Zemiakové pagáče
Zemiakové pagáče

Jolikine suprové zemiakové pagáče

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 27. decembra 2022

Tieto kysnuté zemiakové pagáče bez prekladania sú u nás veľmi obľúbené. Aj touto cestou sa chcem za recept Jolike, ktorú poznám 20 rokov, Zobraziť celý popisTieto kysnuté zemiakové pagáče bez prekladania sú u nás veľmi obľúbené. Aj touto cestou sa chcem za recept Jolike, ktorú poznám 20 rokov, poďakovať.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g uvarené
500 g
250 g
2 ks
50 g čerstvé
2 ČL
štipka
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme, scedíme a potlačíme, necháme vychladnúť. Dnes som piekla z tretiny dávky, mala som totižto zvyšok jeden a pol veľkého zemiaka z prípravy zemiakového šalátu. Zdalo sa mi, že to bude zbytočne veľa šalátu, tak som “ušetrila” a potom rozmýšľala, čo so zvyškom. Vyhral nápad upiecť pagáče a to podľa Jolikinho receptu, ktorý som nedávno znovuobjavila v starom zošitku s receptami. Postup je tak jednoduchý, že som prípravu ani nefotila.

  2. 2

    Vo väčšej mise primiešame k preosiatej múke soľ, pridáme potlačené zemiaky (ak máte zemiak varený v šupke tak ako som mala ja, tak ho nastrúhajte najemno do múky), pridáme žĺtky, zmäknutú masť a v troške vlažnej vody so štipkou cukru rozmiešané droždie.

  3. 3

    Hmotu v mise rukou dôkladne premiesime, netreba dlho. Zakryjeme a necháme na teplom miestečku kysnúť zhruba 30 minút.

  4. 4

    Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm, ostrým predmetom porobíme na ceste mriežku a vykrajujeme pagáčiky podľa svojho gusta. Nášmu gustu teraz vyhovujú menšie kúsky. Štvorčekovú formičku mám rada, lebo nie je veľa odpadu, ktorý by bolo treba znovu zmiesiť a tým to ide všetko rýchlejšie.

  5. 5

    Rúru treba predhriať na 200 °C. Vykrojené pagáče necháme ešte trocha podkysnúť, potrieme ich rozšľahaným vajcom (ja som mala teraz zvyšné bielky a pagáče sú i tak pekné, do červena upečené). Z celej dávky vyjdú tri plechy pagáčov. Hotové sú za 15-20 minút, treba sledovať farbu. Zvonka sú chrumkavé, vnútri mäkučké, nie lámavé, krehké. Je to kategória pagáčov mäkkých aj na druhý deň. Ak ovšem ostanú.

    Jolikine suprové zemiakové pagáče - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, povedené pagáče, oceňuji nekomplikovaný postup. S radostí bych dala testovací vzoreček. Jolika týmto receptom bude žit večne. Krásné fotečky, plné chutí!
kukulienka71
Ďakujem. Aj keď je tu veľmi veľa pagáčových receptov, tento je naozaj jednoduchý a výsledok chutný. Hlavne pre tých, čo majú radi zemiaky a màkké pagáče.
2x haji a danda3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia