Medovina

Pravá medovina - austrálsky recept

Autor receptu: butterflyvirgo

Pôvodne som zo Slovenska, teraz žijem v Austrálii. V záhrade sa nám neopeľovali kvety, tak nám poradili včely. Prvý rok sme stočili 260 kg medu. Čo s ním? Nahradili sme cukor medom, známi kupujú ako diví, ale stále máme prebytok. Poradili nám robiť medovinu... a už nikdy sme neprestali...

100
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vodu zohriat na 50 °C a med v nej rozpustit. Koreniny rozdrvit v maziari a zaliat horucou vodou, nechat vyluhovat. Chmel zaliat teplou vodou a nechat vyluhovat.
  2. Vodu s rozpustenym medom naliat do demizona, pridat namocene koreniny a namoceny chmel. 3 pomarance nasekat na 1 - 2 cm kusky vratane supky a pridat do demizona. Pridat cierne hrozienka.
  3. Drzat v teple nad 25 °C, pripadne zakryt dekou. Fermentovat 4 tyzdne, potom precedit a nechat vycirit aspon 3 tyzdne. Ak je medovina stale kalna, rozmixovat bielok a naliat do demizona. Kalnost je len obcas a je sposobena hlavne zimnym medom. Medovina sa vycisti za 48 hodin.
  4. Stocit do flias a nechat odlezat 1 mesiac. Bude uplne cira. Ma zlatu farbu a tato nasa ma doplneneho asi 0,5 litra cerveneho vina po prvom stiahnuti na trochu zmeny.