Veľkonočný koláč
Veľkonočný koláč

Ryba z treného maslového cesta s tymianom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 7. apríla 2023
Ryba z treného maslového cesta s tymianom
Foto: Kulinární studio MAFRA

Na Veľký piatok sa podľa tradícií jedla buď hustá polievka alebo ryba. A keď nebola pekne čerstvá z rybníka či rieky, piekla sa vo forme Zobraziť celý popisNa Veľký piatok sa podľa tradícií jedla buď hustá polievka alebo ryba. A keď nebola pekne čerstvá z rybníka či rieky, piekla sa vo forme ryby plnka alebo sladký koláč.

1 ks
porcia
30 minút
príprava
45 minút
na 160/180 °C

Suroviny

4 ks
150 g
200 g
50 g
350 g
1/2 ČL
2 ČL čerstvý




Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a zmäknutým maslom do peny. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na pevný sneh.

  2. 2

    Potom sneh zľahka spojíme so žĺtkovou hmotou. Vmiešame preosiatu múku, jedlú sódu a najemno nasekaný tymian. Hotové cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 30 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme ďalších 15 minút.

Diskusia k receptu