Šťaveľový prívarok - šóška fotorecept
Foto: cesminaz
Takto pripravuje toto jedlo moja mama :-) Je to veľmi jednoduché a lacné jedlo, ktoré bolo súčasťou už môjho detstva.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/05/stavelovy-privarok-soska.html?m=1
porcií
Suroviny
2 veľké hrste, čerstvé listy (šóška) |
|
600 ml |
|
600 ml |
|
3 PL |
|
90 ml |
|
3-4 ks |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Šťaveľ, u nás doma väčšinou pod názvom šóška :-) je jedna skvelá rastlinka, ktorá sa dá použiť fakt nielen na jedlo, ale aj na bublaninu, alebo aj do šalátu. Má teraz tak isto sezónu, ako špenát :-) Budeme potrebovať 2 poriadne hrste listov.
-
2
Listy umyjeme a aj spolu so stonkami pokrájame. Stonky sú mladučké, takže ich netreba odhodiť, bola by to škoda :-) Na pokrájané listy nalejeme vriacu vodu, vlastne ich takpovediac obaríme :-) Necháme 4-5 minút a scedíme. Týmto sme vlastne narýchlo zmenšili ich objem.
-
3
Ďalej si na prívarok pripravíme hladkú múku, olej, mlieko, vodu, smotanu na varenie a 3-4 vajíčka, záleží od veľkosti. Moje boli dosť maličké, preto som dala 4 :-) Smotanu si môžete dať podľa chuti, ja som použila len polovicu zo 180 ml.
-
4
V jednom hrnci si na oleji chvíľku popražíme múku za stáleho miešania. Vlastne si pripravíme celkom klasicky zápražku :-) Následne prilejeme mlieko zmiešané s vodou aj so smotanou na varenie. Keď nám už začne bublať, pridáme šóšku. Ak to budete mať ešte prihusté, tak jednoducho pridajte ešte mlieko alebo vodu. Má to byť husté ako klasický prívarok. Osolíme a takto necháme zo 10 minút pomaly povariť, keďže listom naozaj treba len chvíľočku :-)
-
5
Následne osladíme cukrom, podľa chuti, ja som dala 3 PL, ono to má byť také sladkokyslé :-) Nakoniec už len vlejeme rozšľahané vajíčka, ktoré vlastne pomaly zavaríme. Netreba ich celkom rozmiešať, aby sa v prívarku stratili, majú sa dať ešte pekne vidieť.
-
6
Do hotového prívarku si podľa potreby a chuti dáme pár kvapiek octu. To vždy záleží od toho, že aké kyslé boli tie listy. Niekedy už ocot ani netreba :-)
-
7
A napokon už len podávame podľa chuti s chlebom, alebo ľubovoľným pečivom ;-P Dobrú chuť !
-
8
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Treba z nej spraviť hlavné jedlo aj dezert :-)
varecha.pravda.sk/recepty/stavelovy-zakusok-fotorecept/51...
Dakujem krásne za komentík milá @izabelka :-) Pozdravujem a pekný den prajem.
Odkiaľ si? Prídem si natrhať :-) Ja šťavel aj zaváram, ale nepodávam ho s vajíčkom, ale s opraženou slaninou navrchu. A k tomu len chlieb :-)
No super milá @mijaita :-) Som rada, že si sa predsalen dala inšpirovať :-) Dakujem za pekné foto.