Zemiakové pagáče

Prekladané zemiakové pagáče

Autor receptu: mojaradost

Pagáče sú výborné, ľahké ako pierko. Pečiem ich obyčajne na Silvestra, ale aj počas roka keď nám zachutia.

20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred som zemiaky v šupke umyla a uvarila. Na druhý deň som ich ošúpala.
  2. Cesto: Pripravíme si kvások z časti vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochu múky, necháme vykysnúť na teplom mieste 10-15 minút. Múku preosejeme, pridáme vykysnutý kvások, olej, soľ, vajce, rozšľahané v troche mlieka, zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, postrúhame polovicu stuhnutého masla a polovicu zemiakov, ktoré najemno postrúhame, mierne posolíme, rukou trochu popritláčame a preložíme ako lístkové cesto. Necháme prikryté kysnúť 20 minút. Znovu rozvaľkáme, nastrúhame zvyšné maslo a zvyšné zemiaky, znovu mierne posolíme, jemne pritlačíme, znovu preložíme a necháme kysnúť 20 minút na teplom mieste. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou (priemer 5 cm), vykrajujeme pagáčiky.
  4. Pagáčiky ukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným posoleným vajíčkom a posypeme podľa chuti, rascou, sezamom, strúhaným tvrdým syrom. Necháme na plechu podkysnúť a upečieme. Teplota 200 °C cca 20 minút alebo podľa potreby. Dobrú chuť!