Mulsum - domáca medovina z vína fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 18. decembra 2014
Mulsum - domáca medovina z vína (fotorecept)
Foto: mariamka

Nedávno som na nete narazila na tento zaujímavý nápoj pripravený z vína a medu. Pochádza ešte z obdobia antiky. Podáva sa chladený s ľadom Zobraziť celý popisNedávno som na nete narazila na tento zaujímavý nápoj pripravený z vína a medu. Pochádza ešte z obdobia antiky. Podáva sa chladený s ľadom alebo zohriaty na spôsob punču s kolieskom citróna, pomaranča. Pripravuje sa v predstihu a mal by tak 10-14 dní odležať, aby bol ten správny zážitok. Robila som ho dnes a degustácia dopadla na výbornú, som veľmi zvedavá na tú chuť po odležaní. Dúfam, že aj vy :)

Suroviny

Biela verzia:
0,7 l
3 PL
2 ks
1 ČL
Červená verzia:
0,7 l
2 ks
2 ks
1 ks
1 ČL
3 PL




Postup

  1. 1

    Medovina z bieleho vína: Z vína odoberieme asi štvrtinu, pridáme med, koreniny, necháme prísť k varu a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť a vlejeme do zvyšku vína.

    Mulsum - domáca medovina z vína (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na červenú verziu sú odlišné postupy. Pôvodná bola taká, ako na bielu. Ale v jednom blogu som sa dočítala, že lepšiu chuť docielime, ak koreniny macerujeme za studena, bez tepelnej úpravy. Iba pred podávaním zohrejeme, pridáme citrón, pomaranč, na spôsob punču, ale môžeme podávať aj vychladený s ľadom, príp. riedený vodou, sódou. Takže do dobrého vína doslova "natlačíme", čo mám uvedené v rozpise. Moje fľaše mali malé hrdlo, tak som si pomohla mažiarom. Ale nerozdrvte to na prach, iba aby to prešlo hrdlom.

    Mulsum - domáca medovina z vína (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Fotka, čo mala byť prvá :) Nakupoval manžel, Nákupný zoznam je naozaj skvelá vec, doporučujem :)

    Mulsum - domáca medovina z vína (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Fľašky dobre uzavrieme /korkom alebo patentom/, uskladníme v chlade 10-14 dní /doporučujú naležato/ a necháme sa prekvapiť, čo to bude za dobrotu.

    Mulsum - domáca medovina z vína (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nedala som si ujsť ochutnávku a už teraz je to výborné, a každé trochu iné. Keď máte kvalitné suché víno, nebojte sa, že to bude presladené. Iba "vychutené". Na zdravie, a pekné sviatky, priatelia :)

    Mulsum - domáca medovina z vína (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

katka78
Fíha! Moja polovička je historik, špecializuje sa na antiku, tak bude mať prekvapko :-)
tiginko
no toto! A toto čo má byť, že som na niečo podobné ešte nenatrafila? Milujem recepty, ktoré ma prekvapia. Ako hovorí môj syn: Dobre ty! Ja teda sladké, lepkavé pitie veľmi neobľubujem, ale moje kamarátky si týmto určite uctím. Vďaka @mariamka
jozka2
Zarucene je to dobrota,len tak posrkavat po troche.Poznam to svokor mal 120 ulov vciel a toto sa robilo.5*****
Tiginko,ani nie je to take sladke,lebo to mliecne prekysne,je to take akurat fajn.
marianne
a zeby som ho spravila uz na odlezanie? ja prave taketo vinovo-puncovo-medove lubim...tohorocny punc v Krakowe bol taky silny,ze som jeden vypila a mala dost,normalne v kolenach som bola, silne grcance tam robia (fakt to tak volaju:-D
elysa
ja by som rada toho červeného:), no asi naložíme:), myslím do fliaš:)
mariamka
diky dievcence @katka78 fu, to bude skuska ohnom, ci z historickeho hladiska prejde, z chutoveho sa nebojim :)
@tiginko ved ja tiez nie, ziadne likery, vajcaky u nas nehrozia, ked, tak dobre vino alebo fajna whiska :) dakujem ty :)
@jozka2 kvasit to asi nebude /a ani nestihne:)/, nie je to medovina v pravom slova zmysle, skor nieco medzi puncom a varenym vinom,
@marianne este, ze ja polstine nerozumiem :) stoji za pokus, vyskusaj
@elyska ja som vcera obdivova tvoj likerik, kavovy by mi aj chutil a mam rovnaku sviecku v pohari ako ty, len si naloz, kolko chces :)
mariamka
@marianne a ktory si robila? my uz sme biely nacali :), ale na mna je moc aromaticky, tak sme ho riedili 1:1 s mineralkou a bolo to vyborne osviezujuce, ono to je vlastne aperitiv, takze po kaliskoch :) pekne Vianoce ti prajem :)
marianne
@mariamka dakujem aj Tebe zelam krasne Vianoce a este krajsi a uspesny Novy rok:-) ...cerveny som robila,potom porozlievany v poharikoch na sviatocnom stole,odfotim....
marianne
@mariamka nestihla som odfotit,jednoducho...ale moj sobaseny povedal,ze lepsie vino ani on este neuvaril,perfektne..ze preco som len sedmicku macerovala :-))
mariamka
@marianne to ma velmi tesi, aj mne sa cervena kombinacia viac lubila, chybalo mi v nej akurat nieco "na zahryznutie"
mariamka
heh nejak mi to uslo, to tak, ked pisem z mobilu :) teda doplnim, myslela som nejake hrozienka, alebo trebars sus. jablcka, aby to bolo viac take puncove, ale aj tak to bolo fajn, vdaka ti a prajem este pekne sviatocne chvile :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia