Restovaná pečeň
Restovaná pečeň

Raňajková morčacia pečeň na slanine fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. mája 2017
Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept)
Foto: Sracz

Vopred sa Vám všetkým ospravedlňujem za nekvalitný titulný obrázok. Niečo sa mi pri fotení „poondilo, potentočkovalo, či podžubalo” a ja doposiaľ neviem, v čom Zobraziť celý popisVopred sa Vám všetkým ospravedlňujem za nekvalitný titulný obrázok. Niečo sa mi pri fotení „poondilo, potentočkovalo, či podžubalo” a ja doposiaľ neviem, v čom je moja chyba. Ak budem môcť, tak obrázok určite vymením. Ale na kvalite tejto restovanej morčacej pečene to neubralo. Mal som iba jednu, tak som ju orestoval pre moju krajšiu ½, veliaceho to kontraadmirála. Podobne to robila v detstve naša mamka. Na „striedačku” pre mňa a brata. Pečeň potrebovali deti, vraj na podporu ich zdravého rastu!

1
porcia
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
100-120 g prerastená
1 ks
1 ks menšia
podľa chuti
štipka
1 KL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V prvom kroku som dočistil a umyl morčaciu pečeň, ktorú som po osušení, odložiac do mištičky, pokvapkal plnotučnom liptovskou horčicou, prstami premiešal a odložil na kraj stola, než som pokrájal slaninu a dal ju vyškvariť. Potom som na malé kúsky pokrájal ½ zelenej hrubostennej papriky a na mesiačiky ½ červenej cibule a oboje som pridal k vyškvarenej slanine. To všetko, podľa rady milej pani Blaženiakovej, mojej váženej pani učiteľky a majsterky kuchárskeho umenia z roku 1991. Tento medzičas postačuje na to, aby pečeň, bársakého druhu, dostatočne zjemnela a bola pripravená na následné restovanie.

    Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz som ešte „krát” premiešal slaninovo-cibuľovo-paprikový základ a nežne naň uložil lalok morčacej pečene a na Ø teplote nechal rovné štyri minúty (4´) restovať; potom som ju jemne posypal mletou sladkou paprikou a čerstvo mletým čiernym korením, premiešal a po kontrole, či je pečeň uložená neopečenou stranou hore, som v restovaní pokračoval druhé 4´.

    Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nuž a pri vypnutom ohreve som nasledujúce raňajky „na vidličku” zjemnil orieškom masla

    Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a servíroval ozdobenú lístkom zelerovej vňate. Až teraz som ju posypal soľou. Podľa slov pani, u ktorej bývam a pre ktorú varím i pečiem, bola to dobrota prenáramná. Ja sa Vám ešte raz ospravedlňujem za nekvalitný obrázok. Sľubujem, že sa polepším!

    Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    … hej a ešte ukážka našej prvej figy s Ø 50 mm!

    Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krásna, ale málo sladká. Asi som ju zo stromu odstrihol priskoro.

    Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

joel
Robím podobne, len horčicu som zatiaľ neskúšal, určite tomu dava šmrc.
marienka44
Ja som v minulosti pečienku máčala v mlieku. Teraz nerobievam, jedine zriedkakedy kuraciu. Tú som vyskúšala aj na očistených a pokrájaných jablkách. Aj tento spôsob môže byť vynikajúci, len si nenapísal, či si pečeň restoval v celku alebo pokrájanú na kúsky.
katkos
Pecienku lubim, toto je paradna verzia, len trochu nerozumiem ( mozno mam este cerstvo zobudeny ranny "blbunevzdorny
katkos
...mozog. Odseklo mi druhy kus myslienky... Nemam tu pecienku vobec obracat? Nemiesat? Pozn. nemozu sa normalni Slovaci vratit spoza mlak domov? Vymenili by sa s plevelom, co to tu kazi v BA a mozno by tu na Sk potom nebolo naprd a mohli by sme si zit lepsie v nasej krasnej krajine...Dakujem sracz za kazdy Tvoj recept a Tvoju srdecnu "hantirku", ktoru pri pisani receptov pouzivas...
izabella929

@sracz , zrejme si mal zarosený objektív, čo je škoda, lebo som sa nemohla pokochať na tvojich pečienočkách..milujem na všetky spôsoby..inak super raňajky..)
janazjarku
Ešte dobre, že som to čítala po raňajkách číro slovenských bryndza, reďkovka :-), lebo by som oslintala celý monitor ! Výborný nápad takto urobiť pečienku, to bude prekvapenie pre môjho pacienta .-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia