Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou fotorecept

mopypopy - fotkamopypopy, 21. marca 2018 18:43
Ďalšie recepty »
Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept)Foto: mopypopy

Najmä v regiónoch Východnej a Strednej Európy je tradíciou skvelé brioškové cesto. Tieto sladké chrumkavé chlebíky sa robia zo surovín ako vajíčka, oriešky, maslo, čokoláda, marcipán, sviatočné korenia, extrakty a likéry. Čím lepšie suroviny, tým lepší výsledok. Dnes Vám ponúknem moju obľúbenú poľskú sladkosť podávanú s jednoduchou čučoriedkovou omáčkou.

10
porcií
120 min
príprava
45 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
20 g (čerstvé)
1 ČL
250 ml (vlažné)
2 bal.
štipka
450 g (môžete skombinovať klasickú a celozrnnú)
1 ČL
1 ks
60 g (roztopené)
Čučoriedková omáčka:
200 g (čerstvé alebo mrazené)
40 g
1 PL
1 PL
Škoricová plnka:
60 g (mäkké)
60 g
1 ČL
 (na posypanie)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Cesto: najprv aktivujeme droždie. Do hrnčeka s vlažným mliekom pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Zamiešame a necháme na teplom mieste cca 15 minút. Medzitým vo veľkej mise zmiešame vanilkový cukor, soľ, múku a perníkové korenie.

    Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom vmiešame vajíčko a maslo. Postupne pridávame droždie s troškou mlieka a začneme hnietiť elastické a nelepivé cesto. Podľa potreby pridávame mlieko. Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť aspoň 1,5 hodiny na teplom mieste.

    Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas kysnutia, pripravíme omáčku. Čučoriedky vložíme do malého randlíka a posypeme cukrom. Varíme na miernom ohni. Po pár minútach sa čučoriedky začnú rozpúšťať. Ochutíme citrónom. Zamiešame, prevaríme a zahustíme vanilkovým pudingom. Miešame 1-2 minúty, až kým zmes nezhustne. Podobne ako pri džemoch, prelejeme do čistého skleneného pohára, zavrieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a studenom mieste.

    Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Škoricová plnka: v malej miske vymiešame zmäknuté maslo, cukor a škoricu dohladka. Po tom, ako cesto vykysne, predhrejeme rúru na 180 stupňov. Cesto preložíme na pracovnú dosku. Posypeme troškou múky a prehnietime rukami. Valčekom vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika hrubého cca 1 cm. Vrch potrieme ⅔ plnky a zavinieme. Trošku plnky si necháme na vrch.

    Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravenú rolku rozrežeme uprostred, pričom necháme spojené okraje, cca 2 cm od každého konca. 2 rozrezané časti zavinieme ako jednoduchý vrkoč rezmi nahor. Spojíme konce a rezy jemne prstami ešte viac pootvoríme. Zbytok plnky zmiešame s troškou mlieka a pomažeme vrch koláčika. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút dozlatova. Necháme vychladnúť, bohato pocukríme a podávame s čučoriedkovou omáčkou.

    Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist