Prekladané zemiakové pagáče
Foto: mojaradost
Pagáče sú výborné, ľahké ako pierko. Pečiem ich obyčajne na Silvestra, ale aj počas roka keď nám zachutia.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
20 g čerstvé |
|
1 KL |
|
300 ml vlažné |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
2 ČL |
|
Okrem toho: | |
450 g (uvarené v šupke) |
|
125 g |
|
|
|
Na potretie pagáčov: | |
1 ks |
|
Na posypanie pagáčov: | |
|
|
|
|
strúhaný |
|
Postup
-
1
Deň vopred som zemiaky v šupke umyla a uvarila. Na druhý deň som ich ošúpala.
- 2
Cesto: Pripravíme si kvások z časti vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochu múky, necháme vykysnúť na teplom mieste 10-15 minút. Múku preosejeme, pridáme vykysnutý kvások, olej, soľ, vajce, rozšľahané v troche mlieka, zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- 3
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, postrúhame polovicu stuhnutého masla a polovicu zemiakov, ktoré najemno postrúhame, mierne posolíme, rukou trochu popritláčame a preložíme ako lístkové cesto. Necháme prikryté kysnúť 20 minút. Znovu rozvaľkáme, nastrúhame zvyšné maslo a zvyšné zemiaky, znovu mierne posolíme, jemne pritlačíme, znovu preložíme a necháme kysnúť 20 minút na teplom mieste. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou (priemer 5 cm), vykrajujeme pagáčiky.
- 4
Pagáčiky ukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným posoleným vajíčkom a posypeme podľa chuti, rascou, sezamom, strúhaným tvrdým syrom. Necháme na plechu podkysnúť a upečieme. Teplota 200 °C cca 20 minút alebo podľa potreby. Dobrú chuť!
Tiež zemiakové pagáče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu