Rebarborový koláčik s jogurtovou zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

10
porcií
35 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Keksy a rozpustené maslo spolu rozmixujeme a naplníme pripravené misky, poriadne pritlačíme, aby bol všade rovnaký diel korpusu.
  2. Zmes: Rebarboru a hrušky očistíme, nakrájame na rovnomerné kúsky. Z vody, červeného vína, cukru, citrónovej šťavy pripravíme nálev, necháme ho zovrieť, pridáme škoricu, badián, mätu a odstavíme. Nalejeme na pripravenú rebarboru a hrušky. Necháme jeden deň marinovať. Na druhý deň precedíme a ovocie uložíme na pripravený korpus. Z rozmixovaných orechov, polohrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorú nasypeme na koláčik. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na 45 minút.
  3. Smotanovo–jogurtová zmrzlina: Časť smotany rozmiešame so žĺtkami, zostávajúcu smotanu nalejeme do hrnca so sendvičovým dnom, pridáme cukor, zrnká čerstvej vanilky a privedieme do varu. Keď sa začne smotana variť, zmiernime teplotu, nalejeme do nej rozmiešané žĺtky a za stáleho miešania tento zmrzlinový základ zahrievame. Hneď ako dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť. Správne zhustnutie vyskúšame tak, že do základu ponoríme lyžicu a po vybratí nám na nej ostane tenký fi lm. V tomto okamihu odstavíme základ z príkonu tepla, precedíme cez jemné cedidlo a nádobu čiastočne ponoríme do studenej vody, čím urýchlime chladnutie.
  4. Do chladného základu rozmiešame jogurt a dáme na 45 minút do mrazničky. Chladný zmrzlinový základ nalejeme do zmrzlinového stroja, kde sa tekutina vymiešava a zároveň chladne až do tuhej konzistencie. Hotovú zmrzlinu dáme do mrazničky.