Šťaveľový prívarok
Šťaveľový prívarok

Šťaveľový prívarok - šóška fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 28. mája 2021
Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept)
Foto: cesminaz

Takto pripravuje toto jedlo moja mama :-) Je to veľmi jednoduché a lacné jedlo, ktoré bolo súčasťou už môjho detstva.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/05/stavelovy-privarok-soska.html?m=1

5-6 porcií
porcií

Suroviny

2 veľké hrste, čerstvé listy (šóška)
600 ml
600 ml
3 PL
90 ml
3-4 ks
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
trocha




Postup

  1. 1

    Šťaveľ, u nás doma väčšinou pod názvom šóška :-) je jedna skvelá rastlinka, ktorá sa dá použiť fakt nielen na jedlo, ale aj na bublaninu, alebo aj do šalátu. Má teraz tak isto sezónu, ako špenát :-) Budeme potrebovať 2 poriadne hrste listov.

    Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Listy umyjeme a aj spolu so stonkami pokrájame. Stonky sú mladučké, takže ich netreba odhodiť, bola by to škoda :-) Na pokrájané listy nalejeme vriacu vodu, vlastne ich takpovediac obaríme :-) Necháme 4-5 minút a scedíme. Týmto sme vlastne narýchlo zmenšili ich objem.

    Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si na prívarok pripravíme hladkú múku, olej, mlieko, vodu, smotanu na varenie a 3-4 vajíčka, záleží od veľkosti. Moje boli dosť maličké, preto som dala 4 :-) Smotanu si môžete dať podľa chuti, ja som použila len polovicu zo 180 ml.

    Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V jednom hrnci si na oleji chvíľku popražíme múku za stáleho miešania. Vlastne si pripravíme celkom klasicky zápražku :-)  Následne prilejeme mlieko zmiešané s vodou aj so smotanou na varenie. Keď nám už začne bublať, pridáme šóšku. Ak to budete mať ešte prihusté, tak jednoducho pridajte ešte mlieko alebo vodu. Má to byť husté ako klasický prívarok. Osolíme a takto necháme zo 10 minút pomaly povariť, keďže listom naozaj treba len chvíľočku :-)

    Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne osladíme cukrom, podľa chuti, ja som dala 3 PL, ono to má byť také sladkokyslé :-) Nakoniec už len vlejeme rozšľahané vajíčka, ktoré vlastne pomaly zavaríme. Netreba ich celkom rozmiešať, aby sa v prívarku stratili, majú sa dať ešte pekne vidieť.

    Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hotového prívarku si podľa potreby a chuti dáme pár kvapiek octu. To vždy záleží od toho, že aké kyslé boli tie listy. Niekedy už ocot ani netreba :-)

    Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A napokon už len podávame podľa chuti s chlebom, alebo ľubovoľným pečivom ;-P Dobrú chuť !

    Šťaveľový prívarok - šóška (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

mariamka
oo tušila som, že tá fotka nebude len tak :)) Ty sa vlastne kazdym receptom len tak prechechtáš :) robim trosku inak, do zaprazky rovno šošku a len zaliat zatrepkou. Idu sa utlct, u nas bez vajca.
haji
S radostí bych si dala plný talíř! Ještě jsem nikdy šošku nejedla, ale věřím, že by mi chutnala. Zajímavý, pro mě neotřelý receptík, který se mi líbí. Chutná fota!
mijaita
Mela jsem nedavno ale malinko ridsi. Spis polivku. U nas se "privarok" nedela, ja bych ji ano, ale radsi to mm spis o neco ridsi, spis polivku. Tenhle tvuj rc je novy, ja varila stavelovou polivku pred nekolika dny. Nejak mi ta ridsi konzistence vic chutna.


sracz
Mám v opatere starý rodinný zaužívaný recept zo šperkovnice mojich dvoch z dobrých víl, úžasnej Babičky lady Ann a presladkej Mamky Aňuci, ale aspoň "krát" s chuťou a dôverou použijem aj ten Tvoj, veď Made in @Cesminaz je záruka značky najvyššej kvality!
cesminaz
Dakujem pekne všetkým za nahliadnutie a milé komentíky :-) @mariamka zlatá , no ty si ma veru teraz prekukla ;-))) Vtedy to s tou fotkou bola náhoda, viditelne sme Šóšku varili obe v ten istý čas :-) Jedlo som si bola nafotila a potom dala na svoj blog :-) Zvyknem tam dať niektoré slovenské jedlá čo mi deti lúbia, to aby si to tam "neskôr" našli :-) No pomyslela som si, že ho dám aj sem, ved je to oblúbená klasika trochu v inej obmene :-) @zolik :-))) Určite že je to ona?? Má to byť kyslé, tak trocha citrónové :-) Ako to že to nepoznáš?! :-)) Je z toho aj výborný koláčik! Treba vyskúšať :-) @haji @terinka dakujem ste zlaté, že ste nakukli :-) @sracz :-) budem rada ak vyskúšaš :-) Tentoraz je to skôr Made in Cesminaz Mama ;-P ale si velmi milý, vdaka za dôveru! @mijaita vdaka za chutnú fotku aj koment :-) No ano, kto ako je zvyknutý, niekto redšie niekto hustejšie :-) Ja si to zasa neviem predstaviť ako polievku :-) Ja som práve večer o 10tej dovarila našu držkovú a teraz po káve idem na Špenátový börek a Salzstangerl :-) Majú prísť švagrovci na raňajky . Prajem všetkým pekný deň a dobrú chuť k raňajkám :-)
izabella929
milá@ cesminaz, toto jedlo mám veľmi rada...u nás sme to zvykli podávať s varenými zemiakmi ktoré potom polejeme opraženou cibuľkou a červenou paprikou..no a neodmysleteľné je volské oko na stred taniera...to je tzv. Palóc jedlo...je to kraj blízko slovenskej hranice kde žijú prevažne presídlení slováci hovoriaci po maďarsky..pre veľkú obľúbenosť som ju zvykla i zavárať do malých pohárikov na zimu..myslím, že tu mám aj recept..dala by som sa pozvať k tebe na skvelý obed..
laurisia
@zolik (28.5.2021 14:12)

Odkiaľ si? Prídem si natrhať :-) Ja šťavel aj zaváram, ale nepodávam ho s vajíčkom, ale s opraženou slaninou navrchu. A k tomu len chlieb :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia