Rebarborový koláčik s jogurtovou zmrzlinou
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
35 minút príprava |
45 minút na 150 °C |
Postup- Keksy a rozpustené maslo spolu
rozmixujeme a naplníme pripravené
misky, poriadne pritlačíme, aby bol
všade rovnaký diel korpusu.
- Zmes: Rebarboru a hrušky očistíme,
nakrájame na rovnomerné
kúsky. Z vody, červeného vína, cukru,
citrónovej šťavy pripravíme nálev,
necháme ho zovrieť, pridáme škoricu,
badián, mätu a odstavíme.
Nalejeme na pripravenú rebarboru
a hrušky. Necháme jeden deň marinovať.
Na druhý deň precedíme
a ovocie uložíme na pripravený korpus.
Z rozmixovaných orechov, polohrubej
múky, masla a práškového
cukru urobíme posýpku, ktorú nasypeme
na koláčik. Dáme piecť do rúry
vyhriatej na 150 °C na 45 minút.
- Smotanovo–jogurtová zmrzlina:
Časť smotany rozmiešame so žĺtkami,
zostávajúcu smotanu nalejeme
do hrnca so sendvičovým dnom, pridáme
cukor, zrnká čerstvej vanilky
a privedieme do varu. Keď sa začne
smotana variť, zmiernime teplotu,
nalejeme do nej rozmiešané žĺtky
a za stáleho miešania tento zmrzlinový
základ zahrievame. Hneď ako
dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť.
Správne zhustnutie vyskúšame
tak, že do základu ponoríme lyžicu
a po vybratí nám na nej ostane tenký
fi lm. V tomto okamihu odstavíme
základ z príkonu tepla, precedíme
cez jemné cedidlo a nádobu čiastočne
ponoríme do studenej vody,
čím urýchlime chladnutie.
- Do chladného základu rozmiešame
jogurt a dáme na 45 minút
do mrazničky. Chladný zmrzlinový
základ nalejeme do zmrzlinového
stroja, kde sa tekutina vymiešava
a zároveň chladne až do tuhej
konzistencie. Hotovú zmrzlinu dáme
do mrazničky.
|