Bravčová pečeň restovaná na škvarkách fotorecept
Foto: sracz
Už dávnejšie som sa Vám bol vyspovedal z mojej velikej vďaky šikovnej pani Blaženiakovej, mojej vzácnej kolegine z čias, keď som bol kvestor Vojenskej Zobraziť celý popisUž dávnejšie som sa Vám bol vyspovedal z mojej velikej vďaky šikovnej pani Blaženiakovej, mojej vzácnej kolegine z čias, keď som bol kvestor Vojenskej leteckej akadémie v Košiciach. Bola nielen vynikajúca majsterka kuchárskeho umenia, ale aj učiteľka, tentoraz aj „fínt“ zo svojeho odboru. Mimo iné ma naučila akým „kumštom“ pripraviť pečeň bársakého pernatého, srstnatého či chlpatého zvieraťa. Verte_neverte, tajomstvo spočíva v mojej obľúbenej plnotučnej liptovskej horčici a v 2x4´-vom restovaní!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 - 800 g |
|
2 - 3 PL („Liptov“ *) |
|
250 - 333 g |
|
12 - 15 ks |
|
200 - 250 mm |
|
2 - 3 ks |
|
0,5 KL |
|
1 KL (borievka) |
|
0,5 KL |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
Príloha: | |
podľa potreby (jednoducho varená) |
|
Na ozdobu: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
večer pred dňom „R“ (Restovania), som získané množstvo mladej bravčovej pečene odblanil, dočistil, umyl a osušil kuchyňským papierovým obrúskom; uložil do pomocnej plastovej misky, pridal 2÷3 PL plnotučnej liptovskej horčice, rukou premiešal, misku zakral celofánovou fóliou a uložil do chladničky.
-
2
z NZ_tov (Nedotknuteľných Zásob) v mrazničke som na druhý deň, tesne pred obedom, oddelil zo dve hrste škvariek a rozohrial ich na prevádzkovú teplotu vo väčšej rajnici a
-
3
hneď na ne prisypal pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, ako moja dlaň dlhý kúsok póru aj so zelenou časťou a na „C_éčka“ pokrájané stonky zeleru; po premiešaní podusil až zelenina zmäkla
-
4
za horúca som do nej priložil „odpočinuté“ kúsky bravčovej pečene aj s horčicou, zmiešal a restoval prvé štyri minúty,
-
5
ktoré stačili na to, aby sa pečeň „zatiahla“ a získala svetlú farbu; teraz som jej povrch posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), mokka lyžičkou (ML) čerstvo mletého jalovca (borievky) a ½ ML klobásovo guľášovej zmesi „Urblík-KN“; zmiešal, „korunoval“ PL masla, dorestoval druhé štyri minúty a napokon, tesne pred servírovaním dochutil soľou
-
6
prílohu, jednoducho uvarenú ryžu som pripravil počas restovania pečene; na tanieri som jednotlivé porcie ozdobil lístkami petržlenovej a zelerovej vňate. … a je to!
-
7
Vážení a milí moji, Varešky štebotavé Sýkorky, ako aj šikovní Gazdiniaci! Na dvere už ťukajú najkrajšie sviatky slovenského roka, mrazivé ticho, všade biely sneh, konečne pokoj, nebo plné hviezd. Je tu čas sviatočný, keď stromček sa ligoce, prajem Vám zo srdca prekrásne Vianoce! Nádej pre zúfalých! Čas pre uponáhľaných! Silu pre slabých! Jedlo pre hladných! Teplo pre uzimených! Pokoj a šťastie, všetkým ľuďom Mamky Zeme! To je aj moje Vianočné prianie. Nuž a na záver ešte pohľad na dni predviannočné, tu v arizonskej Peorii, 19. decembra 2017. Santu som postavil pod rozkvitnutý kaktus a kaktus po mojej ľavej ruke je vysoký viac ako 5 metrov. Všetko dookola kvitne, hlavne „bougainvillea“, citróny a pomaranče dozrievajú, … .
-
8
naša „bougainvillea“ je zatiaľ ešte iba vyše metra vysoká, tak som Vám odfotil susedovie.
Diskusia k receptu