ z príkonu tepla, precedíme cez jemné cedidlo a nádobu čiastočne ponoríme do studenej vody, čím urýchlime chladnutie.

  4. 4

    Do chladného základu rozmiešame jogurt a dáme na 45 minút do mrazničky. Chladný zmrzlinový základ nalejeme do zmrzlinového stroja, kde sa tekutina vymiešava a zároveň chladne až do tuhej konzistencie. Hotovú zmrzlinu dáme do mrazničky.

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
@Slavkabis (17.8.2016 10:49)

Dobrý deň, pasterizované vajcia sú tepelne upravené, ale zachovávajú si svoju tekutosť a využívajú sa najmä v receptoch, v ktorých sa vajcia tepelne neupravujú (napríklad žĺtky v tiramisu). Môžete si ich pripraviť aj doma, zvyčajne laické návody ako na to nájdete na internete. Pasterizované vajcia zvyčajne nekúpite v bežných obchodoch, dostanete sa k nim však na niektorých e-shopoch.
Zasa niečo, k čomu my "nekuchári " nemáme prístup, a tak je vo väčšine receptov od šéfkuchárov, trochu ma to hnevá, pre koho sem teda dávajú tie recepty, pre svojich kolegov alebo pre nás? Čo z receptu, do ktorého nemáme originál suroviny, dať náhradu alebo vynechať.....potom by to ale už nebolo ono. A nemám na mysli len tento recept, aj keď nepochybujem, že by mi chutil, iste.

Pridaj komentár k receptu: