Pravá medovina - austrálsky recept
Foto: butterflyvirgo
Pôvodne som zo Slovenska, teraz žijem v Austrálii. V záhrade sa nám neopeľovali kvety, tak nám poradili včely. Prvý rok sme stočili 260 kg Zobraziť celý popisPôvodne som zo Slovenska, teraz žijem v Austrálii. V záhrade sa nám neopeľovali kvety, tak nám poradili včely. Prvý rok sme stočili 260 kg medu. Čo s ním? Nahradili sme cukor medom, známi kupujú ako diví, ale stále máme prebytok. Poradili nám robiť medovinu... a už nikdy sme neprestali...
porcií
príprava
Postup
-
1
Vodu zohriat na 50 °C a med v nej rozpustit. Koreniny rozdrvit v maziari a zaliat horucou vodou, nechat vyluhovat. Chmel zaliat teplou vodou a nechat vyluhovat.
-
2
Vodu s rozpustenym medom naliat do demizona, pridat namocene koreniny a namoceny chmel. 3 pomarance nasekat na 1 - 2 cm kusky vratane supky a pridat do demizona. Pridat cierne hrozienka.
-
3
Drzat v teple nad 25 °C, pripadne zakryt dekou. Fermentovat 4 tyzdne, potom precedit a nechat vycirit aspon 3 tyzdne. Ak je medovina stale kalna, rozmixovat bielok a naliat do demizona. Kalnost je len obcas a je sposobena hlavne zimnym medom. Medovina sa vycisti za 48 hodin.
- 4
Stocit do flias a nechat odlezat 1 mesiac. Bude uplne cira. Ma zlatu farbu a tato nasa ma doplneneho asi 0,5 litra cerveneho vina po prvom stiahnuti na trochu zmeny.
Tiež medovina:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
dostali sme tip:
zaliať medové odviečkovance-teda to-čo zostane po vylisovaní medu- každý včelár má - domácou pálenkou-nie slivovicou-tá má osobitú vôňu i chuť..my sme zaliali jablčkovicou..postáť,precediť..
je to luxus..
liek a zároveň dobrota..
u vas je dostat a sa pestuje chmel volne. V Australii je to kontrolovane pestovanie, lebo nemame zimu a by to zamorilo cele lesy. Myslim ze sa pestuje len na Tasmanii. Radost pouzit cerstvy...
My stacame med a z extraktoru tecie cez sitko do maleho kyblika. Potom sa filtruje cez gazu - pouzivame trojuholnik z prvej pomoci ktory sa spagatom upevni na 25 L plasticky kontajner a filtruje sa druhykrat. Po tyzdni odstania pel a micro voskove casti vyplavaju navrch. Na spodku kontajnera je vypust cez ktory lejeme med do poharov absolutne cisty.
To odvieckovanie ramikov -my pouzivame electricky noz - pred extrakciou pada na mriezku aby med este vytiekol. Ja to potom umyjem s 50C vodou, med sa rozpusti a vosk my spracujeme rozpustenim v el trube 170C prefiltovanim cez kuchynsky papier. Ten potom predame do vcelarskych potrieb. Medova voda sa prefiltruje do demizona na medovinu a prida sa posledny med (max 2kg) z extraktora ktory umyjem opat s 2L teplej vody. Predtym sme vsetko umyvali vonku a vodu vylievali. Medovina bol napad ako neplytvat aspon so 4 kg medu.
dostali sme tip:
zaliať medové odviečkovance-teda to-čo zostane po vylisovaní medu- každý včelár má - domácou pálenkou-nie slivovicou-tá má osobitú vôňu i chuť..my sme zaliali jablčkovicou..postáť,precediť..
je to luxus..
liek a zároveň dobrota..
u vas je dostat a sa pestuje chmel volne. V Australii je to kontrolovane pestovanie, lebo nemame zimu a by to zamorilo cele lesy. Myslim ze sa pestuje len na Tasmanii. Radost pouzit cerstvy...
My stacame med a z extraktoru tecie cez sitko do maleho kyblika. Potom sa filtruje cez gazu - pouzivame trojuholnik z prvej pomoci ktory sa spagatom upevni na 25 L plasticky kontajner a filtruje sa druhykrat. Po tyzdni odstania pel a micro voskove casti vyplavaju navrch. Na spodku kontajnera je vypust cez ktory lejeme med do poharov absolutne cisty.
To odvieckovanie ramikov -my pouzivame electricky noz - pred extrakciou pada na mriezku aby med este vytiekol. Ja to potom umyjem s 50C vodou, med sa rozpusti a vosk my spracujeme rozpustenim v el trube 170C prefiltovanim cez kuchynsky papier. Ten potom predame do vcelarskych potrieb. Medova voda sa prefiltruje do demizona na medovinu a prida sa posledny med (max 2kg) z extraktora ktory umyjem opat s 2L teplej vody. Predtym sme vsetko umyvali vonku a vodu vylievali. Medovina bol napad ako neplytvat aspon so 4 kg medu.
dostali sme tip:
zaliať medové odviečkovance-teda to-čo zostane po vylisovaní medu- každý včelár má - domácou pálenkou-nie slivovicou-tá má osobitú vôňu i chuť..my sme zaliali jablčkovicou..postáť,precediť..
je to luxus..
liek a zároveň dobrota..
u vas je dostat a sa pestuje chmel volne. V Australii je to kontrolovane pestovanie, lebo nemame zimu a by to zamorilo cele lesy. Myslim ze sa pestuje len na Tasmanii. Radost pouzit cerstvy...
My stacame med a z extraktoru tecie cez sitko do maleho kyblika. Potom sa filtruje cez gazu - pouzivame trojuholnik z prvej pomoci ktory sa spagatom upevni na 25 L plasticky kontajner a filtruje sa druhykrat. Po tyzdni odstania pel a micro voskove casti vyplavaju navrch. Na spodku kontajnera je vypust cez ktory lejeme med do poharov absolutne cisty.
To odvieckovanie ramikov -my pouzivame electricky noz - pred extrakciou pada na mriezku aby med este vytiekol. Ja to potom umyjem s 50C vodou, med sa rozpusti a vosk my spracujeme rozpustenim v el trube 170C prefiltovanim cez kuchynsky papier. Ten potom predame do vcelarskych potrieb. Medova voda sa prefiltruje do demizona na medovinu a prida sa posledny med (max 2kg) z extraktora ktory umyjem opat s 2L teplej vody. Predtym sme vsetko umyvali vonku a vodu vylievali. Medovina bol napad ako neplytvat aspon so 4 kg medu.