Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак fotorecept
Foto: mopypopy
Zjedla som ich nespočetne a vždy s napätím očakávam prípravy veľkonočných sviatkov, kedy si ho znova pripravím. Jedná sa o tradičný bulharský veľkonočný koláč Zobraziť celý popisZjedla som ich nespočetne a vždy s napätím očakávam prípravy veľkonočných sviatkov, kedy si ho znova pripravím. Jedná sa o tradičný bulharský veľkonočný koláč zvaný “Козунак”, ktorý sa podáva pri slávnostiach. Bulhari si ho vychutnávajú s varenými vajíčkami a typickým hustým bielym jogurtom. Môže byť jednoduchý alebo plnený kandizovaným ovocím, čokoládou, figami či orieškami. Ja ponúkam moju najobľúbenejšiu verziu s hrozienkami, mandľami a vlašskými orechami. Krásne sviatky!
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Najprv aktivujeme droždie. Rozdrobíme ho v hrnčeku vlažného mlieka a pridáme lyžičku kryštálového cukru. Zamiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 15 minút, pokým začne bublinkovať. Medzitým si vo veľkej a širokej mise preosejeme múku. Pridáme štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Zamiešame a vareškou vytvoríme jamku uprostred zmesi.
- 2
Uprostred jamky nalejeme jemne prešľahané vajíčka, približne polovicu hrnčeka s mliekom a droždím a časť roztopeného masla. Pridáme kryštálový a 1 vanilkový cukor. Začneme hnietiť cesto tak, že postupne zapracuvávame vonkajšiu sypkú časť do mokrej časti uprostred, čiže zvonku smerom dovnútra.
- 3
Počas miesenia pridávame zbytok masla, hrozienka a mlieko z hrnčeka, podľa potreby. Pokračujeme v hnietení cesta, kým nám nevznikne rovnomerné a nelepiace sa cesto, na ruky, ani na okraje misy. Takto pripravené cesto posypeme troškou múky, prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 1,5 hodiny.
- 4
Keď cesto vykysne, predhrejeme rúru na 160 stupňov. Cesto preložíme na pracovnú dosku a znovu prehnetieme. Vytvoríme 3 rovnaké pramene, ktoré zapletieme do hrubého vrkoča ako vianočku. Opatrne prenesieme do vymastenej formy s obvodom 25 cm a necháme v teple vykysnúť ďalších 15 minút. Počas záverečného kysnutia do vrkoča pozapichujeme vlašské oriešky a mandle. Nakoniec potrieme prešľahaným žĺtkom a pečieme približne 1 hodinu, pokým drevená špajdľa zo stredu koláča je po zapichnutí suchá.
- 5
Ak je koláč dostatočne prepečený na vrchu, prikryjeme alobalom. Pár minút pred dopečením výdatne posypeme 1 vanilkovým cukrom. Hotový koláč necháme vychladnúť a podávame s maslom alebo medom.
- 2
Dajte si, naozaj je to chutné. Ďakujem a prajem pekný deň!
Aj nabudúce! Díky za pochvalu, veľmi si to vážim.
V Bulharsku to naozaj predávajú za babku ku každej príležitosti, ale domácemu sa nič nevyrovná. Nech Vám to pečie, ďakujem!
S cestom sa skvele pracuje. Musím sa neskromne priznať, ze ten vrch je moja invencia, pretože milujem vôňu prepečených mandlí a orieškov. Naozaj lahoda, a nezabudnúť pocukrovať pred finálných dopečením. Sladká kôrka je základ! Ďakujem a prajem pekný víkend.
To vlastne je bulharský mazanec. Ďakujem, prajem všetko dobré.
To si veľmi vážim. Daj vedieť, ako chutil, poteším sa.
Díky moc, ja ho fakt milujem, asi ho budem musiet znovu cez sviatky upiecť. Dobrú chuť!