Šťaveľový prívarok
Šťaveľový prívarok

Prívarok zo šťaveľa (šóškový prívarok) videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 16. apríla 2024

Niekto to pozná pod menom šťaveľ, niekto ako šóška. Tento prívarok patrí k môjmu detstvu, takto ho pripravovala moja mama. Vždy keď ho Zobraziť celý popisNiekto to pozná pod menom šťaveľ, niekto ako šóška. Tento prívarok patrí k môjmu detstvu, takto ho pripravovala moja mama. Vždy keď ho uvarím, si ju pripomeniem a tak trocha sa aj prenesiem späť do dávnych čias :-)
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

4
porcie
25 minút
tepelná úprava
Prívarok zo šťaveľa (šóškový prívarok) (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

3 hrste (čerstvé listy)
500 ml
500 ml
100 ml
3 PL
3-4 ks




Postup

  1. 1

    V hrnci si z oleja a múky urobíme klasicky zápražku. Pridáme mlieko, vodu a smotanu na varenie. Celé privedieme do varu.

  2. 2

    Zatiaľ si rozšľaháme vajíčka a vriacou vodou zalejeme šťaveľ. To preto, aby tie listy zmenšili svoj objem.

  3. 3

    Keď nám už obsah v hrnci začal pomaly vrieť, pridáme listy, osolíme a necháme asi 10-15 minút variť. Následne ochutíme cukrom, octom a ak treba tak ešte osolíme. Nakoniec vlejeme aj rozšľahané vajíčka a prívarok dovaríme. Vajíčka majú v prívarku zostať pekne viditeľné.

  4. 4

    Hotový prívarok sa podáva len čisto s chlebom, ale kľudne si k tomu každý dá prílohu podľa chuti :-) Prajem dobrú chuť.

    Prívarok zo šťaveľa (šóškový prívarok) (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

sracz
Prívarky vo všeobenosti pre mňa znamenajú vždy návrat do dávno už odídeného detstva, mladosti, ...! Šóškový v nich zaujíma vedúce postavenie, zvlášť keď aj v dnešnej "uponáhľanej" dobe dokážem "vlastnoočne" objaviť túto milú zelinku. Našiel som ju aj tu za "veľkou mlákou" a tzv. domáci sa išli pošalieť, keď videli ako ju starostlivo zbieram a podaktorí aj pochválili moje výsledné dielo. Boduješ milá @Cesminaz aj tentoraz, u mňa si zabodovala už dávno a aj tentoraz Ti ďakujem o vyše 70 ročný návrat do mojich rodných Košíc, keď Barčianska bolo ešte hradská! Maj krásne dni plné pohody a šťastia.