Pomarančovo-cesnakové prsičká s mangovým čatní fotorecept
Tomáš Zapletal
šéfkuchár reštaurácie Zorno v Lozorne, 9. marca 2018
šéfkuchár reštaurácie Zorno v Lozorne, 9. marca 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
10 minút
príprava
príprava
20 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pomaranče ošúpeme, odblaníme, nakrájame na malé kúsky. Neošúpaný cesnak pečieme 17 minút pri 220 °C, potom ošúpeme a pretlačíme. Zmiešame s pomarančovými kúskami a pomarančovým korením. V tejto marináde namarinujeme morčacie prsia aspoň 1/2 hodiny.
-
2
Namarinované pečieme na roztopenom masle pomaly a polievame maslom pri pečení v panvici. Ochutíme soľou a korením.
-
3
Na mangové čatní: Na oleji opražíme šalotku, cesnak, pridáme mango nakrájané na kocky, opražíme, pridáme med, ocot a podusíme domäkka. Podávame s baby listami špenátu ochutenými olivovým olejom.
No, musíme Vás sklamať. Podľa pravidiel slovenského pravopisu sú správne prsičká.
Je uvedený aj dôvod? Ja to vidím takto:
Prsia = dlhá slabika
Malé prsia = tiež by mala byť dlhá slabika = prsíčka
A potom, že slovenčina má logiku. :-)
Podľa Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV.
slovnik.juls.savba.sk