Zemiakové pagáče
Zemiakové pagáče

Prekladané zemiakové pagáče

mojaradost - bez fotkymojaradost, 29. decembra 2021

Pagáče sú výborné, ľahké ako pierko. Pečiem ich obyčajne na Silvestra, ale aj počas roka keď nám zachutia.

20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
20 g čerstvé
1 KL
300 ml vlažné
1 ks
100 ml
2 ČL
Okrem toho:
450 g (uvarené v šupke)
125 g
Na potretie pagáčov:
1 ks
Na posypanie pagáčov:
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Deň vopred som zemiaky v šupke umyla a uvarila. Na druhý deň som ich ošúpala.

  2. 2

    Cesto: Pripravíme si kvások z časti vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochu múky, necháme vykysnúť na teplom mieste 10-15 minút. Múku preosejeme, pridáme vykysnutý kvások, olej, soľ, vajce, rozšľahané v troche mlieka, zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, postrúhame polovicu stuhnutého masla a polovicu zemiakov, ktoré najemno postrúhame, mierne posolíme, rukou trochu popritláčame a preložíme ako lístkové cesto. Necháme prikryté kysnúť 20 minút. Znovu rozvaľkáme, nastrúhame zvyšné maslo a zvyšné zemiaky, znovu mierne posolíme, jemne pritlačíme, znovu preložíme a necháme kysnúť 20 minút na teplom mieste. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou (priemer 5 cm), vykrajujeme pagáčiky.

  4. 4

    Pagáčiky ukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným posoleným vajíčkom a posypeme podľa chuti, rascou, sezamom, strúhaným tvrdým syrom. Necháme na plechu podkysnúť a upečieme. Teplota 200 °C cca 20 minút alebo podľa potreby. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia